Elon Musk heilade inte alls – istället förklaras hans gest med ett yvigt kroppsspråk, autism, eller som ett sätt att tacka från sitt hjärta. Flera svenska högerprofiler menar att debatten om tech-mogulen och hans nazivurmande helt har spårat ur.
Framför en entusiastisk Trump-publik efter installationen i måndags slängde en lika entusiastisk Elon Musk resolut ut sin sträckta arm i luften. Han upprepar gesten medan åhörarna jublar. Klippet på techmiljardären fick snabbt spridning och genast är både fördömandet och försvaret av honom igång. Många identifierar gesten som en Hitlerhälsning. Samtidigt sprids mängder av inlägg på bland annat X som relativiserar gesten. Vissa menar att han har autism och därför beter sig som han gör, andra sprider bilder av olika politiker med armen i luften för att visa på att gesten är vanlig. Även i Sverige ifrågasätter många profilerade högerdebattörer slutsatsen att det handlar om en nazisthälsning.
– Jag uppfattar det som att han gör en shoutout till publiken, han säger ungefär ”från hela mitt hjärta, tack!”, säger högerdebattören och youtubern Henrik Jönsson.
Att det skulle handla om Hitlerhälsningar menar han är orimligt. Och inte minst är det orimligt att många skribenter, som Karin Pettersson på Aftonbladet och Björn Wiman på Dagens Nyheter, är så säkra på sin sak.
– Jag reagerar främst på tvärsäkerheten i många kulturskribenters slutsatser om det här. Jag frågar mig bara, på vilket plan är det rationellt att tro att någon gör en Hitlerhälsning inför den samlade världspressen?
”En oerhörd sak att säga”
Björn Wiman skriver i sin text att Elon Musks höjda högerhand bara är början. Henrik Jönsson menar att det och att hela debatten har fått orimliga proportioner.
– Det är definitivt rimligt att ifrågasätta vad han gör och varför han gjorde så, men de här långtgående slutsatserna att Elon Musk skulle vara en nazist som står och gör nazisthälsningar är en oerhörd sak att säga. Jag tror att det spär på misstroendet mot de traditionella medierna när man tar till överord på det här sättet.
Jacob Hagnell, chefredaktör på SD-finansierade Riks, är inne på samma spår. Men han är inte förvånad.
– Det är på sätt och vis inte märkligt att det har blivit stora reaktioner, Elon Musk har blivit en ganska kontroversiell figur bland den politiska vänstern. Debatten kring den här gesten är knutet till fenomenet Donald Trump, där man från vänsterliberalt håll menar att han är fascist, en ond människa. På andra sidan står den nya amerikanska högern. De två positioneringarna finns även här, och gör den ena sidan fel kritiseras de av den andra.
Jacob Hagnell tycker att det saknas nyanser, och att det är för drastiskt att slå fast att Elon Musk gör en nazisthälsning.
– På ledarsidor och kultursidor säger man att han är öppen nazist. Jag tror att man gör sig dummare än nödvändigt om man slår fast att Elon Musk är nazist.
Hur tolkar du hans gest?
– Han viftar med armen och säger ”from the bottom of my heart”. Jag såg fler videor från kvällen, och han har ett väldigt yvigt kroppsspråk.
Cwejman: Illustrerar det absurda
På X har även Göteborgs-Postens ledarskribent Håkan Boström återpostat ett inlägg av matprofilen Johan Hedberg, där han skriver att det är uppenbart att Musk inte gör ett Hitler-hälsning. Och Adam Cwejman, politisk redaktör på samma tidning, lägger ut en bild på Kamala Harris med armen i luften och den sarkastiska texten: ”Kan någon hjälpa mig förstå om det här är en fascistisk, nazistisk eller kanske romersk hälsning? Tack på förhand.” I ett mejl till Dagens ETC avböjer Adam Cwejman intervju, men skriver att ”Jag illustrerar det absurda i att utan kontext grunda politisk analys på en enskild bild.”
Även Pelle Zackrisson, ansvarig utgivare för Bulletin, delar ett X-inlägg som raljerar över att svenska kulturskribenter gått upp i stabsläge efter gesten.
Pelle Zackrisson säger dock att han inte har några direkta åsikter varken om Elon Musks hälsning eller debatten kring den.
– Alla redaktioner får göra sin bedömning om vad det tycker är rimligt att rapportera om. Vi har själv bedömt att det här inte är något att skriva om, inte än i alla fall.
Fredrik Kopsch, chefsekonomi på Timbro, tycker att uppmärksamheten kring Elon Musks tal är väntad. Inte minst med tanke på makten han har och att han driver opinion för tyska högerextrema AfD.
– Det klart att det var en rätt olämplig gest. Musk verkar ha spårat helt, säger han.
Vad ser du i den här gesten?
– Jag tror inte att han är nazist, utan tycker ofta att man ska tillämpa någon form av generositetsprincip. Men är man en så offentlig person i ett sådant offentligt sammanhang borde man ju ändå förstå hur det ser ut.
”Arbetar enligt högerextrem metod”
Även om de högerprofiler Dagens ETC har pratat med inte är överraskade över uppmärksamheten Elon Musks gest fått, vill ingen av dem slå fast att det handlar om en nazisthälsning. Amanda Sokolnicki, politisk redaktör på Dagens Nyheter, tycker att det är problematiskt att många bortförklarar gesten.
– Inte ens när alla ser framför sig vad som pågår vågar människor vara säkra på att det är det som sker. Musk arbetar enligt en högerextrem metod, där man hela tiden leker med sanningen bredvid lögnen, verkligheten bredvid fantasin. Det har nu gått så långt att människor tittar på en heilande man och får det till att han bara vill säga något från djupet av sitt hjärta.
Att det är drastiskt att påstå att Elon Musk gör en nazisthälsning håller hon inte alls med om.
– Det räcker att följa den radikalisering som har skett. Han har delat tydliga antisemitiska budskap, vill att ett högerextremt parti ska styra Tyskland. Att han därefter ställer sig och höjer sin hand går inte att missförstå.
Hon är inte särskilt förvånad att vissa, som Henrik Jönsson och de hon kallar nyhögern, försvarar Elon Musk. Däremot är hon mer förvånad över att även Göteborgs-Postens ledarskribenter väljer att relativisera.
– Ja, det är extremt förvånande. Jag trodde att de var personer med bättre omdöme.
Den här konversationen modereras enligt ETC:s communityregler.
Läs reglerna innan du deltar i diskussionen.
Tänk på att hålla god ton och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Olämpliga inlägg kommer att tas bort och ETC förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.