Den svensk-colombianske journalisten Joaquín Pérez Becerra har släppts efter tre år i colombianskt fängelse. Han dömdes till åtta år för samröre med Farcgerillan, men har nu frikänts.
I torsdags kväll släpptes Joaquín Pérez Becerra ur Picotafängelset i Colombias huvudstad Bogotá. Han dömdes i oktober 2012 till åtta års fängelse för påstått samröre med Farcgerillan, men har nu friats på alla punkter på grund av bristande bevis.
Ett formellt beslut om frikännandet väntas offentliggöras den 23 juli, men än får inte Pérez Becerra lämna landet. Åklagaren har överklagat frigivningen och domaren måste nu avgöra om fallet ska tas upp av Högsta domstolen i Colombia.
Pérez Becerra, svensk medborgare sedan år 2000, är chefredaktör och ansvarig utgivare för den vänsterorienterade nyhetssajten Anncol, som är baserad i Stockholm men publicerar colombianska nyheter. Det var när han i april 2011 skulle byta flyg på flygplatsen i Caracas, Venezuela, som han greps av militärpolis och överlämnades till Colombia.
Riksdagsledamoten Jens Holm (V), som startade Anncol tillsammans med Pérez Becerra, berättar att den colombianska staten länge varit ute efter Anncol, som de menar är ett propagandaverktyg för Farcgerillan. Han är nu glad över frigivningen.
– Det här är fantastiska nyheter och det bevisar vad vi hela tiden sagt, att han satt fängslad av politiska skäl. Rättegången var farsartad och djupt politiserad. Han blev dömd för att han publicerat nyheter på en hemsida och det är inte förenligt med en rättsstat.
Jens Holm säger att tjänstemännen på utrikesdepartementet och den svenska ambassaden i Bogotá varit ett stort stöd för Joaquín Pérez Becerra. De har besökt honom i fängelset och hjälpt honom att skaffa mat och mediciner. Holm är däremot missnöjd med utrikesminister Carl Bildts hantering av ärendet.
– Han har varit tyst som en mus, trots att det var ett så uppenbart politiserat fall. Det är möjligt att man ägnat sig åt någon tyst diplomati, men i så fall har den varit så tyst att man inte hört någonting. Carl Bildt får gärna gå ut och berätta vad man gjort för att hjälpa Joaquín.
Kent Öberg på UD:s pressavdelning säger att de inte kan ge någon detaljerad information i ärendet.
– Vi går aldrig ut med vilka kontakter som tagits. Men det här är ett konsulärt fall där vi gett det stöd till en frihetsberövad svensk medborgare som vi är skyldiga att göra.
Reportrar Utan Gränser (RUG) valde att inte engagera sig i Joaquín Pérez Becerras fall då han dömdes för samröre med Farcgerillan.
– Men vi har bevakat fallet kontinuerligt och håller nu på att informera oss om omständigheterna kring beslutet om hans frigivning, säger Jonathan Lundqvist som är ordförande i RUG.