Joakim Medin
Sveriges publicister: Därför måste Turkiet frige Joakim Medin

Dagens ETC
40 makthavare i media om Joakim Medins fall inför rättegången.
Tydliga budskapet: ”Journalistik är inte ett brott”.
Anne Lagercrantz, vd SVT

”Journalisters möjligheter att fritt och utan risk rapportera om det som är sant och relevant är en grundbult i demokratin. Fängslandet av Joakim Medin speglar en oroväckande utveckling i världen där pressfriheten inskränks alltmer. Joakim Medin blev fängslad för att han gjorde sitt jobb. Han bör omedelbart släppas.”
Thomas Mattsson, senior advisor Bonnier News

”Eğer Türkiye bir hukuk devleti ise, İsveçli gazeteci Joakim Medin’i İsveç'te yayınladığı ve İsveç’te yasal olan gazetecilik çalışmaları nedeniyle yargılamamalıdır. Ankara’daki mahkeme için bu dava, ifade özgürlüğünü koruma fırsatı olacaktır.”
På svenska: ”Om Turkiet är en rättsstat bör den inte åtala den svenske journalisten Joakim Medin för hans journalistiska arbete, som är lagligt i Sverige och publicerat i Sverige. För domstolen i Ankara kommer detta mål att vara ett tillfälle att skydda yttrandefriheten.”
Axel Andén, chefredaktör Journalisten
”Det är helt overkligt att en svensk journalist åtalas för sin journalistik i ett land som Sverige samarbetar med. Joakim Medin är välkänd för sin utrikesjournalistik. Tidningen Journalisten har haft honom som personporträtt, skrivit många artiklar om hans journalistik och recenserat hans böcker. Han måste friges omedelbart.”
Lotta Folcker, chefredaktör Aftonbladet

”Journalistik är inte ett brott. Turkiet bör därför genast släppa Joakim Medin fri. Makthavare som är så små att de inte klarar av att granskas, bör inte sitta vid makten. Att åtala och i värsta fall döma Joakim Medin för hans journalistik är inte bara ett brott mot grundläggande tryck- och yttrandefrihet, det är ett hot mot vårt öppna samhälle. Det är oerhört allvarligt och Turkiet bör förstå att det här inte tystar journalistiken utan snarare sätter ännu mer fokus på Turkiets tvivelaktiga metoder.”
Amalthea Frantz, chefredaktör Arbetaren

”Joakim Medin måste släppas fri. Att så många slutit upp för det inger hopp, samtidigt som det borde vara en självklarhet. Oavsett politisk färg på ledarsidorna måste budskapet vara tydligt: journalistik är inget brott. I turkiska fängelser finns massor av journalister och oppositionella. Förutom att man kunde önska att den internationella solidariteten tog sig tydligare uttryck även för dem, så innebär det att Medins fall är ett i mängden och rättsprocessen verkar minst sagt godtycklig. Vi har just gjort en intervju med Max Zirngast från Österrike, som satt fängslad i Turkiet under liknande omständigheter 2018. Han menar att det viktigaste för en regering att påskynda processen. Nu har vi ingen aning om Sveriges regering jobbat för det i tysthet. Man kan ju hoppas, men den tidigare undfallenheten mot Turkiet tyder på motsatsen. Jag hoppas också att uppslutningen bland medierna blir lika stor den dagen någon journalist åtalas för brott mot den nya svenska terrorlagen eller utlandsspionerilagen.”
Daniel Nordström, chefredaktör VLT
”Den svenska regeringen måste göra sitt yttersta för att få hem Joakim Medin. Sverige måste alltid stå upp för demokratin och press- och yttrandefriheten. Vi får aldrig tolerera att regimer som inte står för det fria ordet sätter gränserna för den press- och yttrandefrihet som är hörnpelare i ett demokratiskt samhälle.”
Leo Lagercrantz, publisher EFN

”Fängslandet av Joakim Medin är förstås fullständigt oacceptabelt. Sveriges regering måste används alla till buds stående medel för att snabbt få honom frigiven. I just den här typen av fall – alltså när journalister fängslas – bör svenska redaktioner samarbeta för att hjälpa den fängslade journalisten.”
Cilla Benkö, vd Sveriges Radio

”I världen idag finns det enbart ungefär 25 liberala demokratier kvar. En skrämmande utveckling. En förutsättning för en väl fungerande demokrati, där folk vågar tänka fritt och säga vad de tycker, är fria och oberoende medier och journalister som vågar ifrågasätta och granska makten. En journalist är allas ögon och öron så när en journalist tystas blir världen mindre, mer trångsynt och propaganda kan enklare få fäste. Detta påverkar oss alla. Att Turkiet, ett land som Sverige samarbetar med inom ramen för Nato, fängslar journalister enbart för att de gör sitt jobb är oacceptabelt och något vi alla måste ta tydligt avstånd ifrån och ifrågasätta. Så idag bör kollegor, mediechefer, opinionsbildare och höga svenska politiker alla göra sina röster hörda. Joakim Medin ska omedelbart släppas fri.”
Fredrick Malmberg, nyhetschef TV4

”Gripandet av journalisten Joakim Medin i Turkiet är ännu ett bevis på regimens systematiska krig mot pressfriheten. Genom att använda svepskäl som terrorbrott och förolämpning av presidenten tystas obekväma röster. Det handlar inte om rättvisa – det handlar om kontroll. När journalister fängslas för att de gör sitt jobb, urholkas demokratin och maktens rädsla för granskning blir skrämmande tydlig.”
Christofer Ahlqvist, chefredaktör Göteborgs-Posten:

”Att en svensk journalist fängslas för att ha utfört sitt jobb är en stor skandal och helt oacceptabelt. Att det dessutom sker i ett land som Sverige har ett militärt samarbete med genom Nato gör det än viktigare att vi är tydliga och gör allt som krävs för att han blir släppt. Att vara journalist ska aldrig vara brottsligt.”
James Savage, chefredaktör för The Local och ordförande för Sveriges Tidskrifter

"En sak måste vi vara tydliga med: Joakim Medin är frihetsberövad på grund av sin journalistik. Journalistik som publicerats i Sverige, i en grundlagsskyddad tidning. Att en auktoritär regim fängslar en svensk journalist på det här sättet undergräver inte bara den redan djupt sargade yttrandefriheten i Turkiet – det hotar även vår egen yttrandefrihet. Detta får varken fria medier eller regeringar i demokratiska länder acceptera."
Karin Olsson, biträdande chefredaktör Expressen

”Vi visste att pressfriheten i Turkiet var undermålig, men åtalet mot Joakim Medin visar att vi ändå underskattat nivån av repression. Att en svensk journalist åtalas i Ankara har förvånat oss, särskilt med tanke på att han inte har någon etnisk/kulturell koppling till landet. Men fallet Joakim Medin är tyvärr symboliskt för den pågående autokratiseringen i världen, där yttrandefrihet och demokrati i snabb takt pressas tillbaka. Stödet för Medin i det officiella Sverige är däremot starkt och unisont; det ingjuter hopp.”
Jonas Kanje, chefredaktör Sydsvenskan

”Yttrandefrihet och pressfrihet är helt avgörande byggstenar i demokratiska samhällen. Att låsa in journalister som gör sitt jobb är fullständigt oacceptabelt. Därför måste Joakim Medin omedelbart friges och alla åtal mot honom läggas ner.”
Annie Croona, politisk redaktör Dagens ETC

”Få reportrar är så engagerade, kunniga och modiga som Joakim Medin, vår kollega och vän. Nu sitter han fängslad för sin journalistik – något som inte ska vara möjligt – i ett land som via Nato är allierat med Sverige. Om Joakim döms är det inte bara en attack på honom, utan på pressfriheten. Jag räknar med att svenska politiker gör allt i sin makt för att han ska få komma hem.”
Kalle Sandhammar, vd UR
”Det fria ordet är en grundsten i demokratin och det är djupt oroande och helt oacceptabelt att journalister fängslas för att ha utfört sitt arbete. Fallet Joakim Medin bevisar återigen att tryck- och yttrandefriheten ständigt måste försvaras, ständigt återerövras. Den går tyvärr inte att ta för given.”
Anders Lindberg, politisk chefredaktör Aftonbladet

”Att Joakim Medin fängslats för sin journalistik ställer frågan om Sveriges relation till Turkiet på sin spets. Många varnade under Natoprocessen för att Sverige anpassat sin kritik av yttrandefrihet i Turkiet och kurders rättigheter till Ankaras krav. Jag tillhör dem som har försvarat Natomedlemskapet. Men Turkiets agerande just nu är inte vad man förväntar sig av en allierad stat. Turkiet måste respektera något så grundläggande som svenska journalisters rätt att göra sitt jobb.”
Björn Wiman, kulturchef Dagens Nyheter

”Skälet till att Joakim Medin ställs inför rätta är att han har gjort sitt jobb som journalist. Den breda politiska och mediala uppslutningen bakom honom och tidningen Dagens ETC är därför en viktig sak. Om Joakim Medin döms kommer det vara en katastrof inte bara för honom och hans familj utan också ett carte blanche för tyranner över hela världen att tillgripa liknande metoder. En journalist som fängslas i sin yrkesutövning bär alltid på en betydelse utöver sig själv: hans eller hennes frihet är allas frihet.”
Felicia Ferreira, chefredaktör Dagen

“Som publicist ser jag gripandet av Joakim Medin som ett angrepp på både den enskilde journalisten och på den fria pressen. Vår solidaritet med honom och med alla som riskerar sin frihet för att rapportera är självklar. Hans situation måste klarläggas omedelbart och hans rättigheter respekteras.”
Klas Granström, chefredaktör Expressen

”Joakim Medins fall riskerar att påverka utrikesjournalistiken på bredare front. Att en svensk journalist åtalas i ett annat land för sina nischade böcker på svenska, journalistik i svenska tidningar och svenska x-poster är något nytt. Det kan komma att innebära förändrade riskbedömningar för hela branschen inför utlandsbevakning i auktoritära länder. Expressen har med kraft försvarat Joakim Medins yttrandefrihet. I helgen ägnade vi hela löpsedeln åt hans fall. Han måste friges, och det snart.”
Lisa Irenius, chefredaktör Svenska Dagbladet

”Medborgare har rätt att få insyn i vad som sker i deras omvärld. Journalisters uppdrag är att tillgodose detta behov: att undersöka, granska och skildra världen för att förmedla en så sanningsenlig och mångsidig bild som möjligt. Därför är det djupt oroande hur fria medier har stängts ner i Turkiet – och att regimen dessutom försöker kväsa utländsk rapportering. Fängslandet av Joakim Medin och andra journalister är ett angrepp på allas vår rätt att få tillgång till fri och oberoende information.”
Heidi Avellan, politisk chefredaktör HD och Sydsvenskan:
”Att fängsla journalister är att vingklippa demokratin. Det är fegt och det är fel, det går inte att försvara. Varje anständig ledare måste tåla granskning inför sitt folk och visa respekt för det fria ordet. Som Joakim Medin själv formulerar det: ’Journalistik är inte ett brott, inte i något land.’ Han måste friges, omedelbart.”
Viveka Hansson, programdirektör Nyheter och samhälle TV4

”Utsända reportrars uppdrag är att hjälpa oss andra att se, höra och förstå. Därför borde alla som vill veta något om omvärlden stanna upp, och reagera kraftfullt, när journalister i tjänst blir brickor i ett politiskt spel. Gripande av Joakim Medin är en otäck uppvisning i respektlöshet för pressfriheten. En farlig arrogans som inte heller känner några landsgränser. Joakim Medin bör släppas nu.”
Victor Malm, kulturchef Expressen

”I dag är mina tankar med Joakim Medin. Hans fall bekräftar vad vi sedan länge vetat: Turkiet fortsätter utvecklas i auktoritär riktning. Erdogan tror inte på rättsstaten, inte på medborgerliga fri- och rättigheter och inte på pressfriheten. Att våra politiker inte klarar av att tala högt för Medins sak är en olycka och en skam. Journalistik är inget brott.”
Martin Aagård, kulturredaktör Dagens ETC

”Joakim Medins fall är en rent existentiell fråga för svensk journalistik. Det auktoritära förtryck många journalister lever under runt om i världen har plötsligt nått hela vägen in på våra egna redaktioner. Vi kan uppenbarligen alla straffas om vår rapportering misshagar en totalitär regim som Turkiet. Hoten mot pressfriheten känner inte längre några gränser. Det är en insikt som förenar och det är så otroligt värmande att se den totala uppslutningen bakom Joakim och Dagens ETC från svenska medier.”
Mathias Berg, vd TV4

”Pressfriheten är inte förhandlingsbar. TV4 står upp för allas rätt att granska, ifrågasätta och berätta. Vi fördömer gripandet av Joakim Medin och kräver att hans rättigheter respekteras, och att han friges för att kunna fortsätta sitt viktiga journalistiska arbete.”
Johan Hilton, kulturchef Göteborgs-Posten

”Journalistik är inte ett brott. Det är deprimerande att denna paroll fortsatt måste eka från svenskt håll – snart en kvarts sekel efter fängslandet av Dawit Isaak och tio år efter fängslandet av Gui Minhai. Joakim Medin var i Turkiet för att göra sin plikt som reporter – att bevaka protesterna mot den auktoritära regim som är Erdogans. Mot bakgrund av detta flagranta brott mot pressfriheten är det vår plikt som offentlighet, som medborgare, att samfällt höja våra röster mot Erdogans regim och att låta tonläget förbli högt tills den dag han blir fri.”
Peter Wolodarski, chefredaktör Dagens Nyheter

”När Joakim Medin reste till Turkiet gjorde han inte bara det som enskild person. Han gjorde det för att kunna berätta för allmänheten om vad som pågår i Turkiet. Därmed är gripandet av honom mer än ett enskilt öde; nog så allvarligt. Det är ett övergrepp på allas vår rätt att få veta vad som pågår i Turkiet. Att han friges är en angelägenhet för Sverige – och för alla i Europa som värnar om demokrati och öppenhet.”
Karin Pettersson, kulturchef Aftonbladet

”Joakim Medin är en av landets mest erfarna utrikeskorrespondenter, och har följt utvecklingen i Turkiet länge och noga. Åtalet mot honom är ett hot mot pressfriheten och den fria journalistiken, och det är av yttersta vikt att både politiker, medborgare och publicister nu gör allt för att sätta tryck på Turkiet så att de släpper honom fri. Som Joakim Medin skrev från fängelset: journalistik är inte ett brott.”
Robert Aschberg och Camilla Kvartoft, avgående och tillträdande ordförande i Publicistklubben
”Den turkiska regimen anklagar Dagens ETC:s utrikeskorrespondent Joakim Medin för terrorbrott och förolämpning av president Erdogan. Anklagelserna riktar sig mot Joakim Medins journalistiska gärning och han kommer att ställas inför en domstol som inte borde ta upp fallet över huvud taget. Åtalet i sig är en grov förolämpning mot den fria journalistiken. Vi kräver att Joakim Medin omedelbart sätts på fri fot och får komma hem till sin gravida fru.”
Anders Nilsson, chefredaktör Nerikes Allehanda
"Det är beklämmande att stater kan ställa journalister inför rätta när deras påstådda brott är deras journalistiska arbete. I en riktig demokrati utgör fria och oberoende journalister en mycket viktig del av demokratin. Alla försök att inskränka journalisters frihet att utöva sitt jobb måste bekämpas.”
Leonidas Aretakis, chefredaktör Flamman

”Den som blir ’förolämpad’ av fri journalistik ska inte vara president. Nu tvingas vi sätta hoppet till en regering som kallat Turkiet för en ”demokrati”, och som infört lagar som begränsar yttrandefriheten i Sverige. Fängslandet av Joakim Medin är en attack på det fria ordet, och ett bevis för hur skamligt Natoprocessen sköttes.”
Yasmine Winberg, chefredaktör Resumé och (tf) Dagens Media
”Att tysta en journalist är ett försök att kontrollera verkligheten. När Joakim Medin fängslades tog man inte bara hans frihet, utan även människors rätt till fri information. Fri press är ju en förutsättning för demokrati, och varje övergrepp mot journalister måste mötas med starkt motstånd. För demokratins skull förutsätter jag att Joakim Medin släpps fri på onsdag.”
Sofia Wadensjö Karén, programdirektör Sveriges Radio
”Att som svensk kastas i fängelse på grund av gediget journalistiskt arbete. Helt otänkbart – fram tills nu. Att seriös rapportering om ett lands minoritetsfolk, publicerat i ett svenskt magasin, kan sluta med en frihetsberövad reporter. Helt otänkbart – fram tills nu. I och med frihetsberövandet av Joakim Medin är signalen till omvärlden tydlig. Vederhäftig journalistik, som publicerats i Sverige, kan komma att användas som bevis i ett annat lands rättegångar. Helt oacceptabelt – och mycket farligt.”
Yonna Waltersson, chefredaktör Arbetet

”Journalistiken ska aldrig låta sig tystas. Tillsammans måste vi publicister göra det som står i vår makt för att motverka de försök som nu görs för att begränsa och tysta det fria ordet. Känn vårt stöd, Joakim Medin!”
Pia Rehnquist, affärsområdeschef Bonnier News Local
"Det turkiska åtalet mot journalisten Joakim Medin är allvarligt på flera sätt. Som svensk blivande pappa togs han i förvar redan vid ankomsten till Ankara. Som erkänt kunnig utlandsreporter åtalas han för terrorism. Och som medborgare i ett allierat Natoland får han representera all utländsk granskning av regimen i Turkiet. Men svenska medier går inte att skrämma till lydnad eller tystnad. Joakim Medin måste friges och misstankarna mot honom avskrivas helt.”
Stefan Eklund, vd Utgivarna
”Åtalet mot Joakim Medin bygger uteslutande på journalistiskt arbete helt i linje med sedvanlig svensk press- och yttrandefrihet. Rättegången mot Joakim Medin är därmed egentligen otänkbar och ett tilltag som inte är acceptabelt av en stat som precis som Sverige är med i försvarsalliansen Nato samt medlem i Europarådet, vilket innebär att man är bunden av Europakonventionen som ska garantera yttrandefriheten. Det är ett tilltag som underkänner Turkiets status som demokratisk stat.”
Mimmi Karlsson-Bernfalk, chefredaktör Blekinge Läns Tidning
”Viktigt att vi alla står upp för Joakim Medins och andra svenska journalisters rätt att rapportera om det som sker i vår omvärld. Ingen reporter ska fängslas för att han eller hon gör sitt jobb.”
Marcus Ekdahl, chefredaktör Helsingborgs Dagblad
”Rättegången mot Joakim Medin är en rättegång mot den oberoende journalistiken. Anklagelserna från regimen, som har för vana att tysta politiska oliktänkande och som med järnhand har strypt det fria ordet, kan inte betraktas annat än som rena svepskäl. Det är viktigare än någonsin att stå upp för demokrati och pressfrihet. Journalistik är inte ett brott – släpp Joakim Medin!”
Amanda Sokolnicki, politisk redaktör Dagens Nyheter

”Det här är inte första gången president Erdogan leker med Sverige. Men om det var något Nato-processen borde ha lärt oss så är det att det inte hjälper att spela med. Ursäkterna som regeringen ägnade sig åt då var inte bara förnedrande, utan rent av farliga: de satte en standard. I praktiken betraktade Erdogan redan då journalistik som ett brott, det vittnar hans fängelser om. Att han nu tar sig samma friheter med en svensk medborgare är ett test – och den här gången får regeringen inte vackla.”
Ämnen i artikeln
Kommentarer
Den här konversationen modereras enligt ETC:s communityregler. Läs reglerna innan du deltar i diskussionen. Tänk på att hålla god ton och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Olämpliga inlägg kommer att tas bort och ETC förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.