– Det här gäller nu liksom alla olika verksamheter som kräver tillstånd men bion gör ju inte det. Det finns olika regleringar för olika delar av vårt samhälle, men grunden är att man inte ska gå till ställen där det riskerar att vara trångt.
Men enligt inrikesminister Mikael Dambergs presstalesperson Per Strängberg är Tegnells tolkning av regelverket felaktig. Strängberg förklarade på måndagskvällen att biografer betraktas som en allmän sammankomst enligt ordningslagen, vilket gör att regeringens begränsning därmed även innefattar bioverksamheten.
– Tegnell har fel, säger han till DN.
Däremot, förtydligar Strängberg till tidningen, finns det ett undantag som innebär att evenemang kan ha sittande publik med upp till 300 personer om publiken kan sitta med tillräckligt stort avstånd till varandra. Men eftersom en majoritet av länsstyrelserna har sänkt publiktaket till max 50 personer finns det i praktiken inte längre något undantag.
– Sannolikt kommer de flesta länsstyrelser följa den nya begränsningen på åtta personer även för publik, säger Per Strängberg.
Branschen i kris
Otydligheten i direktiven förbryllar branschen. Vid Sveriges största biografkedja Filmstaden hölls ett krismöte på tisdagsmorgonen. Omedelbart efter regeringens besked på måndagen gjorde kedjan sig redo att åter stänga sina biografer, men läget är ännu oklart.
– Vi behöver veta vad som gäller innan vi går vidare. I går fick vi olika budskap, säger Filmstadens PR-ansvariga Caroline Hellström och fortsätter:
– Vi har gjort vårt yttersta för att för att följa de restriktioner som råder. Och det tänker vi fortsätta med.
Peter Fornstam är vd för landets näst största biografkedja Svenska bio, som har 37 biografer på 33 svenska orter. Han riktar kraftig kritik mot regeringens hantering av pandemin.
– Vi har fått betala ett väldigt högt pris, säger han, men förklarar att kedjans biografer kommer fortsätta att hållas öppna.
– Vi har ett åtagande gentemot filmkreatörer och våra medarbetare. Vi har en premiär av ”Greta” på fredag.
”Kräver omedelbara svar”
Peter Fornstam menar att en skarpare publikgräns på just biografen är en helt verkningslös åtgärd.
– Det är ren symbolpolitik. Det finns inte en biograf på hela jordklotet som vi har varit i kontakt med där det har skett en smittspridning, biografen är en säker miljö. Vi har sittande publik, serverar inte alkohol, tar inte emot kontanter och vi har tomma platser runt alla gäster.
Det som är allvarligast för biobranschen är att julen nalkas, en tid som vanligtvis är den mest inkomstbringande för branschen. Peter Fornstam säger sig ha räknat på vilka summor som står på spel.
– Jag gjorde ett överslag i går. Det handlar ju inte bara om ersättning till biograferna, producenterna och distributörerna berörs också. Enligt min beräkning handlar det om motsvarande 550 miljoner för de här 2,5 månaderna som vi kan förlora.
Han kräver omedelbara svar från regeringen om vad de ämnar göra för branschen:
– Regeringen måste bestämma sig nu: Ska det finnas biografer när det här är över. Vi behöver tydliga besked.