– Det har varit ett sätt att uppmärksamma det som redan pågår inom jämställdhetsarbetet och allt som behöver göras. Det har också varit ett symboliskt datum att göra någonting på internationella kvinnodagen, säger Emelie Bergermark som till vardags arbetar på ABF, men som även har varit en del av samordningsgruppen bakom Systerskapsfestivalen.
Behovet finns kvar
Genom åren har konst, poesi, pjäser, musik, föreläsningar, utställningar och debatter fått utrymme under festivalen. Och trots att arrangörerna fortfarande ser behovet av en gemensam festival blir det alltså ingen Systerskapsfestival i år.
– Jag tycker att det är jättetråkigt. Det tog emot att säga stopp, men det handlar om att det blir för mycket jobb. Mitt arbete räcker inte till, jag har fortfarande inte hunnit ta ut den övertid som jag fick under förra årets festival, säger Hanna Widell, samordnare på Scenit Kulturhuset.
De senaste åren har det inte funnits någon som har arbetat heltid med arrangemanget och det har heller inte funnits någon större budget.
– De år när det var som störst och festivalen pågick under flera dagar fick vi medel från flera stiftelser och från kommun och region. Nu ska det här ingå i Scenits ordinarie utbud, och min tid räcker helt enkelt inte till, säger Hanna Widell.
”Naturligtvis tråkigt”
Scenit är folkbildningens arrangörsförening och ägs av länets studieförbund. Björn Brunnberg är ordförande för Scenit och han visste inte om att festivalen har ställts in.
– Det är naturligtvis tråkigt, men jag har svårt att uttala mig om det här eftersom jag inte känner till anledningen till varför det blir så här. Styrelsen lägger sig inte i driften, men Systerskapsfestivalen fanns med i verksamhetsplanen. Så ambitionen var naturligtvis att den skulle bli av, säger han.
Neutral plats
Kulturhuset har varit en neutral plats där alla föreningar och studieförbund har kunnat samlas för en festival, i nuläget är det inte realistiskt att någon annan aktör ska ta över festivalen.
– Det finns ingen naturlig part som kan ta över. ABF har bidragit med delar i arrangemanget tidigare, men varken vi eller något annat studieförbund kan ta över och driva det här i egen regi, säger Emelie Bergermark.
Därför hoppas Emelie Bergermark och Hanna Widell att Systerskap ska komma tillbaka till Kulturhuset i någon form i framtiden.
– Men det går inte att fortsätta som tidigare. Nu är det upp till vår styrelse att bestämma hur resurser ska fördelas till det här, säger Hanna Widell.
Henrik Andersson som är verksamhetsledare på Kulturhuset lovar redan nu att arrangemanget kommer att bli av nästa år.
– Planen är att en systerskapsfestival kommer att bli av 2018. I år har det handlat om att personalgruppen är för hårt ansträngd, men vi kommer att ta nya tag inför kommande år, säger Henrik Andersson.
Här är alternativen 8 mars:
• Möt Noras fröken Friman och andra historiska kvinnor genom en vandring mellan platser av kvinnohistoria.
16.00 och 18.15 (Biljetter säljes i Leon. Sandberg Bosättningsaffär. Begränsat antal platser)
• Flickor i det offentliga rummet i går, i dag och i morgon.
Öppen föreläsning på Örebro universitet med Anna-Karin Frih som har forskat om medicinska och pedagogiska föreställningar om flickor och pojkar under 1800- och 1900-talet.
• Valborg Aulin – 25 år i Örebros musikliv.
På den internationella kvinnodagen kommer Birgitta Lertséus till Arkivcentrum i Örebro för att föreläsa om tonsättaren, pianisten och musikläraren Valborg Aulin. Föreläsningan börjar 18.30.
•Heldag om jämlikhet, genus och könsnormer.
Föreläsningar, filmvisning och utställare kommer till Folkets hus i Karlskoga. Tid: 10.00–15.30
• FHV och UN WOMEN ÖREBRO har ett bord i Vivalla centrum mellan kl 14.00 och 16.30 där de bjuder på godis, frukt och mycket information om kvinnokonventionen och kvinnors rättigheter. På eftermiddagen kommer det att finnas en utställning på kulturarenan i Vivalla som Afrikan horn ordnar.