”Inser att det är ett måste”
I Sverige har både civilutskottet och skatteutskottet behandlat frågan, men här går samtliga partier förutom Vänsterpartiet emot förslaget. I civilutskottet menar majoriteten att frågan borde hanteras nationellt snarare än på EU-nivå. Det innebar att Vänsterpartiet, som normalt sett är emot överstatlighet, ensamt propagerar för EU-regleringen, medan Socialdemokraterna och Miljöpartiet ställer sig på alliansens sida.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
Lotta Johnsson Fornarve, vikarierande ledamot för Vänsterpartiet i civilutskottet när beslutet togs, menar att det krävs att frågan tas upp på EU-nivå för att man ska kunna komma åt problemet.
– Vi är inte nöjda med förslaget, för det är svagt och dåligt på många sätt, men att det är EU som tar beslut i den här frågan inser vi är ett måste, säger Lotta Johnsson Fornarve.
Vad är det du tycker är dåligt i förslaget?
– Förslaget säger att det bara är myndigheter som ska kunna granska företagen, vi tycker det är viktigt att det är totalt öppet. Sedan har det satts ett högt tak för vilka inkomster företagen måste ha tjänat för att tvingas redovisa, vilket gör att 90 procent av företagen skulle klara sig undan.
Hur går den här linjen ihop med er syn på överstatlighet?
– I det här fallet handlar det om stora företag som är lite gränsöverskridande i sin karaktär och då måste det också hanteras på det sättet. Det går ju inte att komma fram om man inte hanterar det på EU-nivå. Vi är fortfarande emot överstatligheten, men man måste kunna se frågor från fall till fall.
Vägrar svara på frågor
Lotta Johnsson Fornarve säger sig också vara förvånad över hur de andra partiernas representanter så lättvindigt röstade emot förslaget.
– Ja, jag blev förvånad, absolut. Först var det skatteutskottet som uttalade sig och jag skulle tro att de i civilutskottet har pratat med dem och sedan bara följt efter.
Varken Socialdemokraternas eller Miljöpartiets representanter vill dock svara på frågor om civilutskottets hantering av förslaget. Johan Löfstrand (S), som dessutom är vice ordförande i utskottet, hälsar via presstjänsten att han tycker att frågorna ska ställas till skatteutskottet. Emma Hult, som är Miljöpartiets enda ledamot i utskottet, vill överhuvudtaget inte svara på utskottets uttalande. Lotta Johnsson Fornarve tror att det finns en enkel förklaring till varför ingen vill prata om det här.
– Jag tror inte att ledamöterna i civilutskottet är sådär superinsatta i den här frågan helt enkelt.
På onsdag är frågan planerad för debatt och beslut i riksdagen.
Om en tredjedel av EU:s medlemsländer gör som civilutskottet föreslår och protesterar mot förslaget får kommissionen ett så kallat gult kort och måste då antingen dra tillbaka förslaget, omarbeta det eller ha kvar det, men då motivera varför.
Förslaget omfattar alla företag med en årlig omsättning på motsvarande sju miljarder euro.
Förutom omsättning, vinst och skatt måste företagen enligt förslaget dessutom rapportera hur mycket skatt de betalat i skatteparadis.
Inga böter eller andra sanktioner kan utdömas till de företag som inte följer reglerna.
Tidsfristen för att lämna in motiverade yttranden mot förslaget löper ut 15 juni.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0