Kommer Sverige att behöva ett eget rymdförsvar? Forskare från Totalförsvarets forskningsinstitut FOI har i en färsk rapport mejslat fram fyra scenarier för 2050 som alla utgår från att rymden i framtiden kommer att bli allt viktigare som ”operationsdomän” och att Sverige därför behöver en strategi för att möta eventuella hot från ovan.
Arbetet med rapporten inleddes med en workshop organiserad av en grupp forskare på FOI. Där brainstormade experter från försvaret och rymdindustrin fram olika trender med relevans för försvarsfrågor i rymden.
– Vi är ofta ganska fast i nutid, även om vi försöker tänka framåt. Ett sätt att komma runt det är att dra varje trend framåt och försöka se vad som kan bli konsekvenserna, och vad det i sin tur kan få för implikationer. Det gör att deltagarna tänker ett steg längre än de är vana vid, säger Malin Karlsson, forskare vid FOI:s enhet för operationer och ledning och medförfattare till rapporten, i pressmeddelandet.
Fullskaligt rymdkrig
”Håll gränsen” är namnet på det första scenariot som forskarna har arbetat fram. Tillväxten nere på jorden har stannat av och rymdekonomin likaså. Lönsamheten i kommersiella rymdprojekt är sämre än väntat och istället har rymden blivit en militär zon.
Spänningar mellan stater på jorden sprider sig ut i rymden och risken finns att det utbryter ett fullskaligt rymdkrig. Det gör att rymden blir en viktig sfär även för svensk militär aktivitet.
– Det byggs upp spänningar, men de kommer från jorden. Det viktigaste för säkerhetspolitiken i det här scenariot handlar om att skydda militär infrastruktur i rymden, säger Malin Karlsson i FOI:s pressmeddelande.
Star wars gör sig påmint
Scenario två har experterna namngett ”Rymdimperierna slår tillbaka”. I det här scenariot exploaterar företag rymden till fullo. Resurser utvinns ur asteroider och mänskligheten har bosatt sig på månen eller Mars. Även i detta läge kommer den militära närvaron i rymden att vara stor, eftersom stater kommer att vilja skydda sina ekonomiska intressen.
Till skillnad från i scenariot ”Håll gränsen” utgår ”Rymdimperierna slår tillbaka” från risken att militära konflikter börjar i rymden för att sedan sprida sig till jorden.
– Det har uppstått stora multinationella rymdkonglomerat, och samarbetena inom dessa kan skilja sig från de allianser som man har nere på jorden, säger Jonatan Westman, forskare på FOI:s avdelning Försvarsteknik och även han en av författarna till rapporten, i pressmeddelandet.
Postapokalypsen kommer in
Nästa scenario heter ”Space Inc.”. Även här spelar företag en viktig roll inom rymdturism, gruvdrift och rymdbaserad tillverkning. Skillnaden mot föregående scenario är att det saknas militär närvaro i rymden. Rymden är en egen ekonomisk zon och stater avstår från att föra krig mot varandra.
– Här ser vi inte framför oss att det nödvändigtvis finns så stora militära hot. Däremot kan det, i det vakuum som skapas utan militär eller polisiär närvaro, finnas utrymme för företagsspionage, sabotage och terrorism i rymden. Det är också i det här scenariot vi har den största mänskliga närvaron i rymden, säger Jonatan Westman i pressmeddelandet.
Det sista scenariot är ”Stillhetens hav”. I det beskrivs ett postapokalyptiskt tillstånd efter ett enormt rymdkrig. Rymdskrot driver fritt omkring och omöjliggör för människor att exploatera rymden. Det finns heller ingen militär aktivitet annat än nere på jorden.
– Här är rymddomänen en fredad domän. Den används knappt i militära syften. I det här scenariot börjar Sverige driva på för att upprätthålla normerna, att rymddomänen endast ska användas för fredliga syften, säger Malin Karlsson i pressmeddelandet.