Hoppa till innehållet

Inrikes

Svenskt kött olönsamt

Bild: Bild:Magnus Hjalmarsson Nejdeman SvD/ TT

Dagens ETC

Svensk köttproduktion upprätthålls varken av efterfrågan eller lönsamhet. Det menar sociologen Jonas Bååth. I stället är det svenska köttet ett sätt för butiker att locka kunder till andra varor med bättre lönsamhet och för lantbrukarna är det främst ett sätt att få behålla sina gårdar.

– Köttproduktion handlar i dag främst inte om matproduktion. I livsmedelshandeln använder man köttet som marknadsföring, och på gårdarna är det ett medel för att upprätthålla produktionen som aktivitet – för att kunna behålla sin verksamhet.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här .

JUST NU: Prova en vecka utan kostnad

Från

Gör som över 24 000 andra – registrera ett konto på etc.se. Ingen bindningstid – avsluta när du vill.

POPULÄRT VAL: Läs hela hösten

Från
99 kr för 3 mån
Beställ här

Vill du läsa hela hösten till superpris? Prova 3 månader för 99 kronor. Ingen bindningstid.


Betala per år

Från

Du kan spara upp till 1 109 kr med en årsprenumeration på Dagens ETC.

Detta ingår:

  • Tidning varje dag i veckan
  • Läs den digitalt när och var du vill
  • Läs låsta artiklar på ETC.se
  • Tillgång till arkivet på sajt och i app
  • Garanterat inga fossila annonser