Vårsolen lyser in i rummet som fungerar som lektionssal på Englagård. Längst fram står läraren Shahla Ojagh och tragglar svenska pronomen. Omkring 15 asylsökande lyssnar, repeterar och antecknar.
– För oss är det jätteviktigt att vi lär oss språket, så jag är väldigt glad för att vi får lektioner, säger Yemane Kidane.
Han, Biniam Yemene och Awet Weldelasie har varit i Sverige mellan sex och sju månader. Alla tre har flytt från Eritrea, som enligt en färsk rapport från FN rankas som en världens värsta förtryckarstater som systematiskt bryter mot mänskliga rättigheter. Bland annat råder total brist på yttrandefrihet och tusenstals människor hålls fängslade på olagliga grunder.
– Situationen är fruktansvärd för befolkningen, säger Yemane Kidane.
Träffar sällan svenskar
Nu väntar trion på beslut om uppehållstillstånd. Under väntetiden har asylsökande inte rätt till SFI, Svenskundervisning för invandrare. Och på de flesta asylboenden i Sverige förekommer ingen språkundervisning.
– Vi vill stanna i Sverige, bosätta oss och jobba här. Men för att få jobb måste vi kunna språket, därför är det bra om vi lär oss svenska så fort som möjligt, säger Yemane Kidane.
De berättar att de sällan träffar svenskar som de kan prata med, därför är språkundervisningen så viktig för dem.
-– Vi får läxor av Shahla mellan lektionerna, och så tittar vi på tv-program och läser böcker för att öva, berättar Awet Weldelasie.
Studiecirklarna på Englagård började i januari, så här långt deltar 36 asylsökande som är indelade i två grupper. Men Shahla Ojagh ska snart dra igång två grupper till. Varje grupp har två timmars undervisning tre gånger per vecka.
–När de nya grupperna startar kommer Shahla Ojagh i princip att jobba heltid på Englagård, säger Björn Brunnberg.
Inga statsbidrag
Studieförbundet Vuxenskolan betalar Shahla Ojaghs lön och allt material som behövs för att bedriva studiecirklarna. Det finansieras genom att andra aktiviteter väljs bort, för studieförbund får inte längre statsbidrag för studiecirklar för asylsökande.
-– Det fick vi egentligen inte förut heller, men då fanns det regler med tolkningsutrymme, säger Björn Brunnberg.
I december förra året beslöt Folkbildningsrådet att studieförbund inte får använda statsbidrag för att ordna aktiviteter för asylsökande. Motiveringen är att det ingår i Migrationsverkets uppdrag. Nu får studieförbunden inte ens registrera att de har studiecirklar för asylsökande, eftersom de saknar personnummer och därför inte får räknas som cirkeldeltagare.
När studiecirklarna drog igång på Englagård kunde ingen av deltagarna någon svenska alls. Nu kan de redan delta i enklare konversationer, skriva lite och räkna.
– Vi har bara haft 23 lektioner, de lär sig snabbt, säger Shahla Ojagh.
Korv med bröd typiskt svenskt
Hon använder mycket bilder i undervisningen för att förklara vad orden betyder. Än så länge har hon inte gått in så mycket på grammatik, utan har fokuserat på att lära ut ord och fraser som deltagarna behöver för att klara vardagen.
– Jag har även lärt dem att räkna med svenska pengar. Det är viktigt att de kan hantera svenska pengar så att de kan handla när de behöver, säger Shahla Ojagh.
Hur svenska samhället fungerar och svenska företeelser ingår också i undervisningen.
– Jag har till exempel berättat att sommaren är mycket viktig för svenskar och förklarat vad en korv med bröd är, berättar Shahla Ojagh.
Alla som deltar i studiecirklarna på Englagård har studerat på universitet eller läst någon annan form av högre utbildning i sitt hemland. Studieförbundet Vuxenskolan har även verksamhet på ett asylboende i Ställdalen, men där har inte alla boende studievana.
– Där har vi inte studiecirklar på det här sättet utan ordnar mer andra aktiviteter, säger Björn Brunnberg.
Han anser att studieförbunden borde få statsbidrag för att utbilda asylsökande eftersom de har verksamhet i alla landets kommuner och lång erfarenhet av folkbildning. Och att asylsökande ska ha rätt att lära sig svenska, inte behöva vänta med att gå på SFI tills de har fått uppehållstillstånd.
”Flyktingpolitiken är ett kaos”
– Flyktingpolitiken är ett enda kaos. I dag tar det minst sju år för invandrare att få jobb. Om de fick lära sig svenska direkt och svenska lärosäten blev bättre och snabbare på att validera utländska utbildningar skulle det ta två år, säger han.
Fotnot: ABF och Folkuniversitetet -ordnar också studiecirklar för asyl-sökande i länet, några andra studieförbund planerar att börja.