”Vi kan ju upprepa då, NMR är inte här för att ge sin version av vad som hänt. Men polisen utreder händelsen som ofredande, en rubricering som kan komma att skärpas.” Så lät det i Sveriges Radios program Studio ett när den kvinna som blivit misshandlad av nazister i Visby under Almedalsveckan intervjuades. Många har reagerat på att programledaren hänvisade till att den nazistiska organisationen på det sättet. Men Olof Sjölander, chef på Studio ett och ansvarig för programmet, menar att det var en rimlig journalistisk hantering.
– Det var bara ett konstaterande, att NMR inte var där. Vi nämnde att det pågår en polisutredning och att finns en brottsrubricering som kan skärpas. Det var i samband med det vi nämnde att NMR inte var där, säger han.
Följer en rutin
Olof Sjölander poängterar att redaktionen inte hade sökt eller bjudit in NMR för att kommentera händelserna. Han menar att de är rutin att påpeka att någon inte fått komma till tals just när det pågår en brottsutredning.
Hade det varit önskvärt att NMR kunde ge sin bild av det som hänt?
– Nej inte i det här läget. Men jag tycker ändå att det är viktigt att redovisa att det är en part som… Nu är de ju nazister, och det var mycket som sades om den här händelsen. Men nu är det en brottsutredning och då kommer det så småningom bli två parter, och det kanske bara är viktigt att markera i det läget att NMR inte var där, eftersom polisen inlett en utredning, säger han.
"Finns en policy"
Det finns ingen speciell policy kring hur Sveriges Radio ska rapportera kring NMR och Olof Sjölander ser inget skäl att ändra den inställningen. Men han är tydlig med att Sveriges Radio inte ser dem som vilken organisation som helst.
– De är ju nazister, och den ideologin är ju väsensskild från det som Sveriges Radios verksamhet bygger på. Det är inte vilket parti som helst, säger han.
Vad tycker du om formuleringen i programmet, blev den bra?
– Ja, det tycker jag. De två gånger vi nämnde det så var det i anslutning till att en polisutredning pågår, inte angående någonting annat än just det.
Kritiker har påpekat att inte samma rutin brukar tillämpas när det gäller andra grova våldsbrott och terrorism. Men Olof Sjölander håller inte med. Även i sändningar som handlar om terrorattentat menar han att den åtalade så småningom får ge sin syn på saken och att försvarare bereds plats i Sveriges Radios sändningar.
Men man säger inte vid varje tillfälle där ett terrorbrott beskrivs att den åtalade inte är där och kan ge sin syn på saken?
– Återigen, vi sa det bara i anslutning till att det pågår en polisutredning. Inte i något annat sammanhang eller i något annat avsnitt av programmet.
– Om det leder till åtal så kommer vi också att på ett eller annat sätt höra vad NMR har för inställning till det, antagligen vi deras advokat. Det gör vi i alla åtal som väcks.
Hur vill du bemöta kritiken i sociala medier, att ni ger legitimitet åt NMR med den formuleringen?
– Har man lyssnat på hela programmet så tycker jag det blir tydligt att vi inte försöker skapa en balans kring NMR genom att nämna att de inte hörts. Jag tycker programmet får tala för sig självt, säger Olof Sjölander.