– Dels hade vi flyktingmottagande 2015 där våra skolor tog emot elever och även de barnen kom från en krigszon. I och med att vi löpande tar emot många nyanlända varje år så finns det en kunskap och erfarenhet att ta emot elever som har upplevt traumatiska händelser, säger han.
Utbildningsförvaltningen i Stockholm stad arbetar med att kartlägga skollokaler som kan användas för att skapa nya klasser eller utöka befintliga skolor. Utöver att ordna skolplatser till barnen så är en normal vardag bland det viktigaste som skolan kan bidra med, menar Lee Orberson.
– Det allra bästa för en elev som haft en svår upplevelse är att man får en bra skolgång i en trygg miljö och man får en känsla av normalitet, säger han.
”Trångt i våra lokaler”
Peter Lindberg som är grundskoledirektör för Malmö stad, upplever att de har erfarenheter från liknande situationer, men att läget i stadens skolor inte är optimalt.
– Idag har vi det trångt i våra lokaler men vi håller på att titta på hur vi kan lösa det, säger han.
Likt Stockholm så söker Malmö efter skolpersonal som kan språket, eftersom att elever har rätt till studiehandledning på sina modersmål.
– Vi jobbar för fullt med de frågorna, vi söker modersmålslärare i ukrainska. Processen är igång och vi kommer arbeta vidare, säger Peter Lindberg.
Trots att mycket ännu är oklart så litar han på sina anställdas förmåga att klara av situationen.
– Vi har tagit emot flyktingar i Malmö i många år och jag bedömer att alla våra medarbetare har en kompetens kring detta, så det är ingen oro.
Ordförande för Lärarförbundet Stockholm, Klara Frohm, tror att situationen är hanterbar, men att arbetsgivarna behöver ta sitt ansvar.
– Vi lärare står redo att ta ansvar men vi behöver vara tydliga med vilka redskap och resurser vi behöver för att ta emot de här barnen.
Har alla rätt till skola?
Skollagen säger att alla asylsökande barn har rätt att gå i skola, men det finns ingen skyldighet att erbjuda skola för de som ännu inte sökt asyl. Skollagen hindrar dock inte kommuner från att erbjuda utbildning till flyktingbarn ändå. I Malmö får barn börja i skola oavsett om de sökt asyl eller inte, men i Stockholm måste man först ha registrerats som asylsökande för att få börja i skolan. I Lunds kommun var regeln tidigare som den i Stockholm, där valde man att ändra den på grund av dagsläget. Men i Stockholm finns det inga planer på ändringar.
– En viktig anledning är att volymen av flyktingar som Stockholm stad kommer att ta emot kommer att vida överstiga det antal en mindre stad som Lund tar emot. Vi behöver därför ha en tydlig hanteringsprocess inom vår befintliga mottagningsorganisation som följer gällande regelverk.
Trycket på Migrationsverket ökar och myndigheten hänvisar till den viseringsfria perioden på 90 dagar som gäller för ukrainska medborgare. Men om familjer utnyttjar den rätten så kan barnen gå miste om skolan.