Svartbyggda helikopterplattan borta – sex bryggor kvar
Bild: Emanuel Hendal.
Dagens ETC
Nu jublar villaägarna på den exklusiva strandremsan i Täby utanför Stockholm. Sex tidigare rivningshotade bryggor byggda på kommunal mark får vara kvar, meddelar byggnadsnämnden. Men vad har hänt med den famösa helikopterplattan? Dagens ETC återvänder till platsen där allt började.
Vi går på allmän mark längs en metersmal remsa mellan granntomten och det rikskända lyxhuset. Genom häcken skymtar en infinitypool och två meter höga bokstäver som bildar ordet ”DREAM”. Men vägen är blockerad. Någon har ställt dit en pall med skifferplattor och annat bråte, antagligen för hindra ovälkomna gäster. Det var längs den här smala passagen som aktivister från gruppen Folkets bad, efter Dagens ETC:s artikel, smet ner och badprotesterade på helikopterplattan. När vi kommer tillräckligt nära vattnet syns bryggan som löper ut från land. Men helikopterplattan är borta.
Sömnigt område
Det var i juni som det välbärgade men sömniga villaområdet Viggbyholm i Täby plötsligt hamnade i mediernas strålkastarljus. Dagens ETC avslöjade att ägaren till landets då dyraste villa, till salu för 150 miljoner, olovligen förankrat en helikopterplatta på kommunens mark samt att sex grannbryggor verkade sakna tillstånd. Dagen efter publiceringen plockades fastighetsannonsen bort och det är oklart om husets såldes eller ej. Men nyheten blev snabbt en av tidningens mest lästa någonsin.
Uppståndelsen inspirerade inte bara gruppen Folkets bad utan även MP-språkröret Märta Stenevi som simmade dit för att göra ett utspel om stärkt strandskydd. På badkartan.se toppade Folkets bad listan över Sveriges bästa badplatser men har nu halkat ner till plats 20.
”Måste rivas”
I juli förlorade fastighetsägaren mot Länsstyrelsen och alla byggnationer i vattnet måste rivas. Sen dess har helikopterplattan forslats bort. Fastighetsägaren, en internationell restaurangdesigner, vill inte svara på några frågor. Grannen Inga-Lena tycker att det är bra att plattan har fraktats bort.
– Så det blir lite ordning i kommunens angelägenheter. Den låg på kommunens mark vilket är fel, säger hon.
Hon får medhåll från Eloise som också bor i området.
– Rätt ska vara rätt.
Kommer du sakna helikopterplattan?
– Nej. Vet inte om den användes. Jag har i alla fall aldrig hört någon helikopter, säger Eloise.
Lyxhusets landfasta brygga är fortfarande kvar och den tvisten med Länsstyrelsen är inte avgjord. Det är däremot ödet för de sex intilliggande bryggorna som också ligger på kommunens mark. På onsdagen fattade Täbys stadsbyggnadsnämnd ett avgörande beslut.
– Nämnden beslutade att avskriva ärendet eftersom utredningen kommit fram till att bryggorna inte kräver bygglov och att strandskydd inte föreligger inom området, säger samhällsutvecklingschef Jenny Gibson.
10 meter från vattnet
Kommunen uppger att eftersom det sedan 1930-talet funnits en byggnadsplan för området omfattas stranden inte av det generella strandskyddet som tillkom långt senare. Kommunens mark som löper längs stranden varierar i bredd.
– Markfrågan är inte avgjord än. Kommunen utreder förutsättningarna för varje fastighet. Fastigheterna hade strandtomt när de bildades men på grund av landhöjning och markutfyllnad varierar avståndet från tomtgränsen till strandkanten idag.
Flera av de berörda fastighetsägarna är högt uppsatta chefer på Telia och inflytelserika affärsjurister. Har det påverkat ert beslut?
– Nej, kommunen agerar alltid utifrån likställighetsprincipen. Vi hanterar alla ärenden sakligt och opartiskt.
Villaägarna har satt upp staket som blockerar vägen, kommer de att få vara kvar?
– Jag kan inte uttala mig om specifika staket. Men tanken har aldrig varit att det ska användas som en allmän strand.
Grannen Anders tycker att delar av stranden borde göras tillgänglig för allmänheten.
– Man ska ju kunna gå längs vattnet. Enligt allemansrätten ska man ju kunna gå nästan var som helst.
Det anser även Jacob, från aktionsgruppen Folkets bad, som däremot sörjer att helikopterplattan är borta.
– Det är tråkigt att husets ägare som först donerade den till kommunen, genom att förtöja den på allmän mark, nu väljer att ta bort den.
Vad säger du om de andra bryggorna som nu får vara kvar?
– Jag tycker att bryggorna som ligger på allmän mark ska vara öppna för allmänheten och att folk åker dit och badar, ofta. Där borde kommunen säga åt dom att ta bort staketen för ökad tillgänglighet.