Det hela startade för ett år sedan när miljövetaren Ellen Lindblad gjorde sitt examensarbete om hur man på ett bättre sätt skulle kunna återanvända möbler. Ellen Lindblad var på plats på Återvinningscentralen på Gastelyckan för att studera vad som kastades i containrarna och räknade ut att det bara där årligen kastas 9 000 fullt användbara soffor, resårmadrasser, bokhyllor och stolar.
– Det var lätt att få ont i magen av olust när jag stod där och såg allt som slängdes. Då det gäller stoppade möbler så finns det mycket i dem som innebär en miljöpåverkan, som stoppning, fjädrar och tyg. De är dessutom svåra att plocka sönder för återvinning, säger hon.
Många studenter
Det uppdrag Ellen Lindblad hade fått av Sysav var att undersöka om det var möjligt att minska svinnet av möbler och om det fanns en marknad för att sälja en del av det som annars kastas.
Ellen Lindblad kontaktade olika biståndsorganisationer, men intresset var inte så stort eftersom höga lokalhyror gör att det är dyrt att ta emot och sälja stora saker som möbler. Att hitta den möjliga marknaden för begagnade möbler var enklare.
– I en studentstad som Lund finns det många som är intresserade av att kunna köpa möbler och de har ofta inget emot att sakerna är begagnade, utan en del ser det tvärtom som en fördel. Det är dessutom många studenter som själva får möblera sina bostäder så behovet är stort, säger hon.
Lösningen kom när Ellen Lindblad lyckades knyta ännu en aktör, Akademiska hus i Lund, till projektet. Fastighetsbolaget ville gärna bidra till att skapa en återbrukskedja vilket ju också kunde gagna de studenter som bor i deras hus.
I ett och ett halvt år kommer Akademiska hus att upplåta en lokal i korsningen Tornavägen–Tunavägen till försäljning av de möbler som samlas in på Gastelyckan.
I augusti startar verksamheten. De som kommer till stationen för att kasta saker kommer då att ha som alternativ att användbara möbler i stället kan ställas i en särskild container. De insamlade föremålen kommer där att tas hand om av Erikshjälpen, för vidare försäljning.
Kommer att drivas som projekt
Den container som ska användas för insamlingen står redan på plats. Enligt de instruktioner som Ellen Lindblad har gett så är containern det första besökarna möter.
– Det är viktigt att de ser den först, så att de inte först hinner kasta sina saker, förklarar hon.
Containern, som är av den typ man kan gå in i, kommer att delvis vara bemannad. De föremål som kommer att tas emot är skrymmande saker som möbler men också en del mindre saker som behövs för att inreda ett hem.
– Vi kommer att ha en mindre avdelning för kläder och en för hushållsredskap av olika slag, säger Ellen Lindblad.
Insamlingen på Gastelyckan kommer att drivas som ett projekt under den tid som lokalen finns till deras förfogande. Ellen Lindblad har efter sitt examensarbete fått en fast anställning på heltid men är kvar som projektledare för insamlingen.
”Det finns en marknad”
I den återbrukskedja som startas ingår nu flera vinnare – miljön som skyddas från onödig konsumtion och avfallshantering, studenterna som
kan möblera sina hem för en billig penning och biståndsorganisationen som får loss mer pengar till sina verksamheter.
– Problemet med återförsäljning av möbler är att de är skrymmande och bökiga att hålla på med, samtidigt som de ger väldigt lite i vinst. Kan man bara komma runt det så finns det antagligen en marknad för billiga och begagnade möbler, åtminstone i en studentstad som Lund. För miljöns skull är det viktigt att försöka få igång ett sådant återbruk, säger Ellen Lindblad.