– Alla som vill söka uppehållstillstånd kommer att drabbas hårt av den här historiska förflyttningen från en human flyktingpolitik så vi är väldigt oroliga, säger Johanna Eriksson Ahlén, migrationsrättsjurist på Röda Korset.
Det ska finnas två typer av tillfälliga uppehållstillstånd: treåriga för de som bedöms som flyktingar och 13 månader långa för de som bedöms som ”alternativt skyddsbehövande”. Flyktingstatus får i dag de som riskerar förföljelse på grund av exempelvis etnicitet eller politisk uppfattning. De som inte kan göra gällande att de hotas av förföljelse, men ändå riskerar att skadas allvarligt i krig bedömer Migrationsverket istället som ”alternativt skyddsbehövande”. Av de cirka 30 000 syrier som beviljades uppehållstillstånd 2015 hade endast runt 2 500 flyktingstatus. Närmare 17 000 klassades som ”alternativt skyddsbehövande” och cirka 10 500 var anhöriginvandrare. Om Migrationsverket fortsätter bedöma syrier som tidigare riskerar alltså en stor majoritet hamna i gruppen ”alternativt skyddsbehövande” och endast beviljas uppehållstillstånd för 13 månader.
– Tidigare har det inte spelat så stor roll för de har fått permanenta uppehållstillstånd ändå. Det är möjligt att man kommer att bli duktigare på att utreda flyktingskäl när de nu får större betydelse för såväl längden på tillstånd som för möjligheten att få återförenas med sin familj. Vad man kan konstatera är att många syrier flyr från just krig och därmed bedöms som alternativt skyddsbehövande enligt den svenska synen, säger Louise Dane, doktorand i migrationsrätt vid Stockholms universitet.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
Försvårad familjeåterförening
De som beviljas 13 månader långa uppehållstillstånd kommer inte ha rätt att ta sina anhöriga till Sverige utom i särskilda undantagsfall. För de med treåriga uppehållstillstånd gäller att de själva ska kunna försörja både sig själva och den anhörige som kommer till Sverige.
– Vi ser en stor risk för att familjer som inte vill råka ut för splittringen åker i båtar över medelhavet tillsammans istället för att resa lagligt via familjeåterförening. De tvingas ge sig ut på den där farliga resan och det är en jätteallvarlig konsekvens som vi på Röda Korset ser, säger Johanna Eriksson Ahlén.
Det svenska systemet med flyktingstatus och alternativt skyddsbehövande skiljer sig från hur det ser ut i resten av EU. I unionen som helhet beviljas i genomsnitt 80–90 procent av de asylsökande syrierna flyktingstatus.
– Sverige har varit mycket sämre än andra länder på att flyktingförklara syrier. Nu ser vi på Röda Korset att migrationsverket måste bli bättre på att göra flyktingstatusbedömningar än tidigare. Den förklaring vi fått från Migrationsverket är att man inte brytt sig så mycket om status för de har ändå fått permanenta uppehållstillstånd när de kommer från Syrien, säger Johanna Eriksson Ahlén.
Migrationsverket vill inte säga något om de nya lagarna kommer att innebära förändringar av bedömningar av exempelvis syriers flyktingstatus.
– Vi kommer komma med information när beslutet är taget. De som får flyktingstatus får treåriga uppehållstillstånd och de som är skyddsbehövande får 13 månader, säger Sophia Öhvall Lindberg, presskommunikatör på Migrationsverket.
Men innebär det att ni kommer att göra mer grundliga bedömningar nu när asylskälen blir så viktiga?
– Skälen har varit viktiga även tidigare, vilken grund man får tillstånd på.
Tillfälliga uppehållstillstånd på 3 år
Gäller: De som beviljas flyktingstatus på grund av risk för förföljelse på grund av ras, nationalitet, religiös eller politisk uppfattning, kön, sexuell läggning eller tillhörighet till viss samhällsgrupp.
Exempel: Kristna Syrier, politiska motståndare till Bashar al-Assad.
Familjeåterförening: Ja, om personen i Sverige kan försörja sig själv och den som kommer hit.
Undantag: Försörjningskravet gäller inte barn eller anhöriga som söker asyl innan 20 juli. Uppehållstillståndet kan bli permanent om personen får jobb.
Tillfälliga uppehållstillstånd 13 månader
Gäller: De som bedöms som alternativt skyddsbehövande på grund av att de löper risk att straffas med döden, utsättas för kroppsstraff, tortyr eller annan omänsklig eller som civilperson löper allvarlig risk att skadas på grund av väpnad konflikt.
Exempel: Syriska civilpersoner som flyr kriget.
Familjeåterförening: Nej.
Undantag: De som sökt asyl senast 24 november 2015 har rätt till familjeåterförening. Anhörig kan beviljas uppehållstillstånd om det skulle strida mot internationella konventioner att neka.
Inget uppehållstillstånd
Gäller: Övriga skyddsbehövande, som inte kan återvända till hemlandet på grund av väpnad konflikt eller på grund av svåra motsättningar, känner välgrundad fruktan att utsättas för allvarliga övergrepp eller inte kan återvända till hemlandet på grund av miljökatastrof.
Exempel: Statslösa palestinier i vissa delar Irak.
Undantag
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
Permanenta uppehållstillstånd: Ges fortsatt till kvotflyktingar uttagna enligt UNHCR:s fördelningsprogram. Utgör en liten minoritet av alla flyktingar i Sverige.
Tidsgräns: Lagen gäller inte för barn och barnfamiljer som ansökt om asyl senast den 24 november 2015.
Barn: Barn som är varaktigt sjuka ska beviljas permanenta uppehållstillstånd.