I början av veckan meddelade astronomen Avi Loeb från Harvard University att han efter Pentagonrapporten startat ett nytt initiativ tillsammans med forskare från Princeton, Cambridge, Caltech och Stockholms universitet. Planen är att göra det som politiker och myndigheter misslyckats med – hitta bevis för existensen eller ickeexistensen av utomjordisk teknologi.
Med i det så kallade ”Galileoprojektet” är astro nomen Beatriz Villarroel från Nordita institutet som är knutet till Stockholms universitet.
– Vi har inte diskuterat alla detaljer än men jag hoppas kunna bidra med min erfarenhet när det gäller att studera olika anomalier på himlen, säger hon.
Stjärnor försvann
Beatriz Villarroel är en av få i Sverige som har undersökt ovanliga astrofysikaliska fenomen genom projektet ”Vasco” (the vanishing and appearing sources during a century of observations). Ett av de senaste fynden handlar exempelvis om nio stjärnlika ljuspunkter i närheten av varandra som har observerats på bilder tagna av astronomer på 50-talet där ”stjärnorna” 30 minuter senare försvann.
– En sak som man lärt sig med det projektet är att det är svårt att följa upp en observation när det redan gått 70 år.
”Galileoprojektet” har fördelen att det faktiskt kan följa upp saker när de händer. Men det ”Vasco” har fått göra massor av är olika kvalitetstester, för att förstå vad som kan uteslutas. Där tror jag att jag kan vara till hjälp med att utveckla olika typer av kvalitetstester till ”Galileos” dataanalys, säger Beatriz Villarroel.
”Har goda förhoppningar”
Varför skulle ”Galileoprojektet” lyckas hitta ufon bättre än den amerikanska regeringen? Enligt Beatriz Villarroel är svaret delvis att man kommer använda bättre instrument, men också för att man kommer att jobba med data på ett objektivt sätt istället för att titta på existerande bilder av anomalier på himlen.
– Vi kommer kunna samla in data på ett mer jämnt sätt med jämn kvalitet som blir lättare att jobba med än med gamla bilder. Så jag har goda förhoppningar att det kan fungera ganska bra. Samtidigt betyder inte det att man kan hitta en utomjording. Det kanske går att förklara ”ufofenomen” med naturliga fenomen så fort man har bra observationer, säger hon.
Att tala om fenomen som skulle kunna visa på utomjordiska civilisationer har länge varit tabu men sedan tidningen New York Times avslöjanden 2017 om att Pentagon hade ett ”ufoprogram” har stigmati seringen sakta börjat luckras upp.
– Saker och ting ändras ju med tiden och jag tror att Pentagon nog har hjälpt till väldigt mycket nu, säger Beatriz Villarroel.
Finns det utomjordingar?
Hon tror och hoppas på att det i närtid ska gå att upp täcka utomjordiskt liv.
– Det finns tillräckligt många stjärnor med planeter för att det ska vara värt att leta. Men än så länge har vi inte hittat något som bevisar utomjordingarnas existens.
Förutom bevis för utomjordingar skulle ”Galileoprojektet” enligt Beatriz Villarroel bli lyckat om man kan utveckla nya metoder och instrument för att undersöka himlen.
– Jag hoppas också att man ska hitta några spännande anomalier som man kan följa upp som inte behöver vara ufon, säger hon.
Beatriz Villarroel om...
...intresset för stjärnhimlen:
”Jag har alltid varit intresserad av ovanliga astrofysikaliska fenomen som inkluderarbåde naturliga och möjligheten till att hitta utomjordingar.”
...framtidens astronomiforskning:
”Starlink har en plan att skicka upp 40 000 satelliter och kinesiska Oneweb ska också skicka upp satelliter, så snart kommer det finnas tusentals satelliter som förorenar vår natthimmel. När man har allt det där kommer astronomi bli mycket svårare att göra. Om de har lasrar eller något sånt kommer det att blandas ihop med våra Seti-signaler (Search for extraterrestrial intelligence, reds anm). Det är dessutom en miljökatastrof.”
...science fiction:
”Jag har alltid varit ett Star Wars- fan men jag har aldrig sett ett ufo. Jag väntar fortfarande men de har inte dykt upp.”