– Jag har tidigare övervägt att lämna X men stannat kvar av två skäl. Det är fortfarande en källa till värdefull information och det bedrivs spännande samtal och diskussioner. Man får också en inblick i politiska utspel från olika makthavare. Men det har nu passerat en gräns där jag inte vill legitimera den verksamhet som Elon Musk ägnar sig åt, såsom att sprida konspirationsteorier och desinformation. Värst är att han undergräver tilltron till demokratiska principer.
– Utöver Musks egen medverkan upplever jag att plattformen tappat mycket i legitimitet genom att många av de intressanta och kloka personer som tidigare var aktiva har lämnat. Nu förefaller det vara en övervikt på tokstollar. Jag kommer istället förmodligen att skriva fler blogginlägg och fortsätta vara aktiv på Linkedin, som jag tycker är en utmärkt plattform där det går att föra sansade samtal om aktuella frågor.
Anders Lindberg
Politisk chefredaktör Aftonbladet
– Om jag ska se strukturellt på det hela tycker jag att X är värdelöst som diskussionsforum och har varit det länge. Däremot är det en bra plattform för omvärldsbevakning. Det ger en bild av vad extremhögern och nazister tycker, vilka kampanjer deras taltrattar i svensk politik driver, vilka utspel de gör och vad de vill sätta för dagordning. Det är också ett intressant sätt att följa politiska partiers kommunikationsstrategier, exempelvis har det på X blivit tydligt hur Demokraterna i USA förändrat sin retorik under de senaste veckorna.
– Jag har alltid haft en hel del troll efter mig på X och fått mycket kommentarer, varav väldigt få har någon relevans. Oftast är det en blandning av förolämpningar och trakasserier. Men sammantaget tror jag på att man som journalist måste vara där människor är. Av samma anledning är jag närvarande på Tiktok och till och med Truth social, Donald Trumps egen plattform. Jag vill se, lyssna och försöka få en bild av vad som händer där människor är och det kommer jag att fortsätta med.
Annie Croona
Politisk redaktör Dagens ETC
- Jag har velat fram och tillbaka, men flera gånger landat i att jag hittar mycket information på X och att det fortfarande är en viktig spridningskanal. Men nu när Elon Musk har blivit allt mer extrem har jag börjat fundera på nytt kring hur jag ska göra. Helst hade jag sett en global bojkott så att det faktiskt märks att folk inte accepterar den här utvecklingen. Men å andra sidan vill jag inte lämna plattformen helt åt högerextremismen. Jag tycker i alla fall att man bör avstå från att annonsera på X eftersom det är att direkt stödja Elon Musk.
– Jag använder, tyvärr, inte X för dialog längre. Jag delar mina texter och läser eller sparar inlägg som är intressanta, och skickar ibland direktmeddelande till folk jag behöver komma i kontakt med. Det var länge sedan det gick att kommunicera konstruktivt där.
Fredrik Segerfeldt
Liberal debattör och författare
– En stor del av den offentliga debatten pågår på X och det blir därför svårt att undvika plattformen om man ska hålla på med opinionsbildning. Jag tycker att det fortfarande finns positiva aspekter med X; man kan följa intressanta människor från andra platser i världen och få en intressant bild av vad som sker. Privat tillbringar jag nog flera timmar om dagen på plattformen och upplever att jag ofta lär mig något nytt eller får med mig andra perspektiv.
Linnéa Lindquist
Rektor, debattör och skribent
– Opinionsbildarmässigt tycker jag att X fortfarande är den bästa plattformen. Många journalister och ledarskribenter hänger där och det delas mycket innehåll om vad som händer i skolan i Sverige, vilket gör det relevant för mig. Jag misstänker att folk inte är kvar på X för att de tycker att plattformen i sig eller Elon Musk är särskilt bra, utan på grund av att det är ett forum med många användare. Det hade funkat med en annan plattform också men då behöver alla flytta dit, inte bara ett fåtal.
– Jag har blockat väldigt mycket konton för att hålla ordning i mitt flöde. Jag tror att det är så man får förhålla sig – att rensa och ha koll. Jag tänker också att upplevelsen på X nog skiljer sig beroende på vilka frågor man är intresserad av.
Leonidas Aretakis
Chefredaktör Flamman
– Personligen håller jag med om det negativa som sägs om X. Vi befinner oss i en situation där plattformen har tagit över av världens rikaste man, en person med fascistiska böjelser som påstår sig försvara yttrandefriheten men i själva verket främjar högerextrema budskap, tillåter hets mot folkgrupp och stänger ner vänsterkonton. Det är som att ett troll styr infrastrukturen för hela det demokratiska samtalet. Men i yrket som journalist är X fortfarande ett väldigt användbart verktyg. Så länge de makthavare och organisationer som vi journalister vill granska finns där måste vi också finnas där. Vårt uppdrag är att beskriva verkligheten, inte skapa den.
– I längden tror jag att lösningen för sociala medier såsom X är politisk. Det är absurt att en person kan köpa upp ett forum och använda det till att utmana regeringar och yttrandefriheten i olika länder. Plattformar av den här storleken borde inte få vara privatägda. Snarare än att lämna X bör plattformen socialiseras.
Karina Cubilla
Ledarskribent Arbetet
– Det är någonting ganska oroväckande i hur godtyckligt det blir när någon som Elon Musk styr och ställer över en plattform. Jag tycker att det finns en poäng i att medier frågar sig hur pass mycket man ska använda sig av X som forum för research och informationssamlande. Själv har jag aldrig sett X som särskilt representativt då bara en förhållandevis liten andel av Sveriges befolkning vistas där. Däremot är det populärt bland media- och journalistkåren, så jag förstår att man i branschen känner ett behov av att vara närvarande.
– Jag känner inget större behov av att vara på X för att hålla mig relevant, något jag tänker hänger samman med att jag har fast anställning som skribent. Jag tror det spelar roll i hur stor press man känner på att vara ute och veva. Jag upplever också att de skribenter som får mest skit är de som är spetsigast, som skriver om klimat- och miljöfrågor eller antirasism, medan jag framför allt skriver om inrikespolitik.
Ivar Arpi
Politisk skribent och poddare på egna plattformen En rak höger
– Jag tycker att X är fortsatt relevant. När jag började som skribent var det på frilansbasis och jag använde sociala medier för att hålla mig aktuell på olika sätt. Ungefär som en pågående arbetsansökan. Nu använder jag det mer som ett forum för att sprida tankar och texter, vilket blivit ännu mer värdefullt efter att jag fått mina konton avstängda på Facebook.
– Som samtalsforum är X ganska undermåligt, något som egentligen alltid varit fallet. Tonläget har i omgångar varit extremt högt, det är inte heller något nytt. Men många har valt att lämna, särskilt folk till vänster, vilket gör att den blir mindre värdefull som forum för att nå ut till vissa grupper och ha vissa typer av samtal. Personligen hade jag föredragit om X inte leddes av en person med sådant stort självhävdelsebehov, men de auktoritära tendenser som EU-kommissionen nu visar genom att hota Elon Musk är oroväckande. Även om man säger sig göra det för att försvara demokratin så tror jag att boten i längden är värre än soten.
Frida Hylander
Psykolog och klimatdebattör
– Medan Musk tog över och Twitter blev X har plattformen alltmer blivit ett tillhåll för extremhöger och bottar som sprider hat och desinformation. Det har blivit tydligt hur vanskligt det är att låta så mycket av nyhetsvärderingen påverkas av en privat plattform som både tillåter och premierar högerextremism och lögner. Det är märkligt att så många journalister och politiker fortfarande tycks låta plattformens flöde påverka debatten. Jag tror inte heller det hjälper en progressiv agenda att ständigt agera reaktivt på vansinniga X-inlägg.
– För mig som skrivit mestadels om klimatfrågan har de senaste åren inneburit alltmer hat och blockande av trollkonton och allt mindre intressanta interaktioner. Jag ser i dagsläget inte någon poäng med att skriva där längre och det känns överlag moraliskt väldigt tveksamt att stanna kvar. Tack och lov finns nya plattformar som börjar fylla den funktion Twitter hade när det var som bäst. Fler borde börja hänga på dem för X är tyvärr förlorat.
Peter Wennblad
Ledarskribent och biträdande chef för ledarredaktionen Svenska Dagbladet
– X är en bra plattform för att nå ledarsidans publik och generera trafik till vårt innehåll.