När programledaren Cecilia Gralde säger att FBI:s utredningar visar att så inte är fallet blir svaret att FBI måste göra ett bättre jobb.
Eva Landahl, ansvarig utgivare för Agenda, säger att det generellt är viktigt att den typen av intervjupersoner får skarpa motfrågor.
Hon tycker att Joy Van Pattens påståenden blir tillräckligt tydligt ifrågasatta av programledaren.
– Hon får ju faktiskt tre rejält kritiska frågor. Även om Cecilia Gralde har en mer nyfiken och utforskande ton. Vi är försiktigare när det inte är proffs som är med i sändningen. Som jag förstår det är hon fritidspolitiker och jag vet inte hur van hon är vid medier. Men hon får motfrågor, säger Eva Landahl.
”Behöver hjälpa att förstå”
Samtidigt menar hon att Joy Van Pattens resonemang har ett värde för att det kan hjälpa svenska tv-tittare att förstå det som händer i USA just nu, exempelvis när det gäller påståendet att valet varit riggat.
– Hon för ett resonemang kring att delstater och nationell nivå skjuter granskningen mellan sig. Det förklarar för mig hur ett sådant orimligt påstående som att valet är riggat kan leva vidare. Vi behöver hjälpa en svensk publik att förstå hur det är möjligt, säger Eva Landahl.
Ser inga problem
Lite senare i sändningen säger SVT:s utrikesreporter Erika Bjerström att det är problematiskt att media bidrar till polariseringen genom att visa bilderna på människor – ”grabbarna” – som stormar Kapitolum.
Eva Landahl säger att det är Agendas uppgift att berätta vad som hänt och granska det. Men hon ser inga problem med Erika Bjerströms kommentar.
– Gästerna pratar om polarisering i stort. Erika kommer in och säger att det är inte så här de 74 miljoner människorna som röstade på Trump beter sig. Det är viktigt för en svensk publik att förstå att USA är delat i två hälfter, säger Eva Landahl och fortsätter:
– Sedan säger Erika att vi journalister har ett ansvar för att inte driva på polariseringen. Som jag förstår henne är det viktigt att prata med de här människorna och inte bara gissa vilka de är. Om vi hela tiden visar de här bilderna så får vi en svensk publik att tro att de 74 miljoner Trumpväljarna skulle kunna ta till våld. Som jag tolkar Erika menar hon att det är dags att vi intervjuar väljarna och försöker förstå vad de vill politiskt. Jag delar den uppfattningen, säger hon.