BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
– Vi köper just nu kaffebönor från fyra olika odlare, en i Nicaragua, två i Etiopien och en i Kenya, som vi har kontakt med och vet att de levererar mycket bra kaffe som vi betalar för, säger Magnus Westling.
– Våra odlare skördar allteftersom kaffet blir moget till skillnad från stora inköpsgrossister som skördar hela plantagen på en gång för att det är billigast. Men kaffe mognar aldrig samtidigt vilket innebär att storgrossisterna blandar mogna och omogna bönor och därför måsta rosta kaffet mörkt för att dölja de sura bismaker som omogna bönor ger, fortsätter han.
Ett kvartskilo åt gången
Märta Gunnarsson förklarar
att de båda odlarna i Etiopien skördar vildväxande kaffe ungefär som vi plockar svampar i skogen när de är mogna. De består liksom odlaren i Kenya av kooperativ, medan odlaren i Nicaragua är sin egen.
– Han följer oss numera på Instagram och är väldigt intresserad av det vi gör, säger hon
Kafferosteriet i Hjulsjö blandar aldrig de olika bönorna de köper in utan vill visa på de olika producenternas unika smaker.
– Det handlar också om odlarens stolthet, de lägger ner hela sina själar i kaffeodlingen och det vill vi ta vara på i rostningen, säger Märta Gunnarsson.
Den lilla kafferostningsapparaten rostar ett kvartskilo åt gången. Varje påse är vad som på branschspråk kallas för en egen batch, alltså ett unikt tillverkat parti. Partiet rostas under olika grader beroende på bönans egenskaper och hur mörk slutprodukten ska bli. Magnus Westling menar att man ska prova att dricka olika rostningsgrader beroende på när på dagen kaffet intas.
– På morgonen föredrar jag ljusrostat. Då är tungan och smaklökarna utvilade och ljusrost smakar friskast och innehåller dessutom mest koffein vilket är uppiggande på morgonen. Till lunch vill jag ha ett fylligare kaffe för att matcha maten och på kvällen är smaklökarna mer utmattade och då fungerar mörkrost bra. Det har dessutom lägst koffeinhalt och det kan ju vara bra för nattsömnen, säger han.
– Ett bra sätt att ta till vara kaffets smaker är att använda en press vid bryggningen. Men viktigare än bryggmetod är bönans kvalitet, säger Märta Gunnarsson.
Starta cidertillverkning
De båda har nyligen köpt det gamla nedlagda gästgiveriet i Hjulsjö och bor där. Kafferosteriet är den första verksamheten i vad som planeras att växa allteftersom. Näst på tur står att starta cidertillverkning från egen äppelodling som är i startgroparna.
– Om fem år kan vi nog skörda och börja tillverka cider. Men målet är att öppna gästgiveriet i framtiden med matservering. Det vore häftigt om Hjulsjö gästgiveri återuppstod igen efter att ha varit nedlagt i över 100 år, säger Magnus Westling.