Det började bra
Salome kom till Sverige från Tbilisi för fyra år sedan och den första tiden på Aktiv Servicepartner fungerade bra.
– Jag städade på byggen åt Skanska. Jag var på Nya Karolinska-bygget i nästan ett år. Chefen erbjöd även min syster Mariami och hennes man jobb och de flyttade till Sverige, säger Salome.
Trots att hon var papperslös fick han ändå ett ID06-kort, som ska motverka svartarbete och exploatering i byggbranschen. Inte en enda krona betalades in till skatteverket under året hon byggstädade åt Skanska på Nya Karolinska. När hon till slut fick ett anställningskontrakt och tillstånd att stanna i Sverige ändrade chefen plötsligt sin attityd. Han började dra ner på arbetstimmarna och kräva tillbaka en stor del av lönen i kontanter.
Salome visar sms-konversationer och inspelade telefonsamtal med chefen där han kräver in pengar.
– Jag var tvungen att betala tillbaka mellan 17 000 och 20 000 kronor varje månad i kontanter. Jag hade runt 5 000 kronor kvar att leva på vilket inte alls var tillräckligt, säger Salome.
Vid det här laget arbetade även systern Mariami och hennes man åt samma arbetsgivare. De hade flyttat till Sverige med sina två barn och hela familjen levde som papperslösa. I 15 månader städade Mariami på Colombias ambassad och andra ställen. Hela tiden lovade chefen att ge henne ett anställningskontrakt och med det en chans att komma in i det svenska systemet. Därför gjorde hon allt hon blev tillsagd. Mariami visar ett filmklipp från mobilen där hon och systern trampar runt på en byggställning högt ovanför marken.
– Chefen visste att jag är extremt höjdrädd, ändå tvingade han upp mig på elfte våningen för att putsa fönster. Jag var fullständigt livrädd, säger Mariami.
Video: Samtal mellan Salome och chefen.
”Mycket obehagligt”
Aktiv Servicepartner anlitas av kunder som betalar runt 248 och 255 kronor per timme för städtjänsterna, enligt ramavtal och dokument från Skatteverket. Men Mariami och flera andra anställda tjänar strax över 100 kronor i timmen vilket är långt under avtalet. Systrarna berättar att av firmans runt tio anställda var minst hälften papperslösa. Många kommer från Albanien och Georgien och den gemensamma nämnaren är att de precis som ägaren talar grekiska. Under ett års tid krävde chefen kontanter från Salome som användes till att betala svarta löner år de andra anställda. Om hon inte fortsatte betala riskerade hon att förlora sitt arbetstillstånd.
Den ekonomiska situationen blev till slut ohållbar. Salome började dra på sig en massa skulder och i februari vägrade hon att ge chefen mer pengar. I en ljudinspelning från ett telefonsamtal skriker chefen att han tänker ta pengar från systern Mariamis lön.
– Jag ska behålla dem från hennes lön. Så du, som den hora och sköka du är, får ge henne pengarna. För du har ingen skam. För mig är du slut, du har försvunnit, du är borta.
Kallades till förhandling
Sedan lägger han på. Kort därefter skickar chefen ett sms: ”Gå och knulla dig. Idiot.”
Någon dag senare får hon sparken via sms.
Salome vände sig sedan till facket och arbetsgivaren kallades till förhandling om ersättning för utebliven lön och olovlig uppsägning. Samma dag som förhandlingen inleddes fick Mariami också sparken.
– Det var tidigt på morgonen och jag stod redo att börja städa inne på Colombias ambassad när jag fick beskedet via sms. Jag började gråta, säger hon.
Under den fackliga förhandlingen bad chefen om ursäkt för sina uttalanden i det inspelade samtalet. Det berättar Emil Boss, förhandlingssekreterare på syndikalistiska SAC:s lokalavdelning Stockholms LS.
– Han erkände också upplägget med att hon var tvungen att betala tillbaka en del av lönen. Hans version är att han anställde henne för att hjälpa till.
Hotar med polisanmälan
När Dagens ETC börjar gräva i historien hör bolagets advokat av sig till systrarnas fackliga representant. I ett mejlet börjar advokaten hota med att polisanmäla kvinnorna, fackförbundet och Dagens ETC:s reporter för förtal.
Bolaget har en historik av ifrågasatt bokföring. 2013 fick Aktiv Servicepartner betala böter efter att Skatteverket hittade ”oriktiga fakturor för tjänster som inte utförts” för sammanlagt 221 000 kronor. Men trots bolagets historik valde Ekerö bostäder att anlita bolaget. I upphandlingsavtalet som löper till och med 2022 står det att ”beställaren vill förhindra orimliga löner och osäkra förhållanden” och att villkoren för städarnas ”lön, semester, och arbetstid ska som lägst vara i nivå med kollektivavtalet”.
Claes Vikström, fastighetschef på Ekerö bostäder, kände inte till kritiken som de tidigare anställda systrarna vittnar om.
– Jag blir lite förvånad måste jag säga.
Hur kommer ni gå vidare?
– Vi måste kontrollera det här och ta en diskussion med företaget. De måste följa det avtal vi kommit överens om.