Rapporten ”Lägg om växeln” visar att de sju största bankerna fortfarande både lånar ut och investerar stora summor i de absolut största klimatförstörande bolagen i världen. Det handlar om stora kol- och oljeproducenter i både USA, Kina och Ryssland, trots att Parisavtalet slår fast att de finansiella flödena ska skiftas för att stödja en hållbar utveckling.
– Vi ser att bankerna fortsätter att satsa på fossil energi framför hållbar. Det har skett en liten förändring, men det går inte tillräckligt snabbt om man tänker på hur snabbt omställningen behöver ske, säger Anna Axelsson som är policyrådgivare i klimatfrågor på Diakonia som är en av organisationerna bakom rapporten.
Nordea sämst
I genomsnitt har 64 procent av de granskade bankernas investeringar och utlåning till energisektorn gått till fossil energi sedan Parisavtalet skrevs på. Det betyder att de fossila energislagen får dubbelt så mycket finansiering som den hållbara. Investeringar sker genom köp av olika typer av aktier och värdepapper i bankernas fonder.
Räknat i antal kronor så är Nordea sämst, banken har motsvarande 16 miljarder kronor investerade i fossil energi. Å andra sidan Länsförsäkringar, SEB och Swedbank har störst andel av sina investeringar i fossil energi, alla tre ligger runt 80 procent.
Nya lån minst dåliga
En del har hänt sedan Parisavtalet. Runt hälften av de nya lån och garantier som utfärdas går till hållbar energi, men fossil energi är fortfarande det största enskilda energislaget, även om det sjunkit med över 70 procent. Men en del av problemet är att investeringarna minskar i energisektorn i stort, i stället för att skiftas från fossilt till hållbart, menar rapportförfattarna.
Flera av de största bankerna fortsätter trots Parisavtalet att ge nya lån till fossiljättarna. SEB och Nordea har lånat ut de största beloppen, och bland låntagarna finns enligt rapporten flera stora olje- och kolbolag. De båda bankerna har dock också lånat ut störst summor även till grön energi.
Tydligare mål och krav
Aktörerna bakom Fair finance guide presenterar en rad uppmaningar och krav på både enskilda banker och politiker för att finanssystemets klimatarbete ska gå fortare. Bland annat att bankerna tydligare redovisar sina investeringar och lån.
– Eftersom omställningen till ett samhälle som klarar av klimatutmaningarna kräver att alla aktörer drar sitt strå till stacken så tycker vi att man kan kräva att även finansaktörerna är med i det arbetet, säger Anna Axelsson.
Vill inte ha rapporten
Bankerna själva har inte bidragit till rapporten genom att visa siffror på sin utlåning, med hänvisning till banksekretessen. De har dock erbjudits att ta del av siffrorna, och ingen har påpekat några felaktigheter.
Nordea har som ensam bank avböjt att ta del av rapporten. Dagens ETC har också sökt Nordea för en kommentar, utan att få svar.