På bara några dagar har hundratals initiativ för att hjälpa flyktingar växt fram på olika håll i landet. På Stockholms centralstation gjordes i tisdags och onsdags en blixtaktion för att stötta flyktingar som kom med tåg från Malmö med tolkhjälp, pengar och kläder.
– Under två dagar har man gjort en enorm insats för att bygga upp lager och förberedelse inför framtiden. Nu har vi volontärer och tolkar och är förberedda. Nästa steg är att kanalisera kraften och organisera oss, för det här är någonting som kommer att pågå länge, säger Anna Benedictsson, en av samordnarna för aktionen.
En av volontärerna är Henrik Wahlström. Till vardags jobbar han i tv-branschen men hade några dagar ledigt och bestämde sig för att ställa upp och samla in pengar på centralen.
– Det är otroligt många som vill ge, och det är många som ger väldigt mycket. Och andra som ger fast de egentligen inte har pengar, säger Henrik Wahlström.
Vid ett tillfälle kom en tiggare fram och tömde sin mugg i bössan.
– Han sa att han i alla fall har ett personnummer och en chans. Att hans liv hade varit struligt och att han hade haft otur, men att de som kommer nu börjar på minus. Han gav tio kronor, men jag har haft personer som har gett 2 000 kronor i femhundralappar också, säger han.
Arbetar frivilligt för att hjälpa
I Göteborg har över 2 000 personer anslutit sig till nätverket Vi i Göteborg gör vad vi kan på mindre än en vecka. Målet är både att samla in kläder, hygienartiklar och andra saker för att skicka till flyktingar söderut i Europa, men också att skänka det som behövs till asylboenden i närområdet. Hanna Löfqvist är en av initiativtagarna. Liksom för många andra var det bilden på den döda treåriga pojken Alan Kurdi som fick henne att känna att hon behövde engagera sig rent handgripligen.
– Jag kan inte prata om bilden utan att det känns. Min lilla pojke är ungefär lika gammal och sover så där på nätterna. Innan har vi skänkt pengar till välgörenhet, men nu behövde jag göra något rent fysiskt, säger hon.
Till vardags jobbar hon som konsult på en kommunikationsbyrå, men just nu ligger en stor del av hennes fokus på det ideella arbetet för att hjälpa. Responsen har varit enorm.
– Det känns verkligen i luften att folk behöver få hjälpa till och känna oss delaktiga, och visa med hjärtat var vi står. Vi har fått låna en lokal där vi har insamlingen och folk har skänkt av hjärtans lust. Vi har fått in så mycket saker och 20 personer per dag har arbetat frivilligt för att hjälpa till, säger hon.
I Malmö har flera initiativ för att hjälpa flyktingar dragit igång. Ett exempel är loppmarknaden som hålls i dag och imorgon i Rosengård och där alla intäkter går oavkortat till syriska flyktingar. Hittills har drygt 2 000 personer tackat ja till eventet på Facebook. Allting började med att initiativtagaren Sedat Arif åkte ner till södra Makedonien på gränsen till Grekland för att arbeta för en lokal hjälporganisation tillsammans med en kompis i juni. När han kom hem förvärrades flyktingarnas situation i Europa allt mer och han bestämde sig för att försöka samla ihop pengar i Sverige för att skicka till organisationen i Makedonien. En avgörande händelse i Makedonien var när han såg hundratals flyktingar trängas ihop i trånga tågvagnar samtidigt som inhemska personer fick plats i en egen vagn.
– Det blev så tydligt att man gjorde skillnad på folk. Jag insåg hur bra jag har det, säger han.
Sedat Arif tror att initiativ som hans och alla andra runt om i landet sänder en livsviktig signal.
– I och med de bruna krafterna som nu sprids i landet känns det fantastiskt bra att Sverige visar en annan sida, att vi är ett solidariskt land som vill hjälpa. Sedan räcker det inte med privata initiativ, utan det krävs politiska beslut också. Men vi som är privilegierade och har det bra måste solidarisera oss med de utsatta, säger han.
Vill göra konkret skillnad
Det finns också de som lämnat Sverige för att hjälpa flyktingarna under färden. Gruppen Konvoj för medmänsklighet startade för någon vecka sedan som en reaktion på händelsen där 71 personer hittades döda i en lastbil i Österrike.
– Jag funderade på vad som kan göras rent konkret för att hjälpa, och har haft dåligt samvete över att jag inte har kunnat göra någonting. Så i söndags började jag skriva i olika grupper på Facebook att jag ville få igång en konvoj för medmänsklighet, likt den som gick i Wien, säger gruppens grundare Juanco Rodriguez, som bor i Stockholm.
Den första tanken var att ordna säkra transporter för flyktingar till Sverige. Det visade sig dock vara omöjligt att göra på laglig väg. Nu har delar av nätverket, som totalt består av drygt 1000 personer, tagit sig till centralstationen i Tyskland där de istället fungerar som guider för flyktingarna.
– Först och främst uppmanar vi folk att undvika Danmark, med tanke på hur de som kommit dit behandlat. Vi sprider ordet om att välja direkta vägar till Sverige istället, för dem som vill hit. Vi har lyckats lugna väldigt många och göra stor skillnad på kort tid, säger han.
Läs också: Den nya folkrörelsen – så hjälper Sverige