– Det är framförallt männens alkoholkonsumtion som har minskat sedan 2004 medan kvinnornas konsumtion ligger kvar på ungefär samma nivåer som tidigare, säger Ulf Guttormsson.
Skillnader i konsumtion
Enligt självuppskattningen tycks det också ha skett en utjämning mellan såväl åldersgrupper som olika regioner i landet vad avser mängden i drickandet.
Men skillnaderna kvarstår ändå. Folk dricker som allra mest i Stockholmsregionen, medan alkoholkonsumtionen på årsbasis är betydligt mindre (och lägst i landet) i Norrbotten – här dricker man enbart två tredjedelar av det som stockholmarna konsumerar inom loppet av ett år. Den enkla förklaringen till skillnaderna i alkoholkonsumtionen mellan olika landsdelar är enligt CAN att folk dricker mer i tätbefolkade kommuner än i landsbygdskommuner. Undantaget som tas upp i undersökningen är landsbygdskommuner med mycket turister, de liknar mer de större städerna vad avser alkoholvanorna.
Nedgång på 20 procent
Men framförallt ser man alltså en generell nedgång på omkring 20 procent i alkoholkonsumtionen, vad avser samtliga befolkningsgrupper, i hela landet.
– Sedan 2004 har skillnaderna mellan olika typer av kommuner minskat. Förändringen består framförallt av nedgångar i storstäderna, säger Ulf Guttormsson.
– Vi ser också att det inte är färre som dricker, utan den andelen ligger kvar på runt 80 procent. Det är snarare volymen när man dricker som har förändrats, vilket är väldigt bra ur ett folkhälsoperspektiv.
Vad tror man är orsaken till nedgången?
– Det finns inget enkelt svar på den frågan, men om vi tittar på de skolundersökningar som vi också gör, kan vi se att alkoholkonsumtionen har sjunkit rätt kraftigt bland tonåringar under hela 2000-talet, något som är en del av en internationell trend. Det i sin tur påverkar dessa ungdomar även när de kommer upp i 20 och 30-årsåldern, eftersom tonåren är så pass formativa för individens utveckling.
Vi ser samtidigt något av en normalisering av cannabis- och kokainanvändandet. Kan det vara en bidragande orsak till nedgången i alkoholkonsumtionen?
– Ja, det kan ha en viss inverkan, men på marginalen i så fall, eftersom det trots allt är väldigt få som regelbundet nyttjar narkotika, i jämförelse med alkohol. Våra undersökningar visar dessutom att de ungdomar som nyttjar cannabis eller kokain också dricker betydligt mer. Det är ganska få som enbart använder narkotika, även om det förekommer, säger Ulf Guttormsson.