– Titta på de där betongblocken, det är dem jag vill visa dig.
Miljöpartisten och Tenstabon Awad Hersi visar runt i sitt område. Betongblocken är utplacerade på Tenstas gångvägar och ska förhindra buskörning. Awad Hersi gillar dem inte. Dels gör de det krångligt för cyklister, barnvagnsförare, rullatorer och utryckningsfordon att ta sig fram. Dels ser Awad Hersi ett symboliskt värde i dem.
– De är en symbol för att kostnaderna ökar för de repressiva medlen att komma till rätta med social oro. Vi är redan det polistätaste området i Sverige, det har inte hjälpt, säger han.
Efter årsskiftet tar Awad Hersi över som ordförande i stadsdelsnämnden och hans mål är att betongblocken under de närmaste fyra åren ska tas bort.
– Vi har haft problem med bilbränder, ökad narkotikaanvändning och stenkastning mot bussar och polisen här i Tensta under de senaste åren. De problemen löser du inte med betongblock. Då har man glömt bort den sociala dimensionen och orsakerna till problemen.
”Skulle väl anmäla”
Det var i bilbränderna som Dokument inifrån hade sin utgångspunkt i förra veckan. I programmet målas en dyster bild upp av stadsdelen och vinklingen är att stadsdelsförvaltningen premierar kriminella ungdomar. Den som bränner en bil får ett jobb.
– Den bilden stämmer inte. Om man visste vem det var som hade bränt en bil skulle man väl anmäla den? Men jag förnekar inte att vi har stora utmaningar. Jag förväntade mig att programmet skulle handla om dem, men i stället slog de på dem som redan ligger, säger Awad Hersi.
”Ringer och väcker dem”
För det finns problem i Spånga-Tensta. Arbetslösheten är högre än i resten av Stockholm. Bland Tenstaborna i arbetsför ålder är det nästan hälften som saknar jobb. Här är befolkningen också yngre än i resten av staden, och enligt den senaste statistiken finns det ungefär 1 000 ungdomar i stadsdelen som varken studerar eller arbetar. Awad Hersi menar att stadsdelsförvaltningen gör en hel del för att hjälpa dem, bland annat genom den sociala insatsgruppen för unga vuxna med kriminell bakgrund som startades i januari.
– Där har vi ett schema som börjar med att vi ringer och väcker dem klockan sju. Den här gruppen skulle inte kunna ta ett jobb i morgon om de blev erbjudna ett. De behöver ändra sin livsstil och få rehabilitering först, de blir inte hjälpta av att skickas på kurser där man lär sig att skriva ett cv, säger Awad Hersi.
Den sociala oron är det ungefär 200 till 350 ungdomar som står för, menar han.
– Och vi har stora problem med trångboddhet och hemlösa barnfamiljer som vi behöver arbeta med, säger Awad Hersi.
Vill öka mångfalden
Själv har han bott i Tensta till och från sedan 1989 då hans familj flyttade hit från Rinkeby. Det bästa med orten är att hela världen finns här tycker han.
– Det är också ett mål jag har, att skapa en Tenstaanda där alla olika etniska grupper samverkar för ortens bästa. Så gör man också stadsdelen mer attraktiv, säger Awad Hersi.
Ett mer konkret mål är att öka andelen chefer med ickeeuropeisk bakgrund.
– Det är väldigt viktigt att de som bor i stadsdelen känner igen sig i dem som jobbar i förvaltningen. Det får inte bli ett reservat för vissa grupper av människor. Stadsdelsförvaltningen finns till för invånare och ska göra det bästa för människor här, säger Awad Hersi.
Kommer Spånga-Tenstaborna märka att du tar över som stadsdelsordförande?
– Ja, det vore väl konstigt om man inte märkte att vi tar över efter åtta år med borgerligt styre. Jag har höga ambitioner att göra skillnad.