BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
– Forskare är ofta sponsrade av industrin. Ta till exempel det att företag som Pågens och Oatly bekostar diabetesforskning i Lund. De forskarna kommer knappast att komma fram till att bröd eller spannmål är skadligt för diabetiker.
Hon förklarar att kolhydrater i spannmålsprodukter bryts ner till glukos, en form av socker, i kroppen vilket höjer blodsockret hos diabetiker. Men betydligt farligare än brödet är det vita sockret. Ann Fernholm har skrift boken Ett sötare blod om hälsoeffekter av ett sekel med socker.
– En liter Coca-Cola innehåller 34 bitar socker. Enligt världshälsoorganisationen WHO bör en vuxen helst inte äta mer än åtta–nio bitar per dag och ett femårigt barn sex bitar per dag. Coca-Cola och andra läsktillverkare satsar enorma belopp för att få oss att dricka deras sötade drycker.
Ansågs vara idealiskt livsmedel
Det hela påminner enligt henne om när tobaksindustrin satsade miljarder på reklam och på att förneka rökningens skadliga följder. Att sockerkonsumtionen har tiofaldigats -sedan mitten av 1800-talet beror inte enbart på att företag tjänar pengar på det, utan även svenska myndigheter har varit inblandade.
– Socker ansågs vara ett idealiskt livsmedel. Det möglade inte, gick att använda som konserveringsmedel och smakade gott. Regeringen subventionerades betodlingen på 1930-talet och sockerindustrin satsade på att marknadsföra det som vardagsmat, säger Ann Fernholm när hon visar en bild där ett barn öser socker på gröten med texten ”du vet väl att socker är billigare än gryn” under.
Men det är inte bara det rena vita sockret som vi bör se upp med. Under de senaste årtiondena har livsmedelsindustrin tillsatt glukossirap och fruktossirap i sina produkter vilket ökar sockerintaget. Sammantaget förbrukar vi omkring 43 kilo socker per person och år i Sverige.
”En riktig insulinbomb”
– Allt detta socker, och även snabba kolhydrater från vitt mjöl, pasta och vitt ris, ökar insulinhalten i blodet. Insulin är en tillväxtfaktor som bland annat triggar barns tillväxt. Det kan få barn att komma in i puberteten tidigare och insulin är centralt vid PCOS, när kvinnor får problem med ägglossning. Dessutom kan insulin driva tillväxt av cancerceller, säger Ann Fernholm.
Hon förklarar att kombinationen av socker och kolhydrater är en riktig insulinbomb för kroppen. Insulinet gör att kroppen ställer in sig på att lagra fett i stället för att förbränna det. Det kan vara en av anledningarna till att personer som vill gå ner i vikt med hjälp av lågkalorikost ofta misslyckas när fett byts ut mot socker för smakens skull.
– Vi har också fått rådet att hellre äta socker än fett. Fram till 2005 fick man nyckelhålsmärka glass, bara det var lite fett i den. Fortfarande nyckelhålsmärker Livsmedelverket sötad yoghurt, medan en lika kaloririk fetare yoghurt, utan tillsatt socker, anser de vara onyttig, säger hon.
Boken Ett sötare blod avslutas med en önskan att godis, läsk, bullar och kakor skulle ha en varningstext där det står: ”Socker ger dig hjärtinfarkt, socker gör dig dement, socker eldar på din cancer, socker kan ge ditt barn en för tidig pubertet, socker stör din ägglossning, socker ger dig finnar, socker dödar i förtid”.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Vad tycker du om föreläsningen om socker och hälsa?
Marie Jansson, Lindesberg
– Den var jätteintressant och jag håller med om att vi absolut måste dra ner på sockerintaget.
Majvor Fardin, Lindesberg
– Jag har själv drabbats av typ 2-diabetes sedan tio år tillbaka och stoppar i mig massor som det ska bli bättring på.
Gunvor Lothgren, Nora
– Man vet ju att en del av det man stoppar i sig inte är så bra men Ann Fernholm peppar mig att undvika onyttiga saker med mycket socker i.
Stefan Persson, Arboga
– Det ligger i tiden att ta reda på vad maten innehåller. Jag har själv en dotter med typ 1-diabetes så ämnet är angeläget.
Birgitta Carlsson, Järle
– Jag tycker att Ann Fernholm är väldigt kunnig men det som förvånar mig är att myndigheter inte tagit till sig informationen. Diabetes hette förr sockersjuka och det är ett bra namn som berättar vad det handlar om.
Jaana Pettersson, Karlskoga
– Jag ska själv läsa till kostrådgivare och är här för att höra bevisen på hur dåligt sockret är och vad det gör med kroppen.