Marknadsvärdet för sorgebarnet Vattenfall fortsätter att rasa. Efter att tidigare ha skrivit ned värdet för holländska Nuon meddelar nu Vattenfall att man skriver ned värdet även för Ringhals och för brunkolsverksamheten i Tyskland – minus 17 respektive 15 miljarder kronor.
Totalt handlar det om ett tappat värde på 36 miljarder kronor. Och vad gäller resultatet handlar det om en förlust på nästan 29 miljarder kronor för årets andra kvartal, att jämföra med 2,4 miljarder motsvarande period i fjol.
– Både kärnkraften och brunkolet sjunger på sista versen. Ändå har inte Vattenfall lyckats ställa om till effektivare energislag. Och när det gäller deras investeringar i brunkol var de dåliga redan från början och har orsakat en miljard ton koldioxid i utsläpp, till stora samhällskostnader, säger Annika Jacobson, chef för Greenpeace i Sverige, till Dagens ETC.
Miljöpartiet har tidigare velat avveckla brunkolsverksamheten i Tyskland. I valrörelsen viftade till exempel Gustav Fridolin gång på gång med en kolbit och upprepade att en försäljning bara skulle leda till att någon annan tog över utsläppen. Sedan partiet kom i regeringsställning har tongångarna ändrats, även om kongressen senare kört över partistyrelsen och röstat för en avveckling. Ett val som Annika Jacobson är säker på vore det bästa.
Brist på transparens
– Ett problem med Vattenfall är bristen på transparens. Vi vet inte vad värdet på deras tillgångar egentligen är. Tydligen ska de ha försökt sälja brunkolsverksamheten för två år sedan för 10-40 miljarder kronor. Och nu kan alltså 15 miljarder räknas bort från den summan. Investeringen går ju mot sitt slut. Då finns det i stället en enorm möjlighet för Sverige och Tyskland att göra något bra för miljön, besluta om avveckling och visa vägen för resten av Europa, säger hon.
Under en pressträff där Vattenfall meddelade nedskrivningarna sade Magnus Hall, Vattenfalls vd, att en försäljning av brunkolsverksamheten ska presenteras före årets slut och att företaget kan tvingas till fler sparåtgärder.
Till Dagens Nyheter säger näringsminister Mikael Damberg att låga elpriser och låga marginaler dessvärre kommer att ”innebära stora utmaningar för Vattenfall. Regeringen kommer i det här läget att arbeta nära bolaget och stötta i de åtgärder som krävs för att Vattenfall ska förbli ett starkt bolag.”