Idag kom det amerikanska thoraxförbundet ut med riktlinjer för hur mycket vi människor behöver sova, rapporterar Vetenskapsradion. Bedömningarna är gjorda efter samlad forskning kring hur sömnen påverkar hälsan, och rekommendationen är att vuxna människor bör sova mellan sex och nio timmar per dygn.
Torbjörn Åkerstedt, professor vid Stressforskningsinstitutet, anser att vi behöver liknande riktlinjer i Sverige.
– Att missa sömnen under en natt leder naturligtvis till att man blir lågpresterande dagen efter, eller till och med en fara om man framför fordon. På lång sikt ökar det risken för olika sjukdomar på samma sätt som för lite motion och för högt födointag, säger han till Dagens ETC.
Sex till nio timmar per dygn, det låter ju väldigt standard. Hur många är det som sover mer eller mindre än detta, och behövs det verkligen riktlinjer?
– Omkring 90 procent ligger inom det intervallet, men man ska inte stirra sig blind på siffrorna. Det viktiga är att det här uppmärksammas och att folk blir mer varsamma med sin sömn. Huvudsaken är inte att sova ett visst antal timmar, utan att man känner sig utvilad och fräsch dagen efter. Vi människor har olika sömnbehov och inte minst åldern spelar in på hur länge vi måste sova.
Stress en vanlig faktor
Den främsta orsaken till att människor drabbas av sömnproblem är stress, säger Torbjörn Åkerstedt. Och till detta finns det en huvudsaklig lösning.
– Att reducera stressbelastningen och tacka nej till krav, såväl på jobbet som på fritiden. Många idag tar på sig för mycket, inte minst småbarnsföräldrar, säger han.
– Det är också bra om man får en lugn avslutning på kvällen och är försiktig med koffein, alkohol och tobak. Sovrummet bör vara mörkt, tyst och kallt. Fysisk aktivitet hjälper också, men denna ska avslutas en till två timmar före sänggående.
Idag är det måndag, en dag då många är dödströtta på jobbet. Vad har du för tips till dem?
– Många går och lägger sig för sent under helgen, vilket leder till en förskjutning av dygnsrytmen. Det bästa då är att försöka gå upp ganska tidigt och sparka tillbaka den. Att röra sig fysiskt är också bra, och eftersom värme bidrar till sömnighet ska man gärna ha det hyfsat kallt i omgivningen, säger Torbjörn Åkerstedt.