Mattias Eriksson, som driver ett litet företag som reparerar grävmaskiner utanför Uppsala, tecknade en privat sjukförsäkring till sig själv och sina anställda för ett par år sedan. Han är nöjd med beslutet.
– När jag skadade några diskar i ryggen fick jag prata med en läkare direkt. Min bror har gått ett och ett halvt år med förslitningsskador utan att få hjälp av en specialist.
– Jag betalar gladeligen, det är som att vara i vip-logen. Men det är lite synd också, det är ju inte alla som inte har möjligheten att göra så.
Snabbare vård
Antalet svenskar som tecknar privata sjukvårdsförsäkringar går spikrakt uppåt. 578 000 svenskar har privata sjukvårdsförsäkringar, visar färsk statistik från branschorganisationen Svensk Försäkring. Bara under förra året tecknades över 50 000 stycken.
– Det har ökat de senaste fem åren, säger Kristina Ström Olsson, expert på välfärdsfrågor på Svensk Försäkring.
Med de privata sjukvårdsförsäkringarna får man privat specialistvård inom några dagar, max en vecka. Om en operation behövs sker den ofta inom två veckor.
75 procent av försäkringarna tecknas av företag för deras anställda och erbjuds som en löneförmån. Men allt fler privatpersoner väljer också att teckna en sjukvårdsförsäkring.
– Ökningen kan handla om att människor är oroliga för att inte få hjälp i tid. Väntetiderna i primärvården har förbättrats, men det är fortfarande svårt att komma till en specialist, säger Kristina Ström Olsson.
Enligt Sveriges kommuner och landsting (SKL) beror ökningen delvis på rädsla för långa kötiderna inom vården. Företag vill inte se sina anställda fastna i vårdköerna och köper därför försäkringar så att de snabbt får privat specialistvård. Försäkringsbolagen har de senaste åren börjat marknadsföra de privata sjukvårdsförsärkingarna, som tidigare mest riktades till höga chefer, mot bredare grupper.
”Drar isär samhället”
Frågan om privata sjukvårdsförsäkringar är kontroversiell. Kritiker menar att de privata sjukförsäkringarna driver den svenska vården i fel riktning.
– De riskerar att dra isär samhället, säger Kjell Rautio, välfärdsutredare på LO.
– Det urgröper förtroendet för vården om vi ska betala åt två olika håll, både skatt och försäkring. Enligt hälso- och sjukvårdslagen ska alla ha vård på lika villkor, och den med störst behov ska få vård först. Men här ger man möjlighet för den som kan betala att gå före i kön, säger Kjell Rautio.
Han är också kritisk till att flera fackförbund tecknar privata sjukvårdsförsäkringar till sina medlemmar. Enligt TCO beror det på att förbunden annars riskerar att gå miste om medlemmar.
– Vi borde ta en ordentlig diskussion om det här inom facket, säger Kjell Rautio.
Tog bort förbud
De rödgröna partierna vill återinföra den stopplag som alliansen avskaffade 2007 och som var tänkt att förbjuda offentligt finansierade sjukhus att ge försäkringspatienter förtur framför vanliga patienter.
– Vi menar att det borde vara förbjudet att blanda offentligt finansierad vård med privata försäkringar, säger Lena Hallengren, sjukvårdspolitisk talesperson för Socialdemokraterna.
Enligt en SKL-rapport från 2012 finns det i nuläget inget som tyder på att de privata sjukvårdsförsäkringarnas växande popularitet påverkar den offentliga vården, eller att offentligt finansierade sjukhus låter patienter med privat sjukvårdsförsäkring gå före i kön. Men möjligheten finns, varnar Lena Hallengren.
– Man kan fundera över vad det möjliggör. Ju fler som skaffar en privat sjukvårdsförsäkring, desto enklare är det att ställa om till en försäkringsbaserad vård. Vi är angelägna att alla människor får vård på lika villkor.
Hägglund vill inte stoppa
Dagens ETC har sökt socialminister Göran Hägglund (KD), som inte vill återinföra stopplagen men som säger till SVT att det är en olycklig utveckling att de privata sjukvårdsförsäkringarna ökar.
– Jag tror inte att lösningen är att stoppa.
– Idag är det självklart så att man prioriterar efter de behov som patienterna har. Min uppgift är att onödiggöra de extra försäkringarna, säger Göran Hägglund till SVT.