Prislapp: 6,6 miljarder kronor. Saab har fått fått en jättestor beställning på försvarssystem och materiel. Men vem det är som är köparen är hemligstämplat.
Det är trejde gången på åtta månader som det svenska företaget säljer vapen till ett hemligt land.
Försvarskoncernen och vapentillverkaren Saab fortsätter att ta emot miljardbeställningar från hemligstämplade kunder. Enligt onsdagens kortfattade pressmeddelande kan företaget inte delge någon information överhuvudtaget om vilket västlandet är med anledning av ”branschens karaktär och omständigheter som rör kunden samt nationella säkerhetsintressen”.
– Vi har inget mer att kommentera, säger Karlskogakoncernens pressavdelning till Dagens ETC.
I höstas rapporterade Dagens ETC om en liknande affär som Saab gjort med en ospecificerad kund i västvärlden. Medan fjolårets vapenkontrakt landade på 4,3 miljarder kronor uppgår den nya ordern till hela 6,6 miljarder kronor med leveranser planerade under perioden 2027–2028. Som jämförelse uppgick Sveriges totala vapenexport till 18 miljarder kronor under 2023, enligt Inspektionen för strategiska produkter (ISP).
Totalbeloppet, där Saab står för en betydande andel, är fem gånger större än i början av 2000-talet och förväntas öka ytterligare i och med Nato-inträdet, skriver Svenska freds. Medlemskapet har redan upphävt det vapenexportstopp som infördes mot Turkiet i samband med landets invasion av Syrien 2019.
Missiler, torpeder och pansarvärn
Den nya affären avser liksom förra årets order, beställningar från företagets dynamik- och övervakningsavdelning. Det vill säga högteknologiska lösningar som inkluderar missiler, torpeder, pansarvärnsvapen samt övervaknings- och sensorsystem.
Martin Lundmark från Försvarshögskolan tror inte att beställningen kommer ha någon större påverkan på den globala försvarspolitiken eller säkerheten.
–Så stort är det inte. Försvarsbudgeterna i västvärlden har gått upp jättemycket och det här är bara en bråkdel av det hela.
Påverkas starkt av Nato
Beställaren kan vara vem som helst enligt honom men utesluter inte att affären har med Nato att göra.
– Sveriges upphandlingar är starkt påverkade av Nato. Speciellt i ljuset av säkerhetsläget i Europa och Rysslands agerande. Ur köparens synvinkel kan det ju handla om potentiella fiender som inte ska information om förmågorna i landets arsenal. Men om antagonisten är väldigt utvecklad i sitt spionage kan de nog hitta ett sätt att ta reda på det ändå, säger Martin Lundmark.
Första hemligstämpeln på 27 år
Sveriges största vapenexport 2023 till ett enskilt land gjordes till ett värde av 11,7 miljarder kronor. Trots det förblev beställarlandet anonym då inte ens ISP ville namnge mottagarlandet.
–ISP har inte sekretessklassat några vapenaffärer sedan myndigheten bildades 1996. Det är en sak att Saab inte säger något. Men det är mycket allvarligt att en statlig myndighet inte prioriterar de demokratiska värde som finns av transparens inom vapenexporten, säger Gabriella Irsten från Svenska freds.
I maj rapporterade Dagens Industri om ytterligare en miljardorder till Saab, denna gång värd 7,7 miljarder kronor. Björn Enarson, analyschef på Danske Bank, misstänkte att beställaren var Ukraina.
– På något sätt har det troligtvis med Ukraina att göra. Det låter som att det handlar om ett luftförsvarssystem, sa han till Dagens Industri. Beställningen annonserades kort efter att den svenska regeringen presenterat ett nytt stödpaket till Ukraina på drygt 13 miljarder kronor.
Vill mörka Mellanöstern
Enligt Svenska freds Linda Åkerström kan termen ”ett land i västvärlden” eventuellt vara ett sätt för Saab att avleda uppmärksamheten från företagets mer kontroversiella handelsrelationer.
– De vill undvika att fokus riktas mot företagets mycket problematiska handelsrelationer med odemokratiska stater och diktaturer i till exempel Mellanöstern, så som Förenade Arabemiraten, Saudiarabien med flera, sa hon till Dagens ETC i höstas.
Den här konversationen modereras enligt ETC:s communityregler.
Läs reglerna innan du deltar i diskussionen.
Tänk på att hålla god ton och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Olämpliga inlägg kommer att tas bort och ETC förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.