Sveriges mest anmälda skola får hjälp – men kritiserad rektor sitter kvar
Dagens ETC
Mosstorpskolan fick i fjol flest klagomål till Skolinspektionen av alla skolor i Sverige. Nu ska kraftiga åtgärder genomföras på skolan enligt Socialdemokraterna som i höstas kom till makten i Norrköping.
Men trots att rektorn pekats ut som en del av bristerna i arbetsmiljön på skolan kommer hon att få arbeta kvar.
Ett hot om vite på fyra miljoner kronor väntar Norrköping kommun om man inte vidtar de åtgärder som Skolinspektionen kräver för Mosstorpskolan i april i år. Kraven berör bland annat en bättre hantering av frånvaro, stöd till elever med särskilda behov samt en ökad trygghet på skolan.
Mosstorpskolan hamnade också först på Dagens ETC:s lista för skolor som rankats efter antal klagomål om missförhållanden som lämnats in till Skolinspektionen mellan november 2023 och november 2024. Anmälningarna berörde bland annat brister i stöd till elever med särskilda behov, obehöriga lärare, hot och våld mot personal och mellan elever samt en kritik mot rektorns hantering av bristerna.
Socialdemokraternas nytillträdde ordförande för utbildningsnämnden, Maria Sayeler Behnam, har sett Dagens ETC:s rapportering.
– Jag tycker att det här är ett misslyckande och det är helt oacceptabelt att det ser ut på det här sättet. Det är självklart att jag som politiker och som högsta ansvarig för ekonomin också oroas över det föreliggande som Skolinspektionen har utfärdat. Men allra mest blir jag orolig över att vi brister som huvudman och som skola för de elever som är i behov av stöd och som inte får rätt resurser för att kunna klara skolan.
Skolan har hittills inte lyckats vända utvecklingen på egen hand, därför ska huvudmannen, det vill säga kommunen, nu gå in från en central nivå för att sätta in de resurser som behövs, bland annat tillsätts en ny rektor till högstadiet på skolan.
– Jag tror att det här är väldigt viktigt för att man ska få en rimligare arbetsbelastning men även tydligare ansvarsfördelning på skolan. Utöver det så har vi tillsatt personal från centrala barn- och elevhälsan som är på plats och hjälper till att arbeta ikapp den skuld som finns kopplad till elever som bland annat är i behov av särskild stöd.
Maria Sayeler Behnam, ordförande för utbildningsnämnden.
Bild:
Norrköping kommun
30 av 65 har slutat
Maria Sayeler Behnam tror att man kommer att hinna åtgärda flera av de delar som Skolinspektionen lyfter som föreläggande med vite. Exempelvis åtgärdsprogram för elever som riskerar att inte nå målen, utredningar för elever som bedöms behöva särskilt stöd, samt rutiner för att identifiera dessa elever.
– Sedan finns en del som bara inom citationstecken är förelägganden men som inte är förenat med viten som troligtvis kommer att ta längre tid. Bland annat så riktar Skolinspektionen kritik mot att vi behöver anställa mer behörig personal och vi vet att det är en utmaning för våra skolor i ytterområden och socialt utsatta områden.
Efter Dagens ETC:s rapportering har vi fått ta del av nya uppgifter kring skolan. Att det är en utmaning med att behålla behörig personal tycks ha direkta kopplingar till ledarskapet. Efter att rektorn Carita Johansson tillsattes i januari ifjol har 30 av 65 anställda på skolan sagt upp sig. Flera av dessa ska enligt källor till Dagens ETC ha angett rektorns ledarskap som orsak till att de lämnat skolan.
Oroande svar i enkät
I våras krävde Sveriges lärare centralt att rektorn skulle skiljas från uppdraget med hänsyn till arbetsmiljön och i maj skickade huvudskyddsombudet på skolan en anmälan till Arbetsmiljöverket med ett nytt krav på att rektorn flyttas från skolan. Arbetsmiljöverket gick inte vidare med ärendet på grund av man anser att det är arbetsgivarens rätt att fördela och leda arbetet.
Vi har även fått ta del av en enkät från juni 2024 som enligt en anställd på skolan har begravts av ledningen. Enkäten har besvarats av 40 anställda på skolan och berör arbetsmiljö och ledarskap. Här framkommer bland annat att nästan en tredjedel av de svarande (27,5 procent) upplevt kränkningar av rektorn ifråga. Dessa kränkningar är inte specificerade för att bevara anonymiteten i enkäten men kränkningar kan exempelvis vara nedsättande ord,hot ryktesspridning, förlöjliganden med mera. Över 60 procent av de svarande i enkäten uppger att de anmält ett tillbud eller arbetsskada på arbetet och hälften uppger att dessa inte har följts upp av rektorn.
Flera personer skriver i enkäten att de känner stress, rädsla och sömnproblem relaterat till jobbet. "Får jag höra att rektorn inte är på plats så känns det som en lättnad..", skriver en anställd.
En annan anställd skriver ”så många känner sig illa behandlade av våran huvudrektor och det påverkar oss alla. Känslan av att man kan bli ”huggen i ryggen” finns hängande i luften”.
Får inte gehör
Vi har även talat med anställda på skolan som berättar att de som har försökt förändra situationen utan att få gehör från rektorn eller ansvariga uppåt i organisationen har försvunnit från skolan. De är antingen sjukskrivna, eller har sagt upp sig.
– Hade de lyssnat på facket redan i februari när de första arbetsskadeanmälningarna om den här rektorn kom in då hade de räddat kvar många av personalen som var behöriga och stabila, säger en anställd.
Dagens ETC har också tagit del av flera arbetsskadeanmälningar som skickats under våren som beskriver hur rektorn använder sig av härskartekniker, offentliga utskällningar och olämpliga kommentarer gentemot medarbetare.
– Hon har uppmanat folk i affekt att de kan säga upp sig om det inte passar, säger den anställda.
Maria Sayeler Behnam vill inte uttala sig om den utpekade rektorn men bekräftar att hon kommer att fortsätta arbeta som rektor för mellanstadiet.
– Men jag skulle vilja sätta det i en kontext, att vi har haft hög personalomsättning på Mosstorpskolan under ganska lång tid. Vi har också haft hög omsättning av chefer på kort tid. Det har inte heller bidragit till att man fått ett lugn i organisationen och kunna jobba på.
”Utmaningarna har varit för stora”
Jonas Eriksson, utbildningsdirektör vid Norrköpings kommun, har nåtts av kritiken och arbetsmiljöenkäten om upplevda kränkningar från rektorn.
– Jag har pekat tydligt på att det inte är okej och att det är en arbetsmiljö som behöver åtgärdas. Jag har också varit i dialog med de fackliga. Min skolchef för grundskolan samt berörd områdeschef har tagit ett stort ansvar att leda skolan rätt och komma till lösning av situationen.
Jonas Eriksson, utbildningsdirektör vid Norrköpings kommun.
Bild:
Norrköpings kommun
Han menar att arbetsmiljön har varit utmanande för elever, personal såväl som skolledning under en längre tid. Men det är inte aktuellt att flytta på rektorn.
– Utmaningarna har varit för stora för en rektor ensam skulle kunna hantera dem och huvudmannen har inte gått in med tillräcklig kraft. Det åtgärdar vi nu.
Den här konversationen modereras enligt ETC:s communityregler.
Läs reglerna innan du deltar i diskussionen.
Tänk på att hålla god ton och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Olämpliga inlägg kommer att tas bort och ETC förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.