Hoppa till innehållet

Inrikes

Svidande kritik mot utredning om marknadshyror

Morgan Johansson kommenterade utredningen om marknadshyror – Hyresgästföreningens förbundsordförande är kritiskt till innehållet.
Morgan Johansson kommenterade utredningen om marknadshyror – Hyresgästföreningens förbundsordförande är kritiskt till innehållet. Bild: Bild: TT

Dagens ETC

Så kom den då till slut, utredningen om marknadshyror. Justitieminister Morgan Johansson är nöjd – med förbehåll. Hyresgästföreningens ordförande Marie Linder är inte alls nöjd – men oroas av en möjlig regeringskris.

Stabilt, tryggt och enkelt – men med detaljer i behov av att reda ut. Det var justitieminister Morgan Johanssons omdöme av utredningen ”Fri hyressättning vid nyproduktion av bostäder” som presenterades på fredagsförmiddagen.

I korthet föreslår utredningen att det ska införas fri hyressättning i hyresrätter som färdigställts efter att lagen träder i kraft. Denna fria hyressättning ska utgå från konsumentprisindex KPI och avsteg från denna, till exempel via ”ändrade förhållanden”, måste motiveras av hyresvärden.

Det sistnämnda anser Morgan Johansson är en av två otydligheter som måste hanteras innan riksdagen får ett lagförslag att ta ställning till.

– Vi måste titta noga på hur reglerna ska se ut och vilka åtgärder som kan vidtas för att ingen ska drabbas av kraftiga hyreshöjningar. ”Ändrade förhållanden” är för otydligt, för vagt. Det måste finnas ett skydd mot plötsliga och kraftiga hyreshöjningar, sade ministern under en separat pressträff efter att utredningen presenterades.

Den andra punkten som Morgan Johansson ser som ett problem är förslaget om fri hyressättning mellan två hyresgäster. Det vill säga att en ny förhandling kan bli aktuell för varje ny hyresgäst i en lägenhet, vilket kan bli ett incitament för hyresvärdar att öka omsättningen på hyresgäster och därmed accelerera hyreshöjningarna.

Till skillnad från justitieministern är Marie Linder, ordförande för Hyresgästföreningen, inte det minsta nöjd. Hon kallar utredningen ett systemskifte som innebär marknadshyror i en tid när hyrorna redan är smärtsamt höga.

– Förslaget innebär också en inskränkning av konsumentskyddet – om jag som hyresgäst inte accepterar priset har jag väldigt lite att sätta emot. Idag kan vi på Hyresgästföreningen titta på kalkyler och granska hyressättning, men nu lämnas det helt över till Margareta, 76, som behöver någonstans att bo. Det är som att inte få ta hjälp av facket inför en löneförhandling, säger hon.

Hennes kritik tar inte slut där. Risken är också att förslaget öppnar för byggande av ännu fler dyra lyxlägenheter i innerstäderna, att hyresgästers trygghet påverkas vilket i sin tur går ut över rörligheten på bostadsmarknaden, att hyresgäster i framtiden kan komma att ensamma tvingas möta hyresvärdens jurister vid tvister i hyresnämnden och att inget besked ges om ingångshyror, utan bara att KPI ska användas som riktmärke vid de årliga höjningarna.

I ljuset av dagens besked – tycker du fortfarande att Vänsterpartiet ska fälla regeringen om förslaget når riksdagen?

– Det är bra att Vänsterpartiet är tydliga med att de inte accepterar detta, att det här kommer att innebära att fler ungdomar inte kan flytta hemifrån samtidigt som det inte ökar möjligheten för en ensamstående sjuksköterska eller pensionär att efterfråga en lägenhet. Men sedan är det också viktigt att det inte leder till att vi får en regering som även inför marknadshyror i det befintliga beståndet.

Ännu mindre nöjd med utredningen är Vänsterpartiets Nooshi Dadgostar.

– Det här är ett chockbesked till Sveriges hyresgäster och jag tror många kommer att få en klump i magen inför framtiden och möjligheterna att försörja sina barn och sig själva och samtidigt betala sin hyra, säger hon.

Förutom att förslaget enligt henne innebär just marknadshyror riktar hon kritik mot att det inte på något sätt löser det grundläggande problemet.

– Jag skulle vilja sätta mig ner med Morgan och Centerpartiet och lösa den här frågan. Marknadshyror stänger vi dörren helt för. Vi behöver lösa själva grundfrågan, att vi har en bostadskris och att det behövs stora reformer. Det är redan idag dyrt med nyproduktion. Vi behöver bygga dubbelt så många bostäder. Vad har vi för verktyg och vad är det som fungerar? Det är frågor som utredningen inte svarar på. Och den belägger inte att det kommer att bli fler bostäder om den går igenom.

Är ni lika fast beslutna att försöka fälla regeringen om det går fram till riksdagen med detta förslag, det vill säga även om de frågetecken Morgan Johansson pekar på rätas ut?

– Jag har hela tiden sagt att regeringen inte kan få fortsätta regera om de går fram med marknadshyror. Och om C ändå tvingar regeringen att göra det så är det C som har utlöst en regeringskris. Då visar de att det är viktigare för dem att höja hyror än att inte utlösa en regeringskris.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här .

JUST NU: Prova en vecka utan kostnad

Från

Nu kan du låsa upp alla artiklar i en vecka - utan kostnad. Ingen bindningstid.

POPULÄRT VAL: Läs hela hösten

Från
99 kr för 3 mån
Beställ här

Vill du läsa hela hösten till superpris? Prova 3 månader för 99 kronor. Ingen bindningstid.


Betala per år

Från

Du kan spara upp till 1 109 kr med en årsprenumeration på Dagens ETC.

Detta ingår:

  • Tidning varje dag i veckan
  • Läs den digitalt när och var du vill
  • Läs låsta artiklar på ETC.se
  • Tillgång till arkivet på sajt och i app
  • Garanterat inga fossila annonser