Från att ha varit något som främst förknippas med anarkistcaféer och miljökampsevenemang går gratisbutiker nu att finna lite varstans i Sverige. I stadsdelen Majorna i Göteborg har det funnits en gratisbutik i fem år. Butiken har blivit en inspirationskälla för andra gratisbutiker runtom i staden.
– Jag kom på idén för fem år sedan för att jag tyckte att det fanns ett sådant resursslöseri i samhället. Allt härinne är ju fullt användbara grejer, säger Lena Axelsson, som driver butiken.
Sedan den startades år 2009 har hon haft öppet varje torsdagskväll.
”Blir glada av gratis saker”
Lokalen är ett enkelt källarrum utan fönster. Rummet är fyllt med kläder, böcker, leksaker och husgeråd. Lokalen ägs av bostadsföretaget Familjebostäder som varit mycket positiva till idén och som därför bidrar med lokalen gratis – något som såklart är väsentligt för att en gratisbutik ska kunna existera. Lika viktigt är det att människor arbetar ideellt med att ta hand om butiken.
Från början var det bara folk från Majorna som kom, men med tiden har ryktet spridit sig och nu får butiken besök från människor bosatta i hela Göteborg. Ett fyrtiotal ”kunder” kommer varje vecka. Ofta har de med sig någon kasse med överblivna saker hemifrån som Lena Axelsson och andra volontärer tar hand om.
– Folk blir såklart glada över att få saker gratis. Men också över att få ge vidare sina överflödiga saker till andra, säger Lena Axelsson.
Både resursslöseriet och solidaritet med dem som inte har så mycket pengar är drivkrafter bakom Lena Axelssons initiativ.
– Ännu finns det fattiga människor i Sverige och det är ju bra att det finns sådana här ställen. Jag minns en mamma som blev tårögd när hon fick se hur mycket bra grejer vi har här.
Funderar på att starta egen butik
Cecilia Wike har åkt från Högsbo för att komma till gratisbutiken denna kväll. Hon fick höra talas om butiken genom Familjebostäders tidning och funderar på att starta en egen gratisbutik där hon bor.
– Jag tycker att det är en jättebra idé. Jag är mycket för miljön och återvinning. Och så är det bra att kunna bli av med sådant jag inte behöver. Jag brukar alltid ha med några kassar när jag kommer hit. Ikväll har jag hittat en bok, en kofta och en vit klänning till sommaren.
Del av så kallad gåvoekonomi
Solveig Bontes bor i kvarteret och brukar hjälpa till i butiken varje vecka.
Hon säger att det är avkopplande att gå runt och prata med folk och pyssla med sakerna som kommer in. Att folk roffar åt sig för mycket i butiken har det aldrig varit några problem med, säger hon.
– I allmänhet är sådana här saker väldigt självreglerande, det är en respektfull stämning här.
Jacob Berging är sexton år och brukar gå hit ibland på torsdagarna.
– Idag har jag hittat boken Snabba Cash och en kokbok. Senast jag var här hittade jag en snygg slips, säger han.
Det går att se dessa gratisbutiker som en del av den så kallade gåvoekonomin, som även initiativ som couchsurfing, skjutsgrupper och tidsbanker är en del av.
Giving is all we have är namnet på en organisation som jobbar för att sprida gåvoekonomin. Författaren Charles Eisenstein skriver i sin bok Sacred Economics om hur det kapitalistiska systemet har fjärmat människan från att ge och ta emot gåvor utan att blanda in pengar. Han menar att dessa gåvor är en viktig del av vad som håller ihop ett samhälle och av vad som skapar bra relationer mellan människor.
Enligt Charles Eisenstein bildar gåvor i form av tjänster och materiella ting en väv av tillit i samhället. Och människor mår också bra av att ge utan att få direkt payback. Det visar de många hemsidor där saker bortskänkes gratis. På Facebook finns mängder av liknande grupper. Oftast skänks sakerna bort mot att någon kommer och hämtar dem.
Skulle gärna ha en större lokal
Att människor blir glada av att lämna och ta för sig är tydligt i gratisbutiken i Majorna. Det är en varm och hjärtlig stämning i den trånga källarlokalen. Lena Axelsson skulle gärna ha en större lokal med plats för möbler också. Hon och Solveig tar emot kassarna och hänger upp kläder samtidigt som de småsnackar med några stammisar eller agerar smakråd. När klockan närmar sig stängningstid kommer en granne förbi med lite te och tar sig samtidigt en titt i butiken för att se vad som kommit in under kvällen.
– Vi har även ställt upp bokhyllor med böcker i tvättstugan där folk kan ta och lämna böcker, säger Lena Axelsson.
Elin Lindman