Swedbank vill runda sanktioner mot Ryssland – har sökt tillstånd
Bild: Mikbiz/shutterstock.com, Henrik Holmberg/TT och Claudio Bresciani/TT (bilden är ett montage)
Dagens ETC
Den svenska storbanken och dess fondbolag Robur vill genomföra transaktioner i Ryssland som riskerar att bryta mot sanktionerna. Nu har man lämnat in begäran för att få undantag, visar dokument som Dagens ETC har tagit del av.
EU:s omfattande sanktionspaket mot Ryssland tar sikte på en rad olika varor, personer och finansiella institutioner. En av dessa institutioner är den ryska värdepapperscentralen NSD, som utgör en grundbult i landets aktiehandel. NSD spelar också en central roll i utländska aktörers handel på den ryska aktiemarknaden, och enligt EU främjar värdepapperscentralen ”direkt och indirekt den ryska regeringens verksamhet, politik och resurser.”
Nu har Swedbank och dess fondbolag Robur ansökt om tillstånd att genomföra transaktioner som involverar NSD, och riskerar att frigöra pengar till institutionen. Det visar dokument från myndigheten Kommerskollegium som Dagens ETC har tagit del av.
Grunden till ansökan är att Robur, som haft flera fonder med inriktning mot Östeuropa, innehar så kallade depåbevis i Ryssland. Depåbevisen är ett slags certifikat som representerar aktier i ett utländskt bolag, och är tänkt att underlätta handel med värdepapper i utlandet. Men nu har det ställt till problem.
Konvertering av värdepapper
Robur har begärt att depåbevisen ska konverteras till sina respektive underliggande ryska aktier, en process som även involverar moderbolaget Swedbank. Denna begäran är ett led i att avyttra de ryska innehaven inom ramen för fondverksamheten, men innebär inte i sig ett avyttrande utan är en förutsättning för framtida försäljning. En ny rysk lag kräver dessutom att depåbevisprogrammen i landet ska avvecklas.
”Fondbolaget bedömer att en konvertering av sådana depåbevis för närvarande ligger i andelsägarnas intresse. Om Fondbolaget å andra sidan skulle vara inaktivt finns risk att depåbevisen blir värdelösa för fonderna […] Konvertering av depåbevis är emellertid en
förutsättning för att det ska finnas någonting kvar att sälja i framtiden när ryska marknader återöppnas”, skriver Robur i sin ansökan.
Vanligtvis medför konverteringen att en avgift tas ut, i det här fallet av den ryska värdepapperscentralen NSD – något som alltså går i strid med sanktionerna. NSD har tidigare i år meddelat att de för närvarande avstår från att ta ut sådana avgifter, men några garantier för detta finns inte, vilket innebär att tillstånd för sanktionsundantag krävs.
– Vi vill undersöka vilka alternativ som bäst tar tillvara på våra fondandelsägares intressen, skriver Swedbank Roburs pressekreterare Carina Sesser Nylund i ett mejl till Dagens ETC.
Vad ska ni göra med de underliggande aktierna vid en eventuell konvertering?
– Vilka konkreta steg vi väljer att ta efter det att Kommerskollegium har tagit sitt beslut återstår att se.
I sin ansökan, som Robur har begärt ska sekretessbeläggas, är tonen annorlunda.
”Fondbolaget anhåller om snabb handläggning. Fondbolaget avser att verkställa konvertering så snart som möjligt efter Kommerskollegiums godkännande. Skälet till brådskan är att kunna möta tidsgränser för konvertering i syfte att tillvarata andelsägarnas rättigheter”, skriver man.
Vill inte kommentera värdet
Hur mycket de aktuella depåbevisen är värda framgår inte av ansökan, men Robur skriver att ”ett litet antal av Fondbolagets fonder äger finansiella instrument av slaget depåbevis medryska aktier som underliggande tillgång.” Detaljer om hur mycket pengar som står på spel är inte heller något som fondbolaget vill diskutera på när Dagens ETC frågar.
– Det är inget vi kommenterar, skriver Carina Sesser Nylund.
Något beslut kring huruvida Swedbank och Robur får klartecken att runda sanktionerna har ännu inte kommit från Kommerskollegium. Vilka konsekvenser ett nekande skulle få vill inte fondbolaget kommentera.
– Vi vill varken spekulera om, eller föregå, Kommerskollegiums beslut.
I kontakterna med Kommerskollegium har både Swedbank och Robur begärt att deras respektive ansökan ”i dess helhet beläggs med vederbörlig sekretess”, något som är ”gängse standard när vi lämnar in myndighetsansökningar” enligt pressekreteraren.
Dagens ETC har även sökt moderbolaget Swedbank för en kommentar.