När Bromma flygplats framtid debatterades 2014 uttalade sig Niklas Nordström i sin roll som Luleås kommunalråd. Han sa att inrikesflyget är viktigt för hela Sverige ska leva. Problemet var bara att det inte går några flyg mellan Bromma och Luleå, de går från Arlanda. Kritiker menade att han förde flygbranschens talan, inte Luleås.
Betald för att styra åt höger
Det var inte första gången som Nordström anklagades för att ha annan lojalitet än gentemot partiet. 2010 avslöjade Aftonbladet att flera socialdemokrater varit anställda av pr-byrån Prime för att på uppdrag av hemliga kunder vrida det socialdemokratiska partiet åt höger, bland dem Nordström. Prime-skandalen vållade debatt, och det ska också ha funnits en motion om uteslutning av Nordström. Men han blev kvar.
Niklas Nordström var SSU-ordföranden 1995–1999. Enligt flera källor med god insyn i partiet som Dagens ETC varit i kontakt med är det vänskapsbanden från SSU-tiden som gör att han kunde fortsätta vara verksam som S-företrädare efter Prime. Enligt en annan källa ska Nordströms framfart sedan ha stoppats upp av bland andra Göran Persson. Att han nu är kommunalråd i Norrland istället för minister i Stockholm är en konsekvens av det.
Skulle innebära nedskärningar
I veckan publicerades en debattartikel under rubriken ”Skattehöjningar fel väg att gå för kommunerna”. Den förespråkar att kommunerna bör strama åt och effektivisera för att klara ekonomin och undertecknades av tre borgerliga kommunpolitiker, vd:n för Företagarna Günther Mårder – och Niklas Nordström. Uträkningen bygger på en rapport som Svenskt Näringsliv beställt.
Ola Möller är riksdagsledamot för Socialdemokraterna och har tidigare arbetat som kommunpolitiker i Helsingborg:
– Jag ser det som mycket svårt att genomföra effektiviseringar på nivån som Nordström med flera föreslår. Som före detta kommunalråd och vice ordförande i en av Sveriges största nämnder vet jag att sådana åtgärder i praktiken skulle innebära stora nedskärningar, säger Ola Möller.
Flera andra politiker som Dagens ETC varit i kontakt med, bland annat ett kommunalråd, är också kritiska till artikeln – som kommer samtidigt som Luleå kommun hotas av vite av Arbetsmiljöverket eftersom ”kraven är för höga i förhållande till resurserna” i hemtjänsten.
Försvaras av lokal ledarsida
I sociala medier har kritiken mot Nordström genom åren varit skarp framför allt från vänsterhåll och från miljörörelsen. Men få inom det socialdemokratiska partiet vill ställa upp med namn och kritisera honom. Även om han som kommunalråd i Luleå inte har någon direkt makt inom partiet längre så är han ”kompis med många i Stockholm”, som en S-källa uttrycker det.
Samtidigt finns rösterna som försvarar Nordströms agerande. Olov Abrahamsson är chef för ledarreaktionen på tidningen Norrländska socialdemokraten. Han ser det som positivt att en politiker har bra relationer till näringslivet och kan se vilka behov både flygbranschen och andra företag har. Innehållet i debattartikeln ser han som okontroversiellt, även vilka som undertecknat den.
– Att en socialdemokrat har bra relationer med näringslivet är en tillgång, säger Olov Abrahamsson.
Andra källor inom partiet menar också att Nordströms agerande inte väckt några vidare reaktioner i partitoppen. Socialdemokraterna ska vara en bred kyrka och det finns utrymme att ha en egen linje, resonerar man.
Ringde upp SSU-ordförande
Det verkar dock inte vara Nordströms egen inställning till intern debatt. Lokalt har han kritiserats för sin ledarstil. En källa med insyn berättar att många anser att Nordströms egna idéer först förankras i den borgerliga oppositionen – sedan baxar han igenom dem i det egna partiet. Han har också kritiserats för att tillsätta utredningar utan insyn. Även här har hans gamla pr-kontakter spelat roll. Politiken han fört har inneburit utförsäljningar och nedskärningar, menar en annan källa.
Simon Andersson är före detta SSU-ordförande i Luleå och har varit ersättare i kommunfullmäktige. Han har idag lämnat arbetet i partiet efter att han varit kritisk mot omsvängningen i flyktingpolitiken. Han beskriver hur Nordström försökte få ungdomsförbundet att inte föra fram åsikter som gick emot ledningens beslut, bland annat när det gällde den kontroversiella frågan om utförsäljning av kommunens allmännyttiga bostäder.
– Nordström ringde upp mig och förklarade att vi genom att föra fram vår åsikt i frågan gjorde gemensam sak med kommunisterna och att det skulle bli skadligt för partiet i nästa val, berättar Andersson.
Han är också mycket kritisk till de sidouppdrag som Nordström haft och har. Det är svårt att veta var hans lojalitet ligger, menar Simon Andersson.
– Jag är väldigt skeptisk till det stora inflytande som näringslivet har fått över Socialdemokraterna här, säger han.
”Agent åt dolda intressen”
Många minns också Prime-skandalen, och kopplar Nordströms agerande – både i kommunpolitiken och som opinionsbildare – till hans kontakter med näringslivets organisationer. 2010 liknade Daniel Suhonen Prime-insatsen vid en trojansk häst och menade att de fyra som var inblandade måste uteslutas ur partiet.
Idag är han inte mindre kritisk till att Nordström tillåtits att stanna kvar i partiet och även blivit vald som suppleant till den kommission som ska ta fram nästa partiprogram.
– Med sitt förflutna som agent åt dolda näringslivsintressen verkar han nu i sin roll som kommunalråd i Luleå ha tappat bort sin ideologiska kompass totalt. Att ge sig i lag med den här typen av ideologiskt sponsrad högerpropaganda som ledande socialdemokrat, i en landsända där stödet sviktar betänkligt, tror jag är ett stort stort misstag, säger Suhonen.
– Det blir ännu mer anmärkningsvärt att han har det socialdemokratiska partiets uppdrag att sitta i programkommissionen för att ta fram ett partiprogram. Frågan som medlemmarna borde ställa sig är om hans ställningstaganden kommer att vara baserade på från näringslivet beställd propaganda.