– Vi har sett det tidigare i Grekland, Spanien och för all del i USA med Sanders kampanj. På vissa sätt är det som att se en återfödelse av vänstern. Mycket i Corbyns budskap är sådant som andra socialdemokratiska och vänsterliberala partier har räknat ut, som att förstatliga järnvägen och att göra stora investeringar, säger Aron Etzler.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Varnar för snabba slutsatser
Socialdemokraternas partisekreterare Lena Rådström Baastad gläds åt det brittiska systerpartiets valresultat men varnar också för att dra för snabba slutsatser av kampanjen.
– Dels kan man väl konstatera att det återigen visar sig vara ganska snabba kast i politiken, något som vi också sett under flera andra valrörelser. Och dels att just mobilisering, att vara ute och prata med folk, ger bra resultat, säger hon.
Aron Etzler menar att Jeremy Corbyn framstår som en genuin politiker som pratar om sådant folk kan relatera till. Han tycker att svensk vänster bör ta intryck av det. Andra viktiga lärdomar är att Labours kampanjarbetare ansträngde sig för att nå nya väljargrupper och att Jeremy Corbyn vågade ta debatter även i frågor som högern traditionellt har monopol på.
– Det var två terrorattacker under valet och det var helt unikt att vänstern i det läget gick fram så mycket. Ett avgörande ögonblick var när Corbyn tog upp frågan med May genom att koppla nedskärningspolitik till dåden.
Bra på sociala medier
Corbyns kampanj utnyttjade framgångsrikt sociala medier och byggde även egna appar för att locka väljare. Det är något Vänsterpartiet måste bli bättre på, menar Aron Etzler.
– Jag tror vi långsamt blir bättre på sådant. På Facebook håller vi till exempel på att gå om Moderaterna. Det gäller även Instagram. Men nu ska vi börja bygga en valrörelse och då måste vi ta i med helt andra dimensioner, säger han.
Under senare tid har flera vänsterpartier runt om i Europa haft framgångar. Mélenchon klarade sig betydligt bättre än förväntat i det franska presidentvalet, i både Tyskland och Norge har Socialdemokraterna medvind i opinionen.
Men Lena Rådström Baastad vill inte prata om någon generell vänstervind.
– Vi kan konstatera att förutsättningarna skiljer sig åt i varje land. Men det är klart att det är roligt att se att det finns möjligheter, som nu när Labour gjorde ett bättre val än väntat. Samtidigt kan vi konstatera att det är snabba kast: tittar man på Tyskland har det varit skiftningar i de senaste valen, säger hon.