Situationen i lägren är både farlig och ohållbar, särskilt för barnen, och kurderna har uppmanat berörda länder att repatriera, det vill säga föra hem, sina medborgare. FN har riktat kritik mot de som anses ha agerat för långsamt, däribland Sverige.
Nu kan Dagens ETC berätta att regeringen Löfven har kommit med beskedet att Sverige ska hämta hem samtliga svenska barn – och det innan 2021 är slut.
– Regeringen har lovat att alla barn ska komma hem. Jag frågade två gånger och ambitionen är att alla barn ska hem i år, säger riksdagsledamot Håkan Svenneling, Vänsterpartiets utrikespolitiske talesperson, till Dagens ETC.
Kallats till möte
Regeringens besked kom vid ett möte med justitieutskottet torsdagen den 17 juni, samma dag som processen med misstroendeförklaringen mot regeringen inleddes. Sverigedemokraterna hade då kallat inrikesminister Mikael Damberg och utrikesminister Ann Linde till möte med utskottet för att få insyn i hur myndigheterna arbetar inför att svenskar ska utvisas från IS-lägren.
I början av juni meddelade det kurdiska självstyret att man ska börja utvisa utländska medborgare med otillräckliga brottsbevis mot sig, då det blivit ohållbart att behålla dem i lägren. Sveriges regering har hela tiden sagt sig arbeta med frågan om svenskarna, men bortsett från att sju barn hämtades hem 2019 har resultaten låtit vänta på sig. Nu har det kurdiska utvisningsbeslutet till synes fått fart på saker och ting.
Följer barnkonventionen
Även om regeringen inte sagt något lika konkret om barnens mödrar lär även dessa hämtas hem till Sverige, eftersom kurderna följer barnkonventionen och inte tillåter familjesplittring.
– Regeringens fortsatta princip bygger på att det är det kurdiska självstyret som ska utvisa mödrarna. Men som jag uppfattade det så räknar man med att utvisningarna ska börja och att Sverige ska ta emot dem, och det ska börja ske i augusti-september, säger Håkan Svenneling.
Även Säpochefen Klas Friberg medverkade i mötet med justitieutskottet och ska ha gett ett lugnande intryck när det gäller hanteringen av de vuxna svenskar som ska återvända.
– Klas Friberg uttryckte ingen oro och återkom till lagstiftningen och att de arbetar utifrån den. Både han och inrikesministern sa att de har saker under kontroll, säger Håkan Svenneling.
Fungerar som vanligt
Den rådande regeringskrisen bör inte påverka arbetet med att återföra svenskarna från Syrien. Myndigheterna fungerar som vanligt även med en övergångsregering på plats.
Dagens ETC har kontaktat Utrikesdepartementet, vars presstjänst inte vill bekräfta uppgifterna om regeringsbeskedet den 17 juni – men som inte heller dementerar något. Presstjänsten svarar att UD ”avvaktar och inväntar information” från kurderna, som svar på flera andra frågor.
”UD arbetar hårt och metodiskt med detta. 18 barn från lägren i nordöstra Syrien har redan kommit hem till Sverige, men Sverige kommer att fortsätta arbetet tills alla barn förts hem”, skriver UD:s presstjänst.
11 av de totalt 18 barn som tidigare återvänt till Sverige har dock gjort så utan assistans från svenska myndigheter, något presstjänsten undviker nämna.
”Självstyret har nyligen informerat Sverige och andra berörda stater om att de kvinnor som inte kommer att kunna lagföras kan komma att utvisas. Om kvinnorna utvisas har vi, liksom andra berörda stater, en skyldighet att ta emot våra egna medborgare”, fortsätter UD:s presstjänst.
Informationskampanj
Rädda barnen har i flera år bedrivit en informationskampanj för att upplysa om de svåra förhållandena i IS-lägren. Sverigechefen Maria Frisk ser positivt på uppgifterna om att samtliga svenska barn ska hämtas hem.
– Det är glädjande att det rör på sig, för det har dragit ut på tiden något väldigt. Situationen i lägren har varit bedrövlig. Det finns inte tillräcklig sjukvård, utbildning och skola funkar inte, många är undernärda och barn dör faktiskt där. De har varit frihetsberövade under flera år och inte fått sina grundläggande rättigheter tillgodosedda, säger Maria Frisk.
Enligt vad Rädda barnen sett har svenska myndigheter länge haft beredskap för att kunna ta emot barnen i lägren. Svenska Säkerhetspolisen har själv gjort orosanmälningar för alla barn. Ändå har det svenska agerandet varit påfallande långsamt, vilket varit djupt frustrerande för anhöriga och även lett till ett minskat förtroende för myndigheterna.
– Många anhöriga har kämpat i flera år för sina barn och barnbarn, redan innan de for iväg och när de stod inför en radikalisering. Vår bild är att många anhöriga känner en besvikelse och misstro mot svenska myndigheter. De upplever att de inte fått någon hjälp att få hem sina barn och barnbarn. Vissa har bett om hjälp redan innan, säger Maria Frisk.
Intensiva diskussioner
Huruvida mödrarna ska hjälpas hem eller ej kan ha varit en av de stötestenar som bromsat saker och ting, och som även kan bli föremål för intensiva diskussioner när kurderna väl inleder sina utvisningar. Rädda barnens åsikt är att barnen och deras mödrar måste hämtas hem tillsammans för att värna barnkonventionen, vilket samtidigt inte ska innebära straffrihet.
– Vi har ett rättssystem i Sverige som utreder misstänkta brott och ställer skyldiga till svars. Vi har även Socialtjänsten som kan utreda mammornas lämplighet som vårdnadshavare. Det är ett system som inte finns i Syrien, säger Maria Frisk.
Efter att artikeln publicerats på webben har UD velat dementera Vänsterpartiets uppgifter, vilket UD inte gjorde vid en första förfrågan. Därmed står ord mot ord.
Den 1 juli intervjuade SVT chefen för Center mot våldsbejakande extremism, CVE, som ingick i en UD-ledd delegation som besökte IS-lägren i Syrien i juni. Enligt SVT och CVE förbereder Sverige också för att svenska kvinnor ska återvända från lägren.