Bild: Montage. Bilder: Anders Wiklund/TT / Tomas Oneborg/SvD/TT
Dagens ETC
Nya utrikesministern Tobias Billström (M) slänger ut den feministiska utrikespolitiken.
Ett slag i magen för alla kvinnor runt om i världen anser organisationer inom den svenska kvinnorörelsen.
– När en feministisk utrikespolitik behövs mer än någonsin, då läggs den ned, säger Clara Berglund, generalsekreterare för Sveriges kvinnoorganisationer.
Alexander Jacobsson
Sveriges feministiska utrikespolitik, som lanserades av dåvarande socialdemokratiska utrikesministern Margot Wallström 2014, går nu i graven.
Under den nya SD-stödda högerregeringens ministerutnämning sa den nytillträdda utrikesministern Tobias Billström (M) till Dagens ETC att den tjänat ut sitt syfte.
Ett väntat besked men samtidigt beklagligt anser Clara Berglund, generalsekreterare för paraplyorganisationen Sveriges kvinnoorganisationer som företräder 49 medlemsorganisationer.
– Innan det sades uttryckligen har man kunnat utläsa att nya regeringen inte har som ambition att ha jämställdhet som högsta prioritet för utrikespolitiken och det är en stor sorg.
Kunde luta sig mot Sverige
Enligt Clara Berglund är det ett kliv tillbaka för kvinnorörelsen i Sverige men framförallt ett bakslag för alla kvinnor som kämpar för sina rättigheter internationellt.
– För kvinnoorganisationer och feministiska aktivister runt om i världen har det varit viktigt att kunna luta sig mot Sverige och den svenska feministiska utrikespolitiken och som har fått finansiering och möjlighet att driva sina frågor.
– Det pågår en feministisk revolution i Iran och när en feministisk utrikespolitik behövs mer än någonsin då läggs den ned, fortsätter hon.
”Stort misstag”
Petra Tötterman Andorff, generalsekreterare för kvinnorättsorganisationen Kvinna till kvinna, anser att den nya moderatledda regeringen under Ulf Kristersson gör ett stort misstag som väljer att inte fortsätta med den feministiska utrikespolitiken.
– Från början var den väldigt kopplad till Margot Wallström men under åren har den feministiska utrikespolitiken framför allt kopplats till Sverige. Och det har spelat stor roll att människor i beslutsfattande positioner inom den svenska utrikesförvaltningen, oavsett om det varit ambassadören i ett specifikt land eller personer i internationella förhandlingar, har satt de två orden samman, feminism och utrikespolitik, säger hon.
– I internationella sammanhang, oavsett om det varit EU eller FN, har Sverige länge varit en tydlig röst för jämställdhet och kvinnors rättigheter och den rösten blev ännu tydligare genom att ha en feministisk utrikespolitik. Nu försvinner den skarpa rösten.
Vad tror du konsekvensen blir för andra länder?
– Jag befarar att länder som inte har kvinnors rättigheter högt på sin agenda kommer att känna att det är inte så viktigt, om till och med Sverige visar att det inte är en prioriterad fråga på samma sätt, säger hon.
Skrotades av Linde
Ordförande för organisationen Varken hora eller kuvad, Amineh Kakabaveh, tycker den feministiska utrikespolitiken skrotades redan av den förra utrikesministern Ann Linde (S).
Kakabaveh var även tidigare riksdagsledamot för Vänsterpartiet, innan hon hoppade av och satt kvar som politisk vilde i riksdagen.
– Det var ett namn utan innehåll även under Ann Linde. Det är bra med en feministisk utrikespolitik och det ska vi ha oavsett om det är en S eller M-regering som styr. Men det hände ju ingenting. Jag har bråkat med Carl Bildt, med Margot Wallström och med Ann Linde om de afghanska, de iranska kvinnornas rättigheter, kring vad Sverige ska göra åt barnäktenskap, om tvångsäktenskap, om könsstympning och det barbari som kvinnor möter. Men det användes mest som ett affärsnamn. Men jag hade inte förväntat mig något annat av Billström. Den röst som Sverige haft förr i tiden den är nu borta, säger Amineh Kakabaveh.