BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Han konstaterar att inget parti i modern tid kan visa upp samma väljarmässiga utveckling som Sverigedemokraterna. Sedan partiet bildades 1988 har det i princip dubblerat sitt stöd vid samtliga val och patiet har hittills aldrig gått bakåt i ett riksdagsval.
– Det har funnits en osäkerhet hos de etablerade partierna kring hur man ska hantera SD och dess framgångar, vilket har fått till följd att man har reagerat med ryggmärgen och skapat konflikter som inte finns och ofrivilligt satt ljuset på SD.
Taktiken från övriga partier har främst handlat om att försöka stoppa Sverigedemokraternas inflytande. Redan vid valet 2010 var det diskussioner om man skulle göra om fördelningen av platser till riksdagens utskott för att hindra SD att ta plats. Decemberöverenskommelsen är också en konstruktion för att hålla SD utanför inflytande.
Feltänkt, enligt Niklas Bolin.
– Att rucka på demokratins spelregler för att hålla ett parti utanför är både konstgjort och kontraproduktivt. Det här genomskådar väljarna vilket kan slå tillbaka på de övriga partierna.
Hur ska de andra partierna då agera gentemot SD? Frågan är felställd, menar Niklas Bolin.
– I stället för att fokusera på hur man kan minska SD:s inflytande bör man i stället presentera sin egen politik. Huvudfokus kan inte vara på hur man ska dra undan mattan på SD och minimera dess inflytande utan på hur man får igenom sin egen politik. Man behöver inte ställa SD i centrum för debatten. Ta debatten när den behövs och behandla SD som ett parti bland andra.
Vågmästarroll
Även om SD inte har något direkt inflytande i någon kommun så har partiet kunna färga den lokala politiken indirekt.
En studie som Niklas Bolin har gjort tillsammans med två kollegor på Mittuniversitetet visar till exempel på ett samband mellan SD:s inflytande i kommunerna och flyktingmottagandet.
Kommuner där SD har en vågmästarroll har tagit emot färre flyktingar jämfört med i kommuner där SD inte kan påverka politiken. Liknande resultat har också setts i studier kring inställningen till tiggande EU-medborgare, som är mer restriktiv i kommuner med ett starkt SD i fullmäktige.
Tunga poster i kommunerna
Nu syns också tecken på att SD även håller på att få ett reellt inflytande i vissa kommuner. Det finns flera lokala exempel på att allianspartier, framför allt Moderaterna, närmar sig SD.
I februari i år kunde Sverigedemokraterna inkassera sina första tunga politiska poster i en kommun, Hässleholm. SD fick stöd av moderater, liberaler, kristdemokrater och det lokala missnöjespartiet Folkets väl i ett maktövertagande sedan det S-ledda styret inte hade fått igenom sin budget i fullmäktige. Ännu är Sverigedemokraterna ett oprövat kort som koalitionspartner och tiden efter maktövertagandet i Hässleholm har mest präglats av kaos.
Även i Gävle där en alliansledd minoritet har stött sig på SD har samarbetet präglats av turbulens.
– Att SD får inflytande på lokal nivå är ett viktig steg i partiets strävan efter regeringsmakten. Och de partier som väljer att samarbeta med SD bör förstå att stödet kostar.
Niklas Bolin menar att SD:s förmåga att organisera sig är en förklaring till partiets framgångar.
– Det gäller inte bara på toppnivån där partiet har blivit mycket mer professionellt utan även på kommunal nivå.
SD har byggt upp sin partiorganisation sakta men säkert och är i dag Sveriges fjärde största parti sett till antalet medlemmar.
Niklas Bolin påpekar att SD närmar sig de andra partierna rent kompetensmässigt. Det här gäller särskilt på riksnivå och i partitoppen.
– Politik är ett hantverk och en viktig del i att bli attraktiv för väljarna är att man kan visa resultat. När vi väljer att rösta på ett parti gör vi det bland annat utifrån dess möjligheter att genomföra sin politik.
Efter valet 2014 gjorde Niklas Bolin och en kollega en studie av SD:s organisatoriska utveckling. Studien visar att SD lyckas bättre ju fler kandidater de ställer upp med i en kommun. Och ju högre andel av partiets kandidater som ställer upp även två val efter varandra desto högre andel röster får partiet. Dessutom visar studien att ju högre yrkesmässiga kvalifikationer en SD-kandidat har, desto fler röster attraherar partiet.
– Sammantaget är slutsatsen att SD:s väljarframgångar till stor del går att finna i deras förmåga att bygga upp sin lokala partiorganisation.
Med sitt ursprung i nazistiska rörelser har det tagit längre tid för Sverigedemokraterna att nå väljarframgångar än många andra högerpopulistiska partier.
– Det har varit en stigmatisering av partiet, särskilt i början, som har inneburit ett större motstånd att rösta på partiet. För SD har det varit centralt att göra sig av med den historiebilden, tona ner sitt ursprung och lyfta fram att partiet har förändrats.
Städat upp
Partiet har också tvättat bort en del av de mest extrema förslagen, som att alla som har invandrat efter 1970 ska repatrieras eller att dödstraff ska införas.
Även om Sverigedemokraterna inte kan ses som ett enfrågeparti är det ändå invandrarfrågan som är partiets drivkraft.
2010 när SD för första gången kom in i riksdagen var inte invandringen den fråga som väljarna ansåg viktigast. Bland annat skola, vård och ekonomi rankades högre.
– Men invandringen var en viktig fråga för delar av befolkningen och det var en grupp som SD var duktiga på att fånga upp. Och även om flera studier visar att svenskarna blir allt positivare till invandring så finns en fortsatt stor grupp som är skeptisk. Och det är svårt att se att SD skulle ha nått sina framgångar utan invandrarfrågan, säger Niklas Bolin.