Mannen greps tidgare i veckan, avslöjade TV4 under torsdagen. Han kunde i mars lämna landet trots misstankar om mordförsök och har sedan dess varit internationellt efterlyst. Enligt rapporter tog han sig till Ukraina för att delta i den väpnade konflikten där. Vid attacken den 8 mars 2014 skadades sex personer, varav en, Showan Shattak, mycket allvarligt. Nazisterna som anföll den knivhögg flera personer och en som skadades allvarligt var medlem i Allt åt Alla Malmö, vilka kämpar mot rasism i Sverige. Martin Hansson, talesperson för Allt åt Alla Malmö, har varit i kontakt med personen.
– Jag har pratat med personen i dag och hen ger uttryck för samma känsla som vi andra har, att det är skönt att det har fått ett slut men gripandet avgör ingenting i fråga om det antinazistiska arbete vi gör.
Är du förvånad över att han blev gripen, med tanke på att han kunde lämna landet utan problem under brottsutredningen?
– Jag är förvånad över att polisen klarar av någonting över huvud taget, men nu var det ju ukrainsk polis som grep honom. Förhoppningsvis kan gripandet innebära att det fokus som funnits på de här individerna som drabbades tar slut och att man nu kan prata om de bredare och större effekterna som rasismen i samhället skapar.
Hur har attacken påverkat den antifascistiska rörelsen i Malmö?
– Den har varit väldigt viktig på flera olika sätt, framförallt för att den lyckades samla en stor bredd i en fråga som ofta relativt isolerade grupper har fått jobba med. Men själva utfallet av händelsen, med kampanjen ”Kämpa Malmö”, är snarare ett resultat av den antirasistiska tradition vi har i staden. När det då inträffar en attack likt denna så chockas man på ett annat sätt.
Välkänd nazist
32-åringen har länge varit en förgrundsfigur inom den svenska naziströrelsen och var aktiv i Svenskarnas parti innan de lade ner tidigare i år. Han har tidigare nekat till anklagelserna om mordförsök och enligt Kvällsposten säger hans advokat att hans inställning inte har förändrats. Han har tidigare varit aktiv i både Nationell ungdom och militanta Svenska motståndsrörelsen.
– Det är klart att det är bra för offren att han grips. Det ger dem en chans till upprättelse och ersättning, men ur vårt perspektiv har ingenting förändrats. Vi är fortfarande övertygade om att det här typen av krafter inte motas bort av statliga medel utan det kräver insatser av samhället i stort, säger Martin Hansson.