Kort efter ankomsten till Sverige fick han kontakt med BUP och flyttade in i ett familjehem, där han fortfarande bor. 2016 diagnosticerades han med allvarligt och komplext posttraumatiskt stressyndrom (PTSD), vilket skapat livslånga hinder för honom i sitt dagliga liv, samt att han utvecklat drag av autism.
Han har hittills genomfört fyra självmordsförsök, samtliga kopplade till barndomsminnen och avslag på asylansökan.
När han har studerat färdigt och hans tillfälliga uppehållstillstånd går ut, enligt ”gymnasielagen”, kommer mannen utvisas till Afghanistan, eftersom han inte är arbetsför på grund av sin PTSD.
”Ett strukturellt problem”
Detta fall anmäls nu till FN:s funktionsrättskommitté av människorättsorganisationen Civil Rights Defenders, CRD, som anser att Sverige bryter mot flera artiklar i konventionen om rättigheter för personer med funktionsnedsättning.
– Det rör sig om både otillräcklig anpassning vid utredningen och brister i bedömningen av hans rätt till skydd, säger Tilda Pontén, jurist vid CRD.
En person med så allvarlig funktionsnedsättning är i behov av traumahantering, medicinering och omfattande praktiskt och känslomässigt stöd för att klara av sin vardag.
Civil Rights Defenders menar generellt att funktionsrättskonvention inte tas i tillräckligt beaktande vid asylbedömningar, trots att Sverige har ratificerat konventionen.
– För oss är det här ett fall som tydligt visar bristerna som vi anser är ett strukturellt problem i det svenska asylsystemet, säger Tilda Pontén och fortsätter:
– Utredaren hade inte läst läkarintyget, som skickats in till stöd för hans PTSD, där en läkare utvecklade vad han hade för särskilda svårigheter och behov. Migrationsverket säger att man tar hänsyn till hans PTSD, men det framgår inte på vilket sätt man gjort det.
Missat ta hänsyn
För en person med PTSD är det svårt att berätta detaljerat och sammanhängande, vilket Civil Rights Defenders menar att inte Migrationsverket har tagit hänsyn till. Istället har man tolkat det osammanhängande i berättelsen som tillförlitlighetsbrist.
– Man gör inte heller bedömningen om den här personen ska ges bevislättnad, vilket ska göras enligt svenska och internationella rättsprinciper.
Tilda Pontén betonar också att Migrationsverket missat att ta hänsyn till att 20-åringen har svårt att ta hand om sig själv i Afghanistan.
– Faktumet att en person har en allvarlig funktionsnedsättning i en väpnad konflikt, det är centralt för hans behov av skydd i Sverige. Det är en kärnomständighet, som man hoppar över i bedömningen, säger Tilda Pontén.
Fotnot: Dagens ETC söker Migrationsverket för en kommentar.