BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
– Vi gjorde egen sallad och kokade potatisen. Det är många skolor som arbetar så, berättar Mia Tjernberg, måltidsbiträde.
Hon har varit med hela vägen, genom alla förändringar och förbättringar. Förra året vann skolrestaurangen "Arla guldko" och de har kommit på tredje plats i tävlingen "Skolmatsgastro". I White guide junior har de varit i final i tre år i rad, men i mitten av september kammade de för första gången hem förstapriset. Trots det är det sina föregångare som köksmästaren Ola Hall vill hylla.
– Det började med att den förra chefen Lisa Jansson hade en vision. Hon arbetade stenhårt för att få till en bra, egen matproduktion och anställde bland annat Even Bakke som köksmästare, säger Ola Hall.
Even Bakke blev utsedd till Årets skolkock redan 2014, när El Cielo bara hade funnits i ett halvår.
"Väldigt tydligt restaurangtänk"
På Brunnsboskolan lagas all mat från grunden. Från hemmarullade köttbullar till egenbakat bröd.
– Vi har ett väldigt tydligt restaurangtänk. Så vi preparerar och gör klart mycket på eftermiddagarna, säger Ola Hall.
Varje dag så står minst två rätter samt soppa framdukat. I princip är det två dagar vegetariskt, två dagar fisk och en dag kött i veckan som huvudrätt. Men det finns alltid minst ett vegetariskt alternativ, och även soppan är i regel vegetarisk. Som på alla Göteborgs skolor är köttet, när det serveras, ekologiskt. Varje dag tillagar kockarna och måltidsbiträdena på El Cielo kring 1 350 portioner mat. Men då går ungefär hälften på utskick till en annan skola och en förskola i närheten.
– Det här sättet att sköta skolrestaurang är inte dyrare än något annat. Att laga maten från grunden är till och med billigare, och vi har inte mer personal, snarare färre, än andra skolor. Grejen som gör att det fungerar så bra är nog preppet innan, säger Ola Hall.
Något svar på varför inte alla skolor då gör likadant har han inte.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
– Nej, jag vet verkligen inte. Men jag gissar på att de inte vågar prova. Mitt råd till alla andra skolrestauranger är att våga börja testa i alla fall en eller två dagar i veckan.
Enligt Mia Tjernberg, som har varit med hela vägen, så är det inte heller någon stor skillnad i arbetsbörda för de anställda.
– Det är mer jobb på eftermiddagarna, men samtidigt väldigt mycket roligare. Det är mer kreativt och utmanande nu, säger hon.
Meny med smaker från hela världen
På Brunnsboskolan finns elever från världens alla hörn och skolrestaurangen försöker därför få in mat från olika håll i världen på menyn. Då många är muslimer blir det dock väldigt sällan att det lagas fläskkött, då många inte kan äta det.
– Det är ju lite synd ur miljösynpunkt då nötkött ger så mycket mer utsläpp. Vi har det någon gång ibland, men då i rätter där det är enkelt att även ha ett vegetariskt alternativ, säger Ola Hall.
Då kockarna lagar all mat på plats får eleverna annars prova saker som få andra ser till på lunchrasterna. När ETC Göteborg är på besök har de precis haft vinkokta musslor föregående fredag.
– Det är roligt, för varje gång äter de mer och mer när man provar något nytt. Första gången vi hade musslor beställde vi en femkilossäck. Nu är vi uppe på 35 kilo, säger Ola.