– Den ökningen som Sverige visar går inte att observera någon annanstans i Europa, säger Klara Hradilova Selin, utredare på Brå.
Samtidigt som dödsskjutningarna har ökat, har dock annat dödligt våld minskat. Men sedan 2012 har det totala dödliga våldet ändå stadigt ökat. Framför allt beror det på att det dödliga våldet med skjutvapen ökat betydligt de senaste åren. Dödsskjutningarna har enligt Brå en tydlig koppling till kriminella miljöer – i åtta fall av tio finns såna kopplingar.
– När någon skjuts ihjäl i Sverige är det nästan alltid i kriminell miljö, säger Klara Hradilova Selin.
Vet inte orsaken
Trenden i Sverige skiljer sig från övriga europeiska länder i studien. I jämförelsen med till exempel Nederländerna följer de båda länderna varandra mellan 2008 och 2014, men därefter minskar dödsskjutningar i Nederländerna, samtidigt som de ökar i Sverige. En nordisk jämförelse ser ut på liknande sätt – Sverige ligger först nära framför allt Norge och Danmark, men sticker sedan iväg omkring 2014. Någon självklar förklaring finns inte, enligt Brå.
– Upptakten till utvecklingen är oklar, vi vet inte varför det dödliga skjutningar ökar i just Sverige. Men däremot finns forskning kring hur det här våldet sprider sig när det väl har kommit igång. Det handlar om en slags social smitta, en skjutning utlöser ofta en annan ny skjutning som ligger nära i tid och rum, säger Klara Hradilova Selin.
Hon förklarar det som en våldsspiral, och en slags inflation i vapen.
– Liknande har hänt förut, som i 80-talets USA.
Tendenserna syns också i England och Wales, men där är det inte dödliga skjutningar som ökat, utan det dödliga knivvåldet.
– Det är i en liknande kontext – det är ung män i kriminella miljöer kopplat till narkotikahandel, säger Klara Hradilova Selin.
”Unikt i Sverige”
Resultatet av Brås rapport förvånar inte polisen, enligt Håkan Jarborg, polismästare i polisregion Syd:
– Det här bekräftar det vi länge trott inom polisen i Sverige, nämligen att de ökade skjutvåldet är unikt i Sverige jämfört med de flesta andra länder i Europa, men också att det inte finns några entydiga förklaringar utifrån de faktorer vi normalt försöker förklara brottsutveckling med, säger han.
Även han talar dock om ”smittoeffekter” inom de kriminella gängen som en anledning till de ökade skjutningarna. Han pekar också på samverkansprojektet GVI/Sluta skjut, som de senaste tre åren lett till en dramatisk minskning av dödsskjutningar i Malmöområdet.