– Det är inte lösningen på hela problemet men det är en pusselbit som kan vara ett stort bidrag, säger Martin Andersson, forskningsledare för studien och professor vid institutionen för kemi och kemiteknik vid Chalmers tekniska högskola.
Dels kan det nya materialet förhindra infektioner, säger han.
– Och det är det jag tycker man ska satsa mest på, att förhindra att det alls sker. För får man färre infektioner minskar användningen av antibiotika. Men ibland är oturen framme, och får man då en infektion av en resistent bakterie så kan det vara intressant att se om det här materialet även kan behandla det. Den delen har vi dock inte utfört något kliniskt test på ännu.
Världshälsoorganisationen (WHO) ser antibiotikaresistens som ett av de största hoten mot människors hälsa globalt. År 2050 beräknas tio miljoner människor dö i läkemedelsresistenta infektioner om ingenting görs. Det som krävs för att vända utvecklingen är att antibiotikaanvändningen minskar och att man hittar nya medicintekniska lösningar.
Kroppens egen antibiotika
Materialet som har tagits fram på Chalmers förhindrar infektioner i sår genom en aktiv substans som består av antimikrobiella peptider. De kallas ibland för kroppens egen antibiotika och finns naturligt i vårt immunsystem. Forskare har länge försökt hitta ett sätt att använda dessa peptider, men problemet är att de snabbt bryts ned när de kommer i kontakt med kroppsvätskor. Det Martin Andersson och hans kolleger har gjort är att binda peptiderna till en hydrogel och på så sätt skydda dem från nedbrytning.
– Kombinationen av materialet och peptiderna gör att man kan ta död på bakterier väldigt effektivt, samtidigt som det inte finns någon stor risk att utveckla resistens. Vi har fokuserat på postoperativa sår, alltså efter ett kirurgiskt ingrepp. Då passar den här produkten väldigt bra eftersom den förhindrar att det kommer in bakterier i såret. Vi har bakterier överallt omkring oss och de orsakar normalt sett inte problem, men om de kommer in i ett sår kan det bli komplikationer. Och är det resistenta bakterier har man begränsat med behandlingar, för då fungerar ju inte antibiotika på det normala sättet, säger Martin Andersson.
Testas av veterinärer
Materialet testas just nu inom veterinärvården i form av ett antibakteriellt sårplåster som används på opererade husdjur. Hittills har man behandlat runt 60 patienter med goda resultat. Man studerar dels hur såret läker, och när det har varit redan infekterade sår har man sett att mängden bakterier minskat.
För tillfället ligger fokus på att behandla sår efter operation, men det finns även ett pågående samarbete för att plåster med hydrogelen ska kunna säljas på apotek i framtiden, säger Martin Andersson.