Kvinnor arbetar lika mycket deltid och gör ungefär lika mycket obetalt hemarbete i hela Norden. Men trots dessa likheter får kvinnor betydligt sämre pension i Sverige jämfört med övriga nordiska länder. I Danmark och på Island har man ett pensionssystem som bygger på en annan princip – en allmänpension som ska vara lika för alla.
– Grundidén är att staten tryggar en grundläggande inkomst för alla pensionärer. Sedan ska det löna sig att arbeta och då har man inkomstrelaterade pensioner ovanpå, deras motsvarighet till tjänstepensionen. I Sverige har vi istället ett system som är tänkt att vara helt inkomstrelaterat, vilket främst gynnar män. Män får högre löner och lönearbetar mer än kvinnor så ojämställdheten som finns i samhället får ett högre genomslag i det svenska pensionssystemet, säger Jenny Andersson, sakkunnig på arbetsmarknad i Sveriges kvinnoorganisationer.
De har tillsammans med det Nordiska ministerrådet tagit fram en rapport som visar just detta. I Sverige består pensionsgapet av hela 28 procent mellan män och kvinnor. På Island endast 5 procent. I Danmark är gapet 8 procent, i Norge 23 procent och i Finland 24 procent. Sverige är med andra ord sämst i klassen.
Tjänstepension ännu värre
När det kommer till den svenska tjänstepensionen så blir gapet ännu större. Här får män 48 procent mer än kvinnor i pension. De med höga löner får en högre total pensionsavsättning i jämförelse med någon med en låg lön får, vilket spär på pensionsgapet.
– Det överför inte bara ojämställdheten från arbetsmarknaden utan till och med förstärker den.
Men det går att göra på ett annat sätt. I Danmark och på Island har man ett pensionssystem som ger betydligt mer jämställda pensioner.
– Danmark har dessutom i särklass det högsta förtroendet för pensionssystemet i hela befolkningen i Norden och Sverige det lägsta förtroendet för pensionssystemet.
”Anledning att lära oss”
Även i internationella rankningar som mäter om pensionerna är tillräckliga och hållbara över tid så toppar Island medan Sverige ligger sist bland de nordiska länderna
– Så vi har all anledning att lära oss av våra nordiska grannländer, säger Jenny Andersson.
Förutom att inspireras av Danmark och Island så har Svenska kvinnororganisationer även flera konkreta förslag på hur man kan utjämna pensionssystemet. Bland annat vill de att de som idag ofrivilligt arbetar deltid ska få en full tjänstepension.