BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
– Jo, det stämmer. Vi var tydliga i valrörelsen att det fanns ett behov av att höja skatten eftersom vi ansåg att sjukvården var underfinansierad, säger Henrik Fritzon (S), regionstyrelsens ordförande.
– Vad som hände efteråt när vi då vann valet, var att vi blev en minoritetsstyrelse. Det fanns inte stöd för ett förslag med skattehöjningar. Så vi lade fram en budget utan det.
Sedan dess betalar skåningen fortsatt 10,69 kronor av varje intjänad beskattningsbar hundralapp i landstingsskatt till Region Skåne. En höjning på 30 öre till 10,99 var den skatt som annars skulle ha föreslagits.
Men är det rimligt att ha den lägsta landstingsskatten i landet?
– På lång sikt är det inte realistiskt att ha Sveriges lägsta skatt om vi ska förse skåningar med vård och bygga upp sjukvården till en åldrande och ökande befolkning. Men vi tycker i grund och botten att vi har lagt en rimlig budget även utan skattehöjning. Vi har bland annat stoppat nedskärningarna i sjukvården, säger Henrik Fritzon.
Regionen storsatsar
Men lägre skatt ger mindre utrymme för att höja lönerna – och gör det svårare att rekrytera personal. Till viss del håller Henrik Fritzon med om det, men säger också att arbetsvillkoren gör det svårt att rekrytera. Han tycker att Region Skåne har mycket att förbättra som arbetsgivare. Samtidigt löser inte rekrytering problem som enligt Henrik Fritzon i själva verket har skapats av att för få läkare och sjuksköterskor har utbildats under lång tid. Därför gör nu regionen en satsning med 100 betalda utbildningsplatser för specialistsjuksköterskor.
– Region Skåne har inte varit en bra arbetsgivare. Då syftar jag inte bara på lön utan också attityd. Vi har jobbat hårt, men vi har inte nått ändå fram, säger han.
Enligt rapporten ”Ekonomiska förutsättningar, Långtidsberäkningar 2016– 2025”, som har tagits fram av Region Skåne, skulle det behövas en skattehöjning på 1,18 på tre år om dagens utveckling fortsätter på samma sätt.
– Men en skattehöjning på 1,18 kronor kommer vi inte att föreslå. Vi skulle inte heller få stöd för det. Utmaningen är att i stället hela tiden ser över sitt kostnadsläge och kunna ifrågasätta saker från år till år.
Osäker framtid
Regionens finansiering är förutom skatteintäkter, generella och riktade statliga bidrag och kommunalekonomisk utjämning. Skatteintäkterna är den absolut största delen. Av Region Skånes skatteintäkter går 86 procent åt till att finansiera sjukvården. Resten går till kollektivtrafik, utvecklingen av näringsliv och regional utveckling samt kultur. Frågan är om Region Skåne klarar fler budgetar med denna skattenivå.
– Det vet jag inte i nuläget, det är lite för tidigt att säga. Det beror bland annat på det ekonomiska läget. Det påverkar väldigt mycket, en till två procent högre sysselsättning, ger mycket skatteintäkter.