Svensk-kubanska föreningen ansökte i våras om att få delta med ett bokbord och genom ett seminarium där Inger Styrbjörn, präst i Svenska kyrkan, skulle prata om barns möjligheter och rättigheter i Kuba och Palestina. Men de fick nej till båda.
VAR MED OCH BRYT MEDIEMONOPOL
Teckna en prenumeration på din lokala ETC-tidning
– Vi tycker att det är förvånande. Det här borde ha varit klockrent för MR-dagarna och så skyller de på att det inte finns plats i programmet, säger Zoltan Tiroler.
Han fortsätter:
– Men hade det bara stannat där så hade vi kanske inte gjort något av det. Men när vi sedan blev nekade till att ha ett bokbord också. Det är upprörande. Vi fick ingen förklaring först men så småningom kröp det fram att det var politiska beslut.
”Mer intressanta programpunkter”
Caroline Matsson, projektledare för dagarna, konstaterar att det delvis var just föreningens åsikter som låg bakom deras beslut.
– Vad gäller seminariet så bedömde vi helt enkelt att det fanns mer intressanta programpunkter. Men när man finns med som utställare så har vi riktlinjer kring medverkan. Dels att organisationerna ska ställa sig bakom de mänskliga rättigheterna. Och dels har vi valt att tacka nej till organisationer som är politiska partier eller ambassader, säger hon.
Varför fick då Svensk-kubanska föreningen ett nej?
– I det här fallet handlar det inte om en ambassad. Men vi gjorde bedömningen att organisationen låg väldigt nära den kubanska regimens syn på mänskliga rättigheter. Vi lyfte det därför bland våra arrangörer och de valde då att ge det ett avslag.
Kuba är fortsatt omstritt. Amnesty International och flera andra organisationer pekar på hur journalister och politiska motståndare fängslas i landet. Men Svensk-kubanska föreningen målar upp en helt annan bild. Där, enligt dem, analfabetismen är utrotad genom gratis skolgång. Där ungdomar från fattiga länder får gratis läkarutbildning förutsatt att de återvänder till sina hemländer för att arbeta. Och där det, enligt föreningen, inte förekommer avrättningar, tortyr och försvinnanden som det gör i grannländerna.
Vad tänker du om att MR-dagarna verkar ha en helt annan bild än er om av vad Kuba står för?
– Det är tråkigt men inte det viktiga i sammanhanget. Det viktiga är att de inte vill släppa fram en avvikande uppfattning. Avvikande vänsteruppfattningar får allt mindre utrymme i debatten, säger Zoltan Tiroler.
Svensk-kubanska föreningen kommer nu att genomföra en stilla protest och dela ut flygblad utanför ingångarna till Elmia under dagarna. Samtidigt kommer de att göra reklam för seminariet som inte fick vara med. Det kommer nu att hållas på onsdag i Immanuelskyrkan i stället.