Skulle du hellre bo nära en park än intill en historisk kyrka om du fick välja? I så fall är du som majoriteten av svenskarna. Det visar en färsk undersökning från Statens fastighetsverk. Enligt en webbundersökning där drygt tusen personer mellan 18 och 79 år har svarat vill två tredjedelar gärna bo i närheten av parker och trädgårdar. Nästan lika populärt är det att bo nära skyddsvärda skogar, marker och öar. Så kanske ligger det någonting i Ulf Lundells strof om att bo i öppna landskap nära havet.
– Han hade tydligen rätt. Jag är egentligen inte förvånad. Det är en trend i hela undersökningen där vi också har tittat på vilka besöksmål som svenskarna helst vill besöka under semester, säger Maria Uggla, pressekreterare på Statens fastighetsverk.
Hela 79 procent av de tillfrågade vill besöka historiska besöksmål under semestern för att uppleva naturen och då framför allt parker, trädgårdar, skyddsvärda skogar, marker och öar.
– Jag tror att en förklaring är att vi är vana vid att ha tillgång till naturen. Dels via allemansrätten, och att vi har naturen runt knuten både ute på landet och i stan. Vi har mycket gröna ytor i Sverige och det tror jag bidrar, säger Maria Uggla.
Män föredrar ruiner
I större städer som Stockholm och Malmö är suget efter naturen ännu större än i övriga landet. I Malmö vill 79 procent bo i närheten av parker och trädgårdar och i Stockholm är motsvarande siffra 75 procent.
– I en storstad är det kanske ännu viktigare att ha tillgång till naturen, även om den inte är runt knuten. Att man har en park eller ett naturreservat i närheten, säger hon.
Vad är det som lockar med parker och trädgårdar?
– Det är platser där vi hämtar styrka och inspiration och kanske bara är. Går omkring för att må bra, idkar friluftsliv, vi motionerar och umgås med vänner. Naturen är verkligen som ett rum som vi utnyttjar för att må bättre, säger Maria Uggla.
Samtidigt kan man se skillnader mellan hur män och kvinnor, gamla och unga värderar olika saker. Kvinnor är ännu mer angelägna än män om trädgårdar, medan en större grupp av männen också, nästan var fjärde, önskar bo nära fornminnen och ruiner. Äldre värdesätter närhet till historiska kyrkor och kloster mer än yngre.
– Det beror säkert på att man har olika intressen. Man ska inte generalisera och säga att kvinnor gillar trädgårdar och män gillar fästningar, men lite grann är det nog så att man har olika intressen. Sen finns det de som är historiskt intresserade och de vill gärna besöka byggnader för att lära sig någonting om historia, säger Maria Uggla.
Monument är inte populärt
Tanken är att undersökningen ska kunna vara en grund för att utveckla besöksmål och platser som Statens fastighetsverk förvaltar. Man har också tagit fram en digital besöksmålskarta med 200 platser för att göra det lättare att hitta till historiska besöksmål.
– Det är klart att det finns potential för att utveckla besöksmål när det gäller parker och trädgårdar som det ju finns så stort intresse för. Men också att lyfta fram sådant som har färre intressenter. Viktiga minnesplatser och monument till exempel, som ligger längst ner på listan med svenskarnas mest populära besöksmål, säger hon.