Att bygga upp förtroendet igen kommer ta flera år, säger Haider Ibrahim, ordförande för Islamiska shiasamfunden.
Bild: Adam Daver/Shutterstock/TT Montage: Dagens ETC
Dagens ETC
Efter stormningen av den svenska ambassaden i Bagdad befinner sig Sverige och Irak i en djup diplomatisk kris. En kris som bara kommer bli djupare om inget görs åt koranbränningarna. Det tror Haider Ibrahim, ordförande för Islamiska shiasamfunden.
– Du får ursäkta, det är måndag morgon och jag känner inte för att vara diplomatisk, inleder Haider Ibrahim.
Det har gått några dygn sedan stormningen av den svenska ambassaden i Bagdad och Haider Ibrahim har precis kommit hem från Irak.
Han är ordförande för både Svensk-irakiska handelskammaren och den rikstäckande paraplyorganisationen Islamiska shiasamfunden. Nu befinner han sig på sitt kontor i de inhyrda lokalerna i Nordens största shiamuslimska moské, Imam Ali center utanför Stockholm.
– Det som händer speglar inte på något sätt det fina Sverige som jag känner. Att bränna koranen är en barbarisk handling. Hur länge ska man egentligen gömma sig bakom yttrandefriheten? säger han.
Djup diplomatisk kris
För snart en vecka sedan tog sig hundratals demonstranter in på Sveriges ambassad och satte delar av byggnaden i brand. I samma stund sattes en djup diplomatisk kris mellan Irak och Sverige i rullning.
Under torsdagen meddelade den irakiska regeringen att man kastar ut de svenska diplomaterna ur landet och att man kallar hem de irakiska diplomaterna från Sverige. Det som en protest mot att Sverige tillåter ”upprepade skändningar” av koranen.
Några timmar senare meddelade irakiska myndigheter dessutom att man kommer att förbjuda svenska företag från att verka i landet. Men hur det faktiskt ligger till med den saken är fortfarande oklart – på fredagen svängde Irak, som tillbakavisade uppgifterna om indragna tillstånd för svenska företag.
Lång väg till normalitet
Klart är dock att Haider Ibrahims telefon har ringt nästan oavbrutet sedan dess. Han har gett dagen för stormningen ett eget namn: Den svarta torsdagen.
– Många är besvikna, ledsna och kränkta över koranbränningarna och de företagare jag har pratat med känner sig väldigt bekymrade.
Så sammanfattar han reaktionerna från de företagare, affärsmän och troende som har hört av sig.
Haider Ibrahim har varit ordförande för Svensk-irakiska handelskammaren sedan 2008 och han har aldrig tidigare varit med om en lika allvarlig kris riktad specifikt mot Sverige och svenska företag. Handelskammarens syfte är att främja handelsförbindelserna mellan länderna, genom bland annat matchmaking, rådgivning och konsultation.
Över en natt har nästan all den verksamheten tvingats läggas på is.
– Det kommer ta lång tid innan vi är tillbaka till det normala igen. Det är alltid så. Man kan förstöra någonting så oerhört fort. Men att bygga upp förtroendet igen kommer ta flera år, säger han.
För att bygga upp förtroendet är en sak viktigare än allt annat, säger han. Att, precis som Finland, förbjuda bränningar av heliga skrifter. Om inte något görs åt koranbränningarna tror han att allt bara kommer bli värre.
– Finland är ett demokratiskt och fritt land. Men det är inte tillåtet att bränna heliga skrifter. Det vi behöver i praktiken är en prövning i högsta domstolen för hets mot folkgrupp.
När allting utspelade sig befann han sig själv i Bagdad för att umgås med familj och vänner. Stämningen i staden beskriver han som upprörd. Nästan alla samtal kretsade kring Sverige.
– Jag studerade vid Bagdads universitet när jag var ung och mina närmaste vänner är fortfarande från universitetstiden. Det har gått 35 år sedan vi var studenter men vi umgås fortfarande. Alla är välutbildade och får väl klassas som intellektuella, säger han.
– När vi pratar om det här så kan de inte förstå. De ställer hundra frågor om den svenska yttrandefriheten och jag gör mitt bästa för att försöka förklara. Men jag kan inte heller komma på något bra argument för att vi ska tillåta koranbränningar.
Ovälkomna i Sverige
Värst av allt, säger Haider Ibrahim, är att de upprepade koranskändningarna ytterligare spär på en känsla av att muslimer inte är välkomna i Sverige.
– Det finns oerhört många som känner sig ovälkomna i det här landet just nu. Det handlar om folk som bott här i många år, som jobbar i Sverige och följer svensk lag. De sköter sig som vilka goda medborgare som helst. Ändå kommer man inte ifrån den här känslan av att vara ovälkommen. Den känslan har blivit ännu starkare och jag tror att den blir farligare ju starkare den blir, säger han.
Den uppfattningen delar han med svensk-irakiern Abbas Feyli, som driver en kulturförening för den irakiska diasporan i Sverige. Att se koranen brännas och bli stampad på känns som en personlig kränkning som han liknar vid en misshandel.
– Det är sorgligt att situationen har eskalerat. Jag förstår den irakiska regeringen och det irakiska utrikesdepartementet. De har fördömt koranbränningarna och det står jag bakom. Man kan förstå varför reaktionen blir så stark, säger han.
”Man måste visa respekt”
Abbas Feyli tycker precis som Haider Ibrahim att Sverige bör ta efter Finland, vars så kallade trosfridslag gör att polisen inte skulle ge sitt godkännande till en koranbränning. I Tyskland finns en liknande lagstiftning, som gör att förolämpning av trossamfund, religiösa samfund eller ideologiska föreningar kan straffas med böter eller upp till tre års fängelse.
– Man kan inte tillåta såna här attacker på nästan två miljarder muslimer världen över. Det är viktigt att värna om både yttrande- och religionsfriheten, och då måste man också visa respekt. Jag tycker det är dags för en lagändring. Det räcker nu, säger Abbas Feyli.
– Det är helt uppenbart att det är den snabbaste vägen till kändisskap i Sverige. Den som vill bli känd behöver helt enkelt bara attackera islam. Först var det Paludan, sen kom Salwan Momika och snart kommer säkert någon ny, lägger han till.