– Dessa patienter inkluderar kvinnor och barn som lider av allvarliga skador, skriver EU-kommissionärerna.
Regeringen: ”kräver ytterligare analys”
Men den svenska regeringen har valt att inte agera. I juli meddelande sjukvårdsminister Acko Ankarberg Johansson (KD) att Sverige följer utvecklingen i området och kontinuerligt utvärderar utformningen av det svenska stödet, men att frågan om medicinsk evakuering behöver analyseras mer.
Till Dagens Nyheter uppger ministern att det delvis är en fråga om prislapp.
– Det är en stor kostnad för väldigt få patienter, vi använder våra pengar till insatser som når till väldigt många fler, säger Acko Ankarberg Johansson.
En ståndpunkt som ifrågasatts då regeringen inte varit främmande för medicinsk evakuering från krigets Ukraina. Enligt regeringens egna uppgifter har Sverige hittills tagit emot 184 ukrainska patienter och deras anhöriga.
Och flera svenska vårdgivare har meddelat att de har plats för Gazapatienter.
– Vi står redo, och det är inget som skulle ske på bekostnad av någon annan vård, säger Conny Mathiesen, affärsområdeschef och specialistsjuksköterska på Aleris till DN.
S: ”Sverige bör vara engagerat”
Nu riktas kritik mot regeringens linje från såväl andra politiska partier som civilsamhället.
Enligt Socialdemokraternas sjukvårdspolitiske talesperson Fredrik Lundh Sammeli är det beklagligt att regeringen intagit en alltför passiv ställning:
– Sverige bör vara engagerat i att bistå människor i nöd under humanitära katastrofer och konflikter. Vi har tagit emot svårt skadade från Ukraina och bör ha samma inställning när det gäller Gazakriget som en del av den samordnade europeiska insatsen.
MP: ”Redo att ställa upp”
En syn som delas av Miljöpartiet, som i en debattartikel i Aftonbladet skriver att regeringen inte bör ”göra skillnad på folk och folk”.
Och i Region Skåne sätter Miljöpartiet nu press på regionstyret för att påverka regeringen att ändra sin ståndpunkt.
– Det finns en vilja att hjälpa till runt om i Sverige, men regeringen har svarat nej utan att kontakta regionerna. Vi vill uppmärksamma det faktum att Skåne är redo att ställa upp, berättar Mätta Ivarsson, gruppledare för MP i Region Skåne.
Hon tycker att regionstyret varit alldeles för undflyende i frågan.
– Man har sagt att man inte vill lägga sig i konflikten, men det här handlar inte om att driva utrikespolitik utan om att hjälpa till vid en humanitär kris. Det är obegripligt att det inte går att lösa.
Blanda inte ihop med migration
Pieter-Jan van Eggermont, humanitär rådgivare på Läkare utan gränser Sverige, betonar att behovet av medicinska evakueringar är enormt.
Det finns över 90 000 allvarligt skadade människor i området, varav många är barn.
– Det finns över 90 000 allvarligt skadade människor i området, varav många är barn. Samtidigt är sjukvårdssystemet fullkomligt raserat.
Han håller inte med om att evakuering från Gaza nödvändigtvis är så komplicerat som regeringen hävdar.
– Det har hänt en hel det på det området, inte minst genom att WHO och EU upprättat en databas för att underlätta i frågan. Vi är övertygade om att det går att lösa om viljan finns.
I ljuset av den svenska regeringens åtstramade migrationspolitik påpekar Pieter-Jan van Eggermont att situationen i Gaza är ett speciellt fall med människor i akut behov av vård.
– Det här bör inte alls ha att göra med vad man råkar tycka om migrationspolitik generellt, menar Pieter-Jan van Eggermont.
Norge tar emot 20 patienter
Till skillnad mot Sverige har den norska regeringen, tillsammans med ett antal EU-länder, valt att hörsamma EU-kommissionens förfrågan.
– Regeringen har beslutat att erbjuda medicinsk evakuering för upp till 20 patienter under 2024, skriver norska Utlendingsdirektoratet i ett pressmeddelande.
Något som välkomnas av Röda korset i Norge.
– Sjukvården i Gaza har i stort sett kollapsat och vissa skador är så omfattande att det behövs absolut nödvändig behandling på annat håll, uppger Röda korset.
Brett folkligt stöd
För Lars Unar Larsen Vegstein, nyhetschef på norska tidningen Klassekampen, är beslutet logiskt utifrån att regeringen tidigare valt att evakuera skadade från Ukraina.
– Det följer samma linje som man fört vad gäller evakueringen av Ukrainapatienter, säger Lars Unar Larsen Vegstein.
Han menar att beslutet även går i linje med den norska regeringens tydliga ställningstagande i solidaritet med befolkningen i Gaza.
– Genom en rad olika beslut, däribland erkännandet av den palestinska staten, har Norge positionerat sig som ett land som i hög grad stöttar den palestinska saken.
Inte ens Fremskrittspartiet har ställt till med särskilt rabalder.
En position som försämrat landets relationer till Israel men som åtnjuter brett folkligt stöd, anser Lars Unar Larsen Vegstein.
– Inte ens Fremskrittspartiet, det mest invandringsfientliga partiet i Norge, har ställt till med särskilt rabalder vad gäller frågan om medicinsk evakuering. Det gäller trots allt skadade civila och barn och det finns stor sympati bland den norska befolkningen för deras lidande.
Dagens ETC har sökt sjukvårdsminister Acko Ankarberg Johansson (KD) för en kommentar, utan framgång.