I Sverige gör flera av de stora fackförbunden samma sak. Vision som organiserar 212 000 medlemmar inom regioner, kommuner, kyrkan och inom privata välfärdsbolag kräver omedelbart eldupphör. Förbundet gjorde ett gemensamt uttalande med den internationella fackliga organisationen PSI i mitten av oktober förra året.
– Som en del av den internationella fackliga rörelsen och vårt globala fack Public Services International kräver vi omedelbart eldupphör. Vi vill särskilt uppmärksamma att civila och offentliganställda måste skyddas och att det urskillningslösa dödandet måste få ett slut. Humanitär hjälp och bistånd måste nå fram. Sveriges regering bör göra allt de kan för att verka för detta, skriver Vision till Dagens ETC.
Avsky när våra offentliganställda kollegor attackeras och dödas på jobbet.
Veronica Magnusson, Visions förbundsordförande, säger i en kommentar till Dagens ETC att fackliga och mänskliga rättigheter hör ihop.
– Fredliga och demokratiska samhällen är en förutsättning för fackliga och mänskliga rättigheter. Vi behöver också visa vår solidaritet och vår avsky när våra offentliganställda kollegor attackeras och dödas på jobbet.
”Tryck på regeringar”
Åsa Fahlén, ordförande för Sveriges lärare, med 300 000 medlemmar, säger i en kommentar till Dagens ETC att det som händer i Gaza är fruktansvärt.
– Sveriges lärare fördömer alla former av våld som drabbar barn, elever, lärare och övrig civilbefolkning. Vi kräver vapenvila snarast möjligt.
Har fördömt såväl Hamas attack mot Israel som Israels attacker mot Gaza.
Sveriges lärare betonar också vikten av internationella samarbeten.
– Genom den globala lärarfederationen Education International verkar vi för att sätta tryck på regeringar och andra globala organisationer och har fördömt såväl Hamas attack mot Israel som Israels attacker mot Gaza. Vi har också vädjat till det internationella samfundet att enas kring ett fördömande av det våld som drabbar människorna i regionen.
Hänvisar till federationen
Men det finns också de fackförbund som valt att inte uttala sig. Sveriges ingenjörer, med cirka 175 000 medlemmar, skriver i ett mejl till Dagens ETC att förbundet har valt att inte uttala sig i frågan som enskilt förbund i nuläget.
– Då vi anser att den inte ligger inom vårt fackliga- eller intressepolitiska uppdrag, skriver presschefen Mattias Bengtsson Byström.
Istället hänvisar han till de globala fackliga federationer som Sveriges ingenjörer är medlemmar i och som har gjort uttalanden.
– Det är också de som kan påverka mest och världsfacket ITUC för sedan krigets början en mycket aktiv dialog med centralorganisationerna och fackförbunden i såväl Israel som Palestina för fred och förhoppning om tvåstatslösning i enlighet med tidigare föreslagna FN-resolutioner.
Gisslan måste släppas
Inte heller IF Metall, det näst största förbundet inom LO, med cirka 300 000 medlemmar har tagit ställning. Istället hänvisar man till LO:s fördömande av kriget i Gaza som publicerades den 29 januari. I uttalandet skriver förbundet att ”alla parters våldshandlingar mot civila” fördöms och att man kräver ett omedelbart eldupphör i Gaza:
”Hamas terror måste självklart fördömas och de israeliska civila Hamas tagit som gisslan omedelbart friges. Men ingenting kan rättfärdiga det brutala israeliska övervåld som världen nu bevittnar och det lidande som den palestinska civilbefolkningen utsätts för.”
Snabbare med Ukraina
I Sverige är det hittills bara LO av de tre centralorganisationerna som har publicerat ett ställningstagande på sin hemsida. Snabbare gick det för fackförbunden när Ryssland invaderade Ukraina. Den 24 februari 2022 inleddes invasionen. Senare samma dag gjorde de fackliga centralorganisationerna i Sverige – LO, TCO och Saco – ett gemensamt uttalande där de kraftfullt krävde ett stopp.
Visions Veronica Magnusson säger dock att förbundet varit tydliga från början.
– Vision och de internationella fackliga organisationer vi ingår i har hela vägen fördömt Hamas brutala terrorattack och Israels urskillningslösa bombande. En skillnad är att det i samband med kriget i Ukraina har varit lättare att ge konkret fackligt stöd via upparbetade fackliga nätverk.
”Lidandet är enormt”
För två veckor sedan gjorde även Vårdförbundet och Sveriges läkarförbund ett gemensamt uttalande om Gaza.
”Det mänskliga lidandet i Gaza är enormt. Som medmänniskor känner vi sorg och förtvivlan när civila dör av krigs- och terrorhandlingar, och som kollegor känner vi ilska och vrede när sjukhus attackeras och när sjukvårdspersonal utsätts för fara när de gör sina jobb. Sjukhus, sjukhustransporter, patienter och vårdpersonal måste fredas i alla konflikter. De får varken vara måltavla eller utgångspunkt för krigshandlingar”, skriver Vårdförbundets ordförande Sineva Ribeiro och Sveriges läkarförbunds ordförande Sofia Rydgren Stale.