Den 29 december 2023 lämnar Sydafrika in en anmälan om misstänkt folkmord i Gaza till Internationella domstolen, ICJ, i Haag. Fyra dagar senare håller techbjässen Palantir årets första styrelsemöte. De, som tjänar stora pengar på att leverera AI-teknologi till israeliska militären, sammanträder på plats i Tel aviv, Israel, för att visa sitt stöd.
Några dagar senare offentliggör företaget att de tecknat ett nytt, utökat samarbetsavtal med den israeliska militären, IDF. Det gör de med hundratals miljoner svenska pensionskronor i ryggen.
Rasprofilerad övervakning
Palantir har en kontroversiell historia. Företaget har specialiserat sig på artificiell intelligens och övervakningssystem som kan användas både civilt och i krig. De har i åratal försett Israel med system för att övervaka palestinier, bland annat genom sociala medier. De har kritiserats för att använda sig av rasprofilering då de försett USA:s gränspolis med system för att övervaka inflödet av migranter och varor till landet.
Företagets involvering i kriget i Gaza har nyligen lett till protester i Storbritannien när de vann en upphandling med den offentliga sjukvården, NHS.
Samtidigt placeras svenska pensionspengar i Palantir, strax över 700 miljoner kronor sammantaget i AP-fonderna 1, 2, 3 ,4 och 7. Störst innehav, runt 379 miljoner, har Sjunde AP-fonden – premiepensionsfonden som placerar pensionspengar för svenskar som inte gjort ett aktivt fondval.
Palantir förser Israel med AI som ska kunna fatta beslut över människors liv och död.
”Utvecklar mördarrobotar”
Deborah Biniam Solomon är sakkunnig på autonoma vapensystem, som hon kallar mördarrobotar, hos Svenska Freds.
– Palantir förser Israel med AI. Samtidigt utvecklar Palantir och andra AI-företag vapensystem som ska kunna fatta beslut över människors liv och död. Stegvis utvecklas helt autonoma mördarrobotar. Det är väldigt problematiskt. AP-fonderna har etiska begränsningar kring kärnvapen, till exempel. Det måste finnas liknande etiska begränsningar kring utvecklingen av militär artificiell intelligens.
Är det här nytt, eller något man borde ha känt till sedan länge?
– Frågan om mördarrobotar har diskuterats i snart tio år. Det kom inte igår och utvecklingen går jättesnabbt. Men politiska diskussioner kring det här har förhalats. När begränsningar har gjorts har undantag gjorts för polisen, militären och gränskontroll.
Deborah Biniam Solomon pekar på att det är känt att Israel har använt sig av AI för att hitta måltavlor för attackerna i Gaza.
– Vi kan inte med säkerhet säga att det är Palantirs AI som använts, men det bör tas i beaktande när våra pensionspengar investeras, säger hon, och understryker att det är viktigt att hålla kolla på utvecklingen – inte minst med tanke på att svensk militär snart kan styra över autonoma drönarsvärmar, vilket Dagens Nyheter tidigare rapporterat om.
”Vill ha det vidimerat”
Mikael Lindh Hök är pressansvarig på Sjunde AP-fonden, den AP-fond som har störst aktieinnehav i Palantir.
– Vi har i dagsläget inte hittat någon grund för vår uteslutningsprocess, säger han till Dagens ETC.
Företaget levererar ändå AI till Israels armé och är öppna med att de står på Israels sida. Påverkar det er bedömning?
– Vi baserar vår svartlistning på brott mot mänskliga rättigheter och vill ha det vidimerat via exempelvis FN eller något annat organ, säger Mikael Lindh Hök.